„Noi avem toată deschiderea, Ministerul Sănătăţii a convocat comisiile cred că deja a treia oară, reviziuim criteriile şi urmează să transmitem un draft al concluziilor şi al propunerilor pe care comisiile le-au făcut tuturor asociaţiilor de părinţi sau asociaţiilor de pacienţi în vederea obţinerii unui punct de vedere astfel încât această hotărâre să fie luată cu o cât mai largă consultare”, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, adăugând că documentul va fi trimis imediat ce concluziile comisiilor vor fi finalizate, potrivit news.ro.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că ordinul dat anul trecut produce efecte din 1 noiembrie 2016, motiv pentru care trebuie realizat un nou ordin. Bodog a precizat că persoanele evaluate conform vechiului ordin trebuie reevaluate.
„Trebuie să ştiţi că acest ordin nu va produce efecte doar de la 1 martie cum s-a vehiculat în presă şi cum am fost şi noi într-o eroare la un moment dat. Acest ordin produce efecte din noiembrie şi eu mă întreb unde au fost asociaţiile de pacienţi până acum. În mod normal, acest ordin producând efecte, noi trebuie să facem un alt ordin şi vrem să-l facem în aşa fel încât să nu avem nicio greşeală şi să nu avem niciun reproş. El funcţionează din 1 noiembrie, sunt persoane care au fost deja evaluate pe acest ordin vechi şi care urmează să fie evaluate pentru că le expiră evaluarea. Ordinul nou urmează să intre în vigoare imediat după ce îl scoatem”, spus Bodog.
În faţa Ministerului Sănătăţii s-au aflat, pentru a protesta faţă de Ordinul nr. 1306/1883/ 17 noiembrie 2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi a modalităţilor de aplicare a acestora, aproximativ 15 părinţi şi reprezentanţi ai copiilor cu dizabilităţi, care au intrat apoi la discuţii cu secretarul de stat în ministerul Sănătăţii Rareş Trişcă şi cu ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.
„Am agreat cumva un compromis, să ne trimită acel draft ca noi să îl citim să vedem despre ce ar fi vorba şi să dăm un feedback şi în funcţie de acel feedback să vedem ce se va întâmpla. Am întrebat ce facem, cum rămâne dacă în continuare în acel ordin sunt foarte multe greşeli. Au spus că decizia finală aparţine oricum comisiei. În concluzie, am stat acum o oră şi jumătate la discuţii fix degeaba”, a declarat soţul Cristinei Bălan, fosta solistă a trupei Impact şi una dintre câştigătoarele concursului Vocea României, mamă a doi copii cu sindrom Down.
La rândul său, Adele Chirică, preşedintele Asociaţiei pentru Dravet şi alte Epilepsii Rare, a menţionat că ministrul Sănătăţii nu a fost prezent la întreaga dezbatere, intrând în sală „doar pentru a ne certa” pentru prezenţa la protest a fostului ministru al Muncii.
„În acest moment este un blocaj şi este o luptă de orgolii. Nu avem un ordin, în primul rând, dacă vrem dezbatere publică, suntem şantajaţi, că asta e, va dura 30 de zile dacă vreţi dezbatere publică şi transparenţă, dacă nu, să-i lăsăm să-şi facă treaba fără presiuni, suntem certaţi că domnul Pîslaru a venit să ne ofere flori”, a spus Adele Chirică după dezbatere.