Istoria minunilor poate fi contestată de către cei animaţi de spiritul ştiinţific care încearcă să demonstreze că evenimentele trebuie să aibă o cauza şi un efect, identificabile. Numai că, urzeala universului poate fi mult mai complexă decât ne putem imagina noi, iar minunile dumnezeieşti să fie chiar excepţia care ar trebui să ne întărească, până la urmă, credinţa că dincolo de această viaţă există altceva.
România de Poveste: Credinţa la români, între Dumnezeu şi descântec VIDEO
Una dintre misiunile bisericii ar fi să clarifice care dintre întâmplările socotite drept minuni sunt cu adevărat demne de acest nume. Mai ales, într-o perioada în care poporul, înnebunit de milioane de stimuli străini de spirit poate cădea în ispita descoperirii, identificării minunilor acolo unde ele nu sunt.
De exemplu, Biserica Catolică are un întreg regiment de prelaţi care anchetează de-a binelea cazurile de minuni şi le recunoaşte pe cele reale şi deconspiră făcăturile. Demers mai mult decât lăudabil, având în vedere tendinţa de a folosi aşa-zise minuni pentru a dobândi bunuri materiale pentru ceea ce astăzi numim proprietatea instituţiei bisericii.
Un fenomen considerat miraculos este neputrezirea trupului.
Celor pe care Dumnezeu i-a ales să fie Sfinţi de cele mai multe ori li se conservă trupul, fiind scutiţi de degradarea pe care în mod normal corpul o suferă după moarte. Mai mult, minunea intervine când din trupul mumificat izvorăşte mir făcător de minuni. Apropierea de aceste trupuri considerate sfinte poate provoca vindecări miraculoase de boli incurabile, viziuni şi revelaţii. Dar nu toţi cei care sunt găsiţi neputreziti, pot fi consideraţi automat sfinţi. La Giuleşti Sârbi, de exemplu, trupul părintelui Ilie Lăcătuş a fost descoperit aproape intact însă nici până acum biserica nu a hotărât dacă faptele vieţii şi minunile de după moarte îl pot trece în rândul sfinţilor.
Fragmente din trupurile sfinţilor, fie ele simple oseminte, fie chiar bucăţi neputrezite de trup, pot genera minuni. În multe cazuri de vindecări se aplică vorbele lui Iisus: Nu eu te-am vindecat, ci credinţă ta. Cert este că fenomenul maselor intrate aproape în transă în preajma moaştelor nu poate fi ignorat.