UPDATE: Incendiul din Parcul Naţional Domogled, din judeţul Caraş-Severin este departe de a fi stins. Pompierii au observat că luni dimineaţă încă erau zone unde arde cu flacără. însă elicopterele MAI nu pot interveni din cauza vântului care creează turbulenţe. Se desfăşoară o intervenţie la sol cu aceiaşi aproximativ o sută de pompieri din judeţele Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi şi Gorj.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Caraş- Severin, luni dimineaţă pompierii au observat că în continuare sunt zone unde incendiul din Parcul Naţional Domogled se manifestă cu flacără.
„Din fericire, suprafaţa afectată este mai mică decât ieri (duminică- n.r.)”, au transmis reprezentanţii ISU Caraş- Severin.
Unul dintre cele două elicoptere pregătite să intervină pentru stingerea incendiului din Parcul Naţional Domogled a făcut luni dimineaţă un zbor de recunoaştere, iar pilotul a decis că turbulenţele în aer sunt foarte puternice, astfel că elicopterele nu pot derula misiuni de aruncare cu apă.
În jurul orei 14.00 se va efectua un nou zbor de recunoaştere, iar în funcţie de condiţiile meteo, va fi luată o decizie cu privire la intervenţia aparatelor de zbor.
Ştirea iniţială
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, luni dimineaţa, misiunea de stingere a incendiului izbucnit la o pădure de pin din Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei a fost reluată.
„Echipajele de la sol au început deplasarea către locul intervenţiei. În acest moment, unul din cele două elicoptere efectuează misiunea de recunoaştere, pentru a vedea dacă incendiul s-a mai extins sau nu. În ciuda vântului de ieri (n.r. duminică), s-a reuşit reducerea ca şi intensitate faţă de faza iniţială. Suprafaţa este aceeaşi, doar că fumegă mai mocnit”, au arătat reprezentanţii ISU Caraş-Severin.
Luni, au fost mobilizate aceleaşi forţe ca şi pe parcursul zilei de duminică: 92 de pompieri militari din judeţele Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi şi Timiş şi 40 de angajaţi ai Direcţiei Silvice şi rangeri ai Parcului Naţional Domogled – Valea Cernei. Aceştia intervin cu rucsaci de intervenţie la incendii de pădure, lopeţi şi bătătoare. De asemenea, luni, vor interveni şi cele două elicoptere solicitate, care vor arunca cu apă.
Incendiul a izbucnit vineri, în jurul orei 15.00, în zona oraşului Băile Herculane, în Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei, iar sâmbătă se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ două hectare, la o plantaţie de pin negru de Banat şi subarboret şi exista pericolul extinderii la o pădure de fag.
„Zona în care s-a produs incendiul este la o altitudine de 1.100 m, la 25 kilometri distanţă faţă de oraşul Băile Herculane, din care 15 kilometri drum neamenajat, şi este caracterizată de un relief foarte dificil. Este o zonă stâncoasă, pe o pantă abruptă, cu o înclinaţie de 40 de grade”, au explicat reprezentanţii ISU Caraş-Severin.