Ministrul Mediului susţine că taxa pentru depozitarea deşeurilor inerte şi nepericuloase se regăseşte în toate statele UE şi reprezintă o „necesitate stringentă”, în condiţiile în care peste 80% din deşeurile generate anual sunt eliminate prin depozitare.
„Efectul acestei taxe nu are cum să fie neatingerea ţintelor de reciclare din moment ce prin această taxă se doreşte limitarea depozitării deşeurilor reciclabile la gropile de gunoi şi redirecţionarea acestora către reciclare. Toate studiile ne arată că activitatea de reciclare a deşeurilor va înregistra o creştere semnificativă din momentul instituirii acestei taxe. Mai mult decât atât, anul 2016 va fi anul liberalizării circulaţiei deşeurilor în cadrul UE, iar fără un astfel de instrument România riscă să devină groapa de gunoi a Europei. Probabil că asta este ceea ce îşi doreşte doamna fost ministru PDL„, susţine Gavrilescu, potrivit unui comunicat de presă.
CITEŞTE ŞI România va aplica o taxă la groapa de gunoi de la 1 ianuarie 2016
România va avea o taxă pe deșeuri la groapa de gunoi în valoare de 80 de lei pe fiecare tonă, începând din ianuarie 2016, iar din 2017 aceasta va crește la 120 lei/tonă, a declarat marți, într-o conferință de presă, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.