Mircea Geoană, posibil candidat din partea PSD, la prezidențialele din 2024. Vasile Dîncu: „Are multe calități”

După George Simion (AUR), și Vasile Dîncu (PSD) a vorbit despre alegerile prezidențiale din 2024. Potrivit fostului ministru de la Apărare, candidatul social-democrat de anul viitor ar putea fi din afara partidului. 

25 ian. 2023, 13:03
Mircea Geoană, posibil candidat din partea PSD, la prezidențialele din 2024. Vasile Dîncu: „Are multe calități”

Dacă PSD nu va găsi un membru de partid cu șanse reale pentru Palatul Cotroceni, ar putea fi nevoiți să apeleze la o figură publică din afara formațiunii, a precizat Vasile Dîncu.

„Strategul PSD” nu respinge scenariul potrivit căruia Mircea Geoană, actual secretar general adjunct al NATO, va fi introdus pentru cea de-a doua oară în cursa prezidențială.

„Mircea Geoană are multe calități pentru a fi un candidat serios. Nu s-a discutat acest lucru încă în partid. Noi am stabilit de principiu că acel care va fi candidat, indiferent că vine din afară sau dinăuntru, va trece printr-o alegere la nivel local, ca să-i construim un suport pentru următoarele alegeri.

Deci sigur că este o discuție care ar putea să aibă loc. Deocamdată, ne preocupă guvernarea și modul în care va prelua Marcel Ciolacu următorul Guvern, cu un nou program de guvernare și nu ne-am gândit încă la alegerile prezidențiale, încă nu am luat decizii în acest sens”, a declarat Mircea Geoană, într-un interviu pentru RFI.

 

Marcel Ciolacu va deveni premier, însă ar urma să refuze candidatura la prezidențiale din partea PSD

 

Ion Iliescu a fost ultimul președinte al României din partea PSD. El a fost ales în anul 2000, iar mai apoi, în funcție au ajuns Traian Băsescu de două ori (susținut de PDL), respectiv Klaus Iohannis, de alte două ori (susținut de PNL, fostul PDL și USR).

Acum, PSD ar fi devenit un partid superstițios și are emoții cu privire la viitoarele alegeri.

„Am discutat de mai multe ori despre această variantă, pornind de la experiența ultimilor 20 de ani, în care candidând președintele partidului, a pierdut alegerile.

Sigur că eu nu cred că aceasta a fost principala cauză, faptul că era președintele partidului, ci s-au făcut unele greșeli strategice și greșeli de comunicare în fiecare din aceste alegeri, însă noi ne-am gândit serios de faptul că PSD ar putea accepta o candidatură a unui intelectual de stânga, evident, în jurul căruia să se creeze o platformă de susținere formată din partidele care sunt în această parte a spectrului politic sau și din societate civilă”, a comentat sociologul.

Candidatura lui Marcel Ciolacu la prezidențiale este incertă.

„Eu nu cred că președintele partidului nu are șanse de câștig. Contează și campania, contează și ceea ce se întâmplă în mediul electoral până în acel moment. În acest moment, lucru pe care l-a spus Marcel Ciolacu, nu înseamnă că este exclus ca președintele partidului să candideze, a spus doar că ne gândim și la o altă variantă.

Vom vedea însă ce se va întâmpla, în funcție și de evoluția societății românești în această perioadă, când sunt schimbări rapide, trebuie să dăm răspunsuri rapide la crize și atunci lucrurile se schimbă foarte repede. Eu cred însă că partidele în general în România, prin tradiție, să spunem, opțiunea cea mai importantă este aceea de a lansa președintele partidului în bătălia electorală”, a mai transmis Dîncu.

PNL ar putea intra în cursa electorală cu Nicolae Ciucă, președintele partidului, fie ar putea susține un candidat comun cu PSD. USR l-ar putea propune pe Cătălin Drulă, iar AUR pe George Simion sau Dan Puric.