MIT: aerul rece te imbolnaveste
Temperaturile scazute nu te imbolnavesc de la sine. Ci dimpotriva. Celulele care lupta impotriva infectiilor in organism se inmultesc la temperaturi scazute, asadar frigul chiar poate intari imunitatea.
MIT: nu face sport cand e frig
Te pregatesti sa te strecori sub plapuma si sa te apuci/reapuci de sport abia la primavara!? Ei bine, mai bine te ridici din pat si iesi afara, iarna. Exercitiile fizice efectuate la temperaturi scazute, cu echipament corespunzator, genereaza arderi calorice mai intense decat cele efectuate la temperaturi confortabile trupului uman (circa 20 de grade cu plus).
MIT: scapi de alergii iarna
Crezi ca doar primavara este sezonul alergiilor si ca iarna chiar poti scapa de ele? Ei bine, fals! Alergiile „de interior” se agraveaza pe timpul iernii, tocmai pentru ca petrecem mai mult timp in casa si aerisim mai rar.
MIT: nu ai nevoie de crema cu factor de protectie solara iarna
Desi iarna sunt slabe sanse sa suferi de arsuri de soare, asta nu inseamna ca razele soarelui nu actioneaza la fel de nociv ca vara. Ba dimpotriva, in unele cazuri, sunt si mai nocive, pentru ca zapada asternuta reflecta 80% din ravele UV periculoase pielii, crescand riscul de leziuni celulare de doua ori. Asadar si iarna este indicat sa te dai cu crema cu factor de protectie solara.
MIT: la nivelul capulului se pierde cea mai multa caldura
Caldura corporala nu se pierde daca nu-ti pui o caciula/basca sau orice altceva in cap iarna, ci daca nu-ti pui manusi, caci de la nivelul mainilor se duce mult mai multa caldura decat de la nivelul capului.
MIT: lipsa luminii cauzeaza depresia de iarna
Intr-adevar, faptul ca ziua este mai scurta, iar noaptea mai lunga nu ajuta starea de spirit, dar nici nu cauzeaza depresia de iarna. Aceasta tulburare apare doar daca exista probleme emotionale si psihologice de fond, starea depresiva neputandu-se justifica doar prin faptul ca este mai putin lumina afara.
Citeste continuarea pe lyla.ro