„S-a spus că justiția este un serviciu public. Ar fi trebuit să spun că integritatea și chestiunile de integritate sunt importante în absolut orice fel de profesie, îndrăznesc să spun că este cu atât mai important acest criteriu al integrității în cazul magistraților, pentru că judecătorii și procurorii sunt chemați să îi judece pe ceilalți și pentru acest lucru cred că, așa cum a zis și procurorul general, prima valoare intrinsecă pe care trebuie să o aibă este propria lor integritate”, a spus Raluca Prună, care a participat la lucrările Conferinței naționale pentru prezentarea concluziilor proiectului „Consolidarea integrității în cadrul sistemului judiciar”, derulat de CSM, în parteneriat cu Consiliul Judiciar Olandez și Ministerul Afacerilor Externe din Olanda.
Ea a apreciat că CSM își propune să definească un set de indicatori de integritate aplicabil sistemului judiciar, scrie Agerpres.
„Olanda este poate unul dintre statele membre campioane alături de altele câteva în sprijinirea consolidării sistemului judiciar din România. Și Strategia Națională Anticorupție dedică un capitol special cu privire la consolidarea integrității și transparenței sistemului judiciar, există mulți indicatori definiți în strategie și mă bucur să constat că și CSM, care este garantul independenței sistemului judiciar, își asumă un rol activ în această privință și își propune să definească un set de indicatori de integritate aplicabil sistemului judiciar, înființarea unei rețele de consilieri de integritate în instanțe și în parchete și crearea unei platforme dedicate resurselor anticorupție pentru practicienii din cadrul autorității judecătorești”, a menționat Raluca Prună.
Ministrul a amintit că în cadrul evaluării profesionale a magistratului un indicator important îl reprezintă integritatea.
„Sunt convinsă că în cadrul acestui proiect, cu ajutorul partenerilor olandezi, dar și cu ajutorul practicienilor, judecătorilor și procurorilor din sistemul judiciar din România, se va reuși consolidarea unui set de indicatori și o mai bună înțelegere, o înțelegere comună a ceea ce înseamnă integritate în sistemul judiciar, astfel încât să definim un concept care să răspundă unor așteptări extraordinar de mari din partea publicului, a cetățenilor”, a susținut ministrul Justiției.
Potrivit ministrului Justiției, există o așteptare foarte mare din partea publicului.
„Indiferent câte strategii facem, câte platforme creăm, câți consilieri de integritate pregătim, mesajul meu doresc să fie acesta — prima noastră cenzură este propria noastră integritate și înainte de a vorbi cu orice fel de consilier de integritate trebuie să ne întrebăm noi înșine dacă suntem integri. (…) Cred că primul test și nu este ideea mea, este un lucru pe care mi l-a spus un judecător american, că testul cel mai important al integrității este acesta — să te întrebi în cazul în care ai o dilemă ce se întâmplă dacă a doua zi apari în presă. Dacă ești deranjat de ceea ce se scrie în presă înseamnă că ai avut o problemă de integritate, dacă nu ești deranjat înseamnă că ne aflăm în situația în care lucrăm pe înțelegeri diferite ale conceptului, dar care nu atacă nucleul dur al conceptului de integritate”, a mai spus Prună.
În opinia acesteia, conflictele de interese nu sunt în sine încălcări ale normelor de integritate.
„Modul în care gestionăm aceste dileme sau conflicte poate îmbrăca și forma mai gravă a unei infracțiuni. (…) Se știe că în România componenta de combatere a corupției a ajuns cu motoarele turate, însă și aici îndrăznesc să spun că o societate nu va putea deveni mai morală sau mai integră numai prin acțiunea procurorilor și judecătorilor care sunt chemați să decidă cu privire la rechizitoriile pe care procurorii le fac„, a mai declarat ministrul Justiției.