Modificări privind REPAUSUL săptămânal. Ce propune un deputat într-un proiect de lege

Un proiect de lege referitor la repausul săptămânal la care au dreptul salariaţii se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. Iniţiativa aparţine unui deputat PNL, însă aceasta a fost respinsă de Senat, Camera fiind for decizional.  
Iulian Tudor
28 oct. 2015, 06:30
Modificări privind REPAUSUL săptămânal. Ce propune un deputat într-un proiect de lege

Deputatul PNL Cristian Horia a depus, la Parlament, un proiect de lege privind repausul săptămânal în luna mai a acestui an.

Repausul săptămânal nu poate fi mai mic de 24 de ore, care urmează unei perioade de repaus zilnic de 12 ore şi se acordă, de regulă, sâmbăta sau duminica„, se arată în propunerea legislativă iniţiată de deputatul PNL.

În expunerea de motive, parlamentarul invocă o directivă europeană şi susţine că modificarea legislativă permite angajatorilor de bună credinţă să plătească corect şi legal munca suplimentară şi, în plus, reduce tentaţia muncii „la gri”.

Prezenta iniţiativă legislativă este inspirată de realitatea cotidiană. În condiţiile creşterii costului vieţii, orice persoană încadrată legal în muncă doreşte, în primul rând, să câştige mai mulţi bani prin muncă suplimentară remunerată, dublu în condiţiile legiile.

În forma actuală a legii, munca suplimentară nu poate fi efectuată sâmbăta, întrucât codul muncii obligă la repaus săptămânal de minim 2 zile consecutive (art 137, Legea 53/2003). Astfel, în situaţia în care producţia o cere şi se lucrează suplimentar sâmbăta, muncitorii, pe lângă plata dublă ar trebui să fie liberi în ziua de luni. Aceasta anulează însăşi esenţa muncii suplimentare care are drept scop creşterea producţiei pe perioade limitate de timp. Ori scopul muncitorilor este să aibă câştiguri salariale sporite. Trebuie să amintim că munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul angajatului.

Considerăm că modificarea legislativă permite angajatorilor de bună credinţă să plătească corect şi legal munca suplimentară. Permite companiilor româneşti să fie competitive pe piaţa europeană şi reduce tentaţia muncii la gri.

De asemenea, trebuie să avem în vedere că drepturile angajatorilor nu sunt afectate, munca suplimentară putând fi efectuată, în condiţiile legii, numai cu acordul angajatului şi al sindicatului sau reprezentantului legal. În plus, se garantează plata dublă a orelor suplimentare efectuate şi plata integrală a obligaţiilor către stat pentru munca prestată„, se arată în expunerea de motive.

Guvernul nu susţine proiectul, susţinând că repausul săptămânal este deja reglementat în Codul Muncii: „Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica”; „Salariaţii au dreptul între două zile de muncă la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive. Prin excepţie, în cazul muncii în schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore între schimburi.”

Proiectul de lege se află pentru avize şi raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. Senatul a respins proietcul de aat normativ. Camera Deputaţilor este cameră decizională.

Vezi aici proiectul de lege

Citeşte şi expunerea de motive

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se scrie corect: altădată sau altă dată? Care este, de fapt, explicația specialiștilor
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Sondaj: Susținerea pentru Ucraina într-un acord de pace teritorial este împărțită în Europa
MediaFlux
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)