MOŢIUNEA DE CENZURĂ A PICAT. Victor Ponta rămâne premier. Doar 194 de parlamentari au votat „pentru”

Moţiunea de cenzură a PNL a fost RESPINSĂ, vineri, în plenul comun al celor două Camere. Doar 194 de parlamentari au votat "pentru", în condiţiile în care era nevoie de 278 de voturi pentru a da jos Guvernul. Reprezentanţii PSD şi UNPR s-au abţinut de la vot, însă au fost şi câteva excepţii, între care premierul Victor Ponta care a ţinut să-şi exercite votul. Parlamentarii UDMR au votat după "propria conştiinţă". Moţiunea de cenzură a picat, după aproape două ore de dezbateri, în care reprezentanţii puterii şi opoziţiei s-au atacat şi şi-au adresat cuvinte grele. 
Romania TV
12 iun. 2015, 05:32
MOŢIUNEA DE CENZURĂ A PICAT. Victor Ponta rămâne premier. Doar 194 de parlamentari au votat

Moţiunea de cenzură depusă de PNL, intitulată „Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!”, a fost respinsă, vineri, în plenul parlamentului.

Potrivit rezultatului anunţat în plen, au fost 207 voturi valabil exprimate, din care 194 „pentru” şi 13 „împotrivă”. Alte 7 voturi au fost anulate.

Pentru a fi adoptată, moţiunea ar fi trebuit să fie votată de 278 de parlamentari, adică jumătate plus unu din numărul aleşilor.  Moţiunea de cenzură a fost semnată de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO şi doi de la grupul democrat-popular, restul fiind deputaţi şi senatori ai PNL.

UPDATE 13.05 Victor Ponta, dupa respingerea motiunii: „Avem guvern, avem majoritate, mergem mai departe”

UPDATE 13.06 Alina Gorghiu: Nu vom sta cu mainile incrucisate, vom depune o motiune de cenzura in toamna impotriva unui guvern lipsit de legitimitate cu siguranta ca va avea succes.

CITEŞTE ŞI Alina Gorghiu, prima reacţie după vot. Pregăteşte o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta în toamnă

UPDATE 13.00 Moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Ponta a fost respinsă, fiind înregistrate 194 de voturi „pentru”, faţă de 278 necesare pentru adoptare, alte 13 voturi fiind „împotrivă”, iar 7 anulate.

UPDATE 12.58 Moţiunea de cenzură a PNL a fost respinsă, înregistrându-se doar 194 „pentru”, informează România TV

UPDATE 12.50 S-a încheiat votul.

UPDATE 12.40 A Crin Antonescu a votat pentru moţiunea de cenzură, după care s-a dus să îi salute şi să schimbe câteva cuvinte cu premierul Victor Ponta şi vicepremierul Gabriel Oprea.

UPDATE 12.35 În ciuda deciziei luate de partid, Şerban Nicolae, Valeriu Zgonea  şi Bogdan Niculescu Duvâz (PSD) au votat.

UPDATE 12.11. A început votul.  Votul este secret şi se exprimă cu bile. Victor Ponta şi-a exprimat votul, deşi parlamentarii PSD şi UNPR au decis să nu voteze. Pentru a trece, moţiunea de cenzură trebuie votată de 278 de parlamentari. 

UPDATE 12.00 Victor Ponta ia cuvântul din nou. „O veste proasta: la Chisinau avem o noua criza politica. Premierul de acolo – care e de la PPE – si-a dat demisia.  Moldova e o ofranda usoara pentru cei din Est care ii vor raul. Eu sint convins ca nu vreti acelasi lucru pentru Romania. Cred ca putem sa ferim Romania de o furtuna„.

„Le mulţumesc colegilor din majoritate şi în special colegilor din PSD că au rezistat întotdeauna la nenumăratele atacuri mincinoase ale propagandei. Cu o singură excepţie, v-aţi ales lideri cu care vă puteţi mândri. Când nu voi mai fi preşedintele PSD, în niciun caz nu voi vota cu PNL să dau jos guvernul PSD, că doar nu sunt prostănac. PNL a avut preşedinţi, oameni respectabili, citiţi, cu capacitate politică şi acum a ajuns să fie condus de Elena Udrea. Treaba lor”

CITEŞTE ŞI Cristiana Anghel, ironizată pentru sacoul cu Mickey Mouse la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta

UPDATE 11.40 Vasile Blaga: „Acum zece minute, premierul moldovean şi-a dat demisia, spunând că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. (… ) Victor Ponta este un politician disperat, a cărui singură grijă este să-şi păstreze puterea, să rămână agăţat de scaunul de la Palatul Victoria”

„Învăţaţi de la premierul Moldovei, domnule prim-ministru”

UPDATE 11.20 Parlamentarii UDMR vor vota secret, conform propriei convingeri, anunţă, de la tribună, Marton Arpad. Paralmentarii PMP şi cei din partidul lui Geoană votează moţiunea.

UPDATE 11.18 Alina Gorghiu, reacţie la Tăriceanu: „Astăzi aş fi preferat un dialog cu premierul României şi nu cu berbecele PSD”

UPDATE 11.15 Călin Popescu Tăriceanu îi dă replica Alinei Gorghiu: „E bine când vorbiţi de legitimitate să vă uitaţi în oglindă.”

„Este pentru prima dată în istoria PNLcând partidul este condus de un presedinte numit şi nu ales. Este o mare cinste pe care o aveti”

UPDATE 11.10 În momentul în care co-președintele PNL a urcat la tribună, după Victor Ponta, pentru a susține un discurs, social-democrații au huiduit-o și i-au strigat „Elena! Elena!”, cu trimitere la noua sa poreclă, Elena Udrea.

UPDATE 11.00 Alina Gorghiu, co-preşedinte PNL: „Domnule Ponta, acţionaţi în masă împotriva românilor. Suntem astăzi aici pentru că ne dorim să punem capăt abuzurilor, pentru că ne dorim ca Victor Ponta să plece”

„Îi e teamă de proprii cetăţeni şi de presa liberă. Nimic deosebit de alt dictator din lume. Aveţi aceleaşi fobii. Frica de adevăr vă face să ameninţaţi presa, care nu dă din cap că aţi votat dublarea alocarea alocaţiilor pentru copii deşi nu aţi votat-o. Ameninţaţi cetăţenii cu plângeri penale, dacă protestează împotriva dvs. Aţi suspendat Constituţia şi v-aţi organizat mitinguri omagiale pentru că vă este teamă de democraţie. Aţi organizat o adevărată mineriadă parlamentară în acest timp.”

„Domnule Ponta, aţi transformat un stat de drept într-un stat nedrept. (…) Dvs veti pierde puterea, că se va intampla astăzi ca se va intampla curand, dar o veti pierde.”  „Actualul premier nu mai are niciun fel de legitimitate pentru a rămâne în funcţie.”

A fost o greşeală nesăbuită a PNL să avem încredere în acest om.  Nu am crezut că un om tânăr poate merge să refuze dreptul de vot al românilor. Eu le cer scuze românilor. Eu imi cer scuze pentru că v-am ajutat să deveniti ce sunteţi astăzi”.

„Fac un apel la colegii dvs să nu stea ca nişte oi în staul. (huiduieli in sala) Cei din arcul puterii sunt opriţi prin ordin politic să îşi exercite dreptul de vot. Din frica teribilă, Victor Ponta nu mai are încredere în dvs deşi acum trei zile l-aţi ajutat. Premierul este interesat de un singur drept: dreptul ca el şi fratele lui siamez din Senat să nu fie egal cu cetăţenii. Ponta se apără pe sine şi cercul lui de apropiaţi, nu sunteţi mulţi acolo”. 

„Vă rog să nu fiţi astăzi SIAMEZII lui Victor Ponta”

UPDATE 10.55 Victor Ponta ia cuvântul. Premierul susţine că, pentru prima dată, o moţiune de cenzură nu priveşte activitatea Guvernului, ci activitatea Parlamentului.

„Moţiunea de cenzură are ca scop critica activităţii Guvernului, dar am văzut că nu este aşa ceva, şi dovedirea unei alte majorităţi. Nu există însă o alternativa, nu există un alt Guvern. Prin votul de astăzi se va arăta că nu există o altă majoritate.”

„Nu acuz Opoziţia de faptul că, nefiind in stare să dea jos Guvern, asteaptă ca o alta putere a statului să o facă in locul sau. (…) Dacă  dvs credeti ca este un precedent bun, pentru democraţia din România, ca un Guvern sa nu se schimbe in Parlament sau in alegeri  şisă se schimbe prin voinţa unui procuror, cred ca este foarte grav, este o mare greşeală şi cred că va va veni timpul când va veti da seama de acest lucru”.

UPDATE 10.54. Crin Antonescu: „Am venit de teamă să nu scape Guvernul la un vot. (…) orice moţiune are o şansă şi despre aritmetică au vorbit alţii. O moţiune chiar dacă trece, chiar dacă nu, îşi are întotdeauna rostul pentru că ea generează o dezbatere, pentru că ea verifică şi forţa Opoziţiei şi susţinerea pe care o are Guvernul, atunci când Guvernul îşi lasă parlamentarii să voteze. Votez pentru moţiune. Acest Guvern trebuie să cadă. „

UPDATE 10.45 Crin Antonescu participă la şedinţa din Parlament. Elena Udrea, aflată în arest la domiciliu, absentează. Aceasta nu a formulat o cerere prin care să-şi anunţe intenţia de a fi prezentă la votul contra Guvenrului Ponta.

UPDATE 10.22 Liberalii îşi prezintă moţiunea de cenzură. Victor Ponta a părăsit sala de plen, imediat după ce senatorul PNL Viorel Badea a început să citească textul moţiunii. 

UPDATE 10.16 Şedinţa plenul comun în care se va vota moţiunea de cenzură împotriva cabinetului Ponta a început. Sunt prezenţi 364 de parlamentari din totalul de 554.

UPDATE 10.15 Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a spus, vineri dimineata, ca motiunea de cenzură a PNL nu are nicio sansa si a dat un pronostic.  „Nicio șansă. Va fi o diferență de circa 100 de voturi„, a declarat Ilie Sarbu pentru stiripesurse.ro. Liberalii au dus in aceasta dimineata negocieri de ultima ora. Potrivit sursei, PNL a discutat cu circa 18-20 de parlamentari din coalitie sa voteze motiunea de cenzura.

UPDATE 10.10 Parlamentarii PC-PLR urmează să decidă dacă, la vot, vor sta şi ei în bănci, ca PSD şi UNPR şi nu vor vota.

UPDATE 10.05 Călin Popescu Tăriceanu: „Dupa cum stiti artimtetica parlamentara este clara, dar orice motiune de cenzura trebuie tratata cu seriozitate şi trebuie raspuns cu seriozitate. Mobilizarea toata trebuie sa o faca cei care depun motiunea si care au interesul sa obtina numărul de voturi”. Liderul PLR a mai precizat că cei mai mulți dintre parlamentarii din partidul său vor fi prezenți în Parlament, dar că nu s-a stabilit încă dacă aceștia se vor ridica din bancă pentru a vota moțiunea.

UPDATE 10.00 Ludovic Orban, PNL: In mod evident decizia PSD, UNPR, dar si PC de a sta in banci este o decizie care descalifica definitiv conducerea PSD si UNPR. Sa stai ca oile in staul este cea mai mare umilinta.

UPDATE 9.45 Premierul Victor Ponta a ajuns la Parlament. „Sigur că am emoţii, este o moţiune de cenzură”, a afirmat Ponta.

________________________________________________________________

În momentul de faţă, sunt 554 de parlamentari, iar pentru ca moțiunea de cenzură să treacă este nevoie de minimum 278 de voturi (jumătate plus unu din numărul senatorilor şi deputaţilor). 

Citeşte şi:  PSD renunţă la mitingul de vineri

Puterea are 298 de deputaţi şi senatori (PSD+UNPR – 260, PLR – PC – 38), în timp ce PNL numără doar 174 şi ar mai avea nevoie de încă 104 voturi pentru a da jos Guvernul. O parte dintre voturi vor veni de la partidul lui Mircea Geoană (13), dar şi de la PMP, însă insuficient pentru adoptarea moţiunii. 

Cum arată raportul de forţe din cele două Camere: 

Camera Deputaţilor: PSD – 182 de membri, PNL-112 membri, PC-PLR- 26 de membri, UDMR- 17 membri, Grupul Democrat și Popular- 14 membri, Minorități – 17 membri, deputați neafiliați- 19 membri.

Senat: PSD – 75 de membri, PNL – 61 de membri, PC-PLR – 15 senatori, UDMR – 8 senatori, senatori neafiliaţi: 9

CITEŞTE ŞI Victor Ponta, la Guvern: Moţiunea de cenzură NU VA TRECE. Să ne vedem de treabă

Co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, a recunoscut că „matematica parlamentară” demonstrează că nu sunt şanse foarte mari ca moţiunea de cenzură să treacă, dar se bazează pe buna-cuviinţă şi mai ales pe buna-credinţă faţă de propriul electorat a unora de la PSD şi UNPR.

PSD şi UNPR nu vor vota vineri la moţiunea de cenzură

PSD nu va vota la moţiunea de cenzură. „Este sarcina opozitiei sa stranga voturile necesare”, susţine Rovana Plumb, preşedinta CN al PSD.

„Toşi cei din PSD vom fi în sală, la dezbatere, pentru că avem respect faţă de instituţia cea mai democratică, faţă de Parlament, însă este treba opoziţiei să-şi adune voturile pentru adoptarea acestui act politic. Tot Opoziţia are această răspundere, de a strânge voturile. În ceea ce ne priveşte, opţiunea noastră este foarte clară. Acest demers al Opoziţiei nu poate fi luat în calcul căci el este generator de haos şi instabilitate politică”, a spus Rovana Plumb în direct la România TV.

Preşedintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, a declarat, joi, că partidul său nu va vota la moţiunea de cenzură, menţionând că parlamentarii UNPR nu se vor ridica din bancă.

Citeşte şi: PNL a ANULAT mitingul de vineri de la Parlament. Blaga: Nu vrem manifestaţii care amintesc de iunie 1990 VIDEO

„Cred că nu ne ridicăm din bancă, m-aţi înţeles? Eu am patentat treaba asta şi vă spun un secret, şi atunci (2012 – demiterea Guvernului Ungureanu prin moţiune de cenzură – n.r.) ţin minte că s-au supărat şi alţi şefi de stat, atunci era majoritatea la vreo 5 voturi. Dacă unul sau doi parlamentari erau răciţi, guvernul deja dădea semne… Acum e altă diferenţă. Nu, nu cred că ne ridicăm din bancă. Este o procedură, prezent, nu votez. Cel care vrea să te dărâme trebuie să-şi arate forţa atunci, la urma de vot, cam asta este”, a declarat Oprea, pentru Adevărul. 

„Am spus ce fac mâine. Sunt într-o coaliţie de guvernare, sunt un om serios, sunt un om care mi-am dat cuvântul şi cred că Guvernul României este un guvern bun, din care fac şi eu parte. Fac şi eu parte dintr-o echipă. Este o problemă, în primul rând şi am spus-o întotdeauna, de bun simţ să mergi cu echipa din care faci parte şi e o echipă guvernamentală, şi la bine, şi la rău”, a mai declarat Oprea.

UDMR: Unii se vor abţine, alţii vor vota moţiunea

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reluat ideea, joi, că Uniunea „nu ar fi ezitat nici un moment” să voteze moţiunea de cenzură, dacă ar fi avut împreună cu PNL toate voturile necesare schimbării Guvernului. Kelemen Hunor s-a arătat sceptic faţă de şansele moţiunii de cenzură.

„Noi din Opoziţie mâine la moţiunea de cenzură nu vom avea suficiente voturi şi asta deja ştim, cunoaştem, e vorba de matematică, nu avem suficiente voturi pentru a dărâma Guvernul”, a spus liderul UDMR, la RFI.

Kelemen Hunor a precizat că parlamentarii UDMR nu vor vota împotriva moţiunii: „Nu vom vota împotriva moţiunii de cenzură, ăsta este lucrul cel mai important. Probabil că unii vor vota moţiunea, alţii se vor abţine, aici rămâne la latitudinea fiecărui membru din grupurile noastre. Dacă am fi avut împreună cu PNL-ul acele voturi prin care se poate schimba Guvernul, atunci nu am fi ezitat nici un moment să mergem şi în situaţia în care nu suntem de acord cu anumite subiecte din moţiunea de cenzură, spre un vot negativ şi spre o altă majoritate. Dar din păcate, lipsesc peste 58 de voturi pentru a schimba în acest moment Executivul”.

CITEŞTE ŞI PNL a ANULAT mitingul de vineri de la Parlament

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.

Votul este secret şi se exprimă prin bile.

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Un cercetător a explicat cum ar putea avea loc sfârșitul lumii într-o carte clasificată de CIA: “Toate urmele civilizației dispar”
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
Playtech.ro
Prima reacție a lui Victor Ponta despre divorțul de Daciana Sârbu: Doresc să-mi protejez familia!
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Cât de nazist a fost gestul făcut de Elon Musk la învestirea lui Donald Trump: „Nu știu cât a învățat el istorie”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Prăjitură delicioasă din perioada comunistă. Un răsfăț la desert
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Cine a creat rochia purtată de Melania Trump. Cât a costat creația unică a designer-ului care le-a îmbrăcat și pe Hillary Clinton, Laura Bush sau Michelle Obama
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
EL va fi înlocuitorul lui Călin Georgescu. Va strânge chiar mai multe voturi: E redutabil!
StirileBZI
Călin Georgescu a luat decizia! Ce platformă a lansat candidatul la președinție
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Stargate: Parteneriat masiv de 500 de miliarde de dolari pentru infrastructura AI în SUA
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!