„Trebuia luate foarte multe măsuri şi nu s-au luat, iar sistemul are foarte multe vulnerabilităţi. Iar faptul că nu s-au luat măsuri fie proactive, fie coercitive, respectiv de controale şi amenzi, fie de prevenire şi investiţii, ne-a adus în situaţia în care suntem astăzi. Dacă ar fi să aplicăm acum toate măsurile punitive, 80% din spitale ar trebui închise, ceea ce este o opţiune complet nerealistă şi ar arunca ţara în criză„, a declarat Vlad Voiculescu într-un interviu acordat Capital.
În prezent, Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect pentru construirea de spitale noi. Vlad Voiculescu speră ca până la finalul mandatului să contureze un plan de investiţii pentru următorii cinci ani.
Oficialul spune că privatizarea spitalelor nu este o prioritate a mandatului său şi că o soluţie pe care o consideră viabilă este un parteneriat public-privat pentru proiectele pilot Marie Curie şi Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardio-Vasculare Dr. Prof. C.C. Iliescu.
„În acest sens, discuţiile cu BERD sunt avansate. Finanţarea o va aduce partenerul privat. Actul medical rămâne în totalitate în sarcina statului. Privatul construieşte, finanţează, operează din punct de vedere tehnic. Iar pentru acest lucru, dacă acel spital respectă anumite criterii de performanţă în privinţa construcţiei, funcţionării şi echipamentelor, primeşte regulat o sumă de la stat, în cadrul unui contract încheiat pe o perioadă de 25 de ani. De asemenea, important de menţionat este faptul că vorbim de investiţii de 200 de milioane de euro în fiecare caz. În acest moment suntem la stadiul la care se actualizează studiile de fezabilitate iar, pentru acest lucru, BERD urmează să contracteze un consultant, sperăm noi cât mai curând. La capitolul investiţii avem în vedere să colaborăm şi cu autorităţile publice locale. Finanţarea să fie făcută la comun, dar standardele să fie impuse de Ministerul Sănătăţii”, a declarat Vlad Voiculescu.
Ministrul a mai precizat că ia în calcul şi o restructurare a managementului din sistemul sanitar. „În prezent, sunt şase ordine care reglementează managementul. Modificările vor fi focusate pe siguranţa pacientului, controlul infecţiilor, perspectiva reală a pacientului şi eficienţa managementului şi gestionarea investiţiilor şi a structurii funcţionale. Acum madantul este pentru o perioadă de 3 ani şi poate fi reînnoit în condiţiile de performanţă. Performanţa, însă, a fost evaluată defectuos până acum. Există două ordine de ministru care reglementează evaluarea, prin care indicatorii de performanţă puteau fi ajustaţi de către manager. După aplicarea noilor reguli, pentru indicatorii de evaluare se vor elabora standarde faţă de care se face evaluarea”, a spus oficialul.