Mircea Dumitru a declarat, luni, la UBB Cluj-Napoca, la o dezbatere pe tema analfabestimului funcţional, că cele mai bune manuale pe care le-a văzut au fost cele scrise în spaţiul anglo-saxon.
„Fiind profesor de logică de foarte mulţi ani, am putut să fac un studiu comparativ şi aş putea să vă spun, chiar gândindu-mă la modul cum sunt concepute manualele în funcţie de culturile specifice din care provin autorii, spun absolut deschis, chiar dacă o să atrag iar anumite critici, cele mai bune manuale pe care le-am văzut au fost cele scrise în spaţiul anglo-saxon. În domeniul ştiinţific. Manuale clare, manuale scrise pentru elevi, nu pentru profesori, nu pentru colegi, deci nu sunt scrise pentru ca autorul să arate cât este de bine pregătit şi cât de sofisticată este gândirea lui ştiinţifcă, un manual ţintit pentru ca elevul să dorească să citească, să înveţe. Ar trebui făcut un efort să gândim oameni care să ştie să scrie manuale”, a spus ministrul.
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru: Peste 40% dintre elevii din România nu înţeleg textul citit
Potrivit acestuia, manualul nu este singurul document didactic, nu este cheia pentru toate problemele educaţiei, dar în lipsa unor manuale bune nu se va putea dezvolta calitatea în educaţie.