„Pe mulți dintre voi am avut ocazia să-i întâlnesc de fiecare dată, mărturisesc, cu strângere de inimă, dar întotdeauna mai ales și mai întâi cu respect. Respect din două motive: respect pentru ceea ce v-ați asumat și ceea ce ați făcut dobândind aceste răni. Eu vreau să vă asigur că voi contrazice și voi combate întotdeauna pe cei ce refuză să admită că mai există eroism, pe cei ce refuză să admită că ceea ce v-a motivat pe voi să mergeți în luptă este în primul rând și înainte de toate eroismul. (…) Al doilea motiv de respect este acela că ați ales să vă depășiți suferința”, le-a transmis Mihnea Motoc celor 30 de militari răniți în misiuni interne sau internaționale care au participat, luni, la o videoteleconferință organizată la sediul MApN, potrivit Agerpres.
Acestora li s-au adăugat camarazii din alte cinci garnizoane: Cluj-Napoca — Comandamentul Diviziei 4 Infanterie, Buzău — Comandamentul Diviziei 2 Infanterie, Brașov — Comandamentul Brigăzii 2 Vânători de Munte, Craiova — Comandamentul Brigăzii 2 Infanterie și Constanța — Comandamentul Flotei.
Mihnea Motoc a spus că militarii români nu vor merge la Toronto să facă „figurație”, ci vor arăta că nu au fost înfrânți pe câmpul de luptă de răni sau de dureri.
La rândul său, șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, i-a încurajat pe militarii răniți să participe la procesul de selecție pentru crearea echipei Invictus România.
„Nu ne rămâne decât să cultivăm tot acest spirit competițional, spirit de sprijin, astfel încât peste un an, când ne vom întoarce din Canada, să putem raporta, cum am raportat de fiecare dată: misiune îndeplinită”, a subliniat șeful Statului Major General.
Cinci militari se află deja în pregătire, ei formând nucleul în jurul căruia se va închega echipa cu care țara noastră va participa la Toronto.
Unul dintre aceștia este și plutonierul Ionuț Butoi. A fost rănit la finalul lunii august 2008 în Afganistan, când un dispozitiv exploziv a aruncat în aer mașina în care se afla. A rămas paralizat și se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile.
„Momentan sunt sportiv paralimpic pe înot. Eu aș vrea să încerc și tir cu arcul. Merg la sală de trei ori pe săptămână și la înot dimineața. (…) Înot pe spate. Este puțin mai greu, pentru că trebuie să trag cu brațele și corpul după mine (…). Mi-a fost destul de greu la început pentru că nu știam capacitatea mea, cât voi putea face, dar treptat-treptat mi-am dat seama că pot face foarte multe lucruri (…). Viața trebuie să meargă înainte. Eu sunt încă militar activ și nu m-am dat înapoi de la nimic. Este greu, dar psihic trebuie să trecem peste, să lăsăm trecutul și să mergem înainte”, le-a spus plutonierul Ionuț Butoi jurnaliștilor la finalul videoteleconferinței.
„Invictus Games” este un eveniment sportiv internațional dedicat în exclusivitate militarilor invalizi și răniți în teatrele de operații sau în acțiuni militare interne. Cuprinde mai multe discipline sportive, adaptate pentru persoane cu dizabilități, respectiv: tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la aparat special, haltere, ciclism, volei din poziția șezând, înot, baschet și rugby din scaunul cu rotile, golf și hochei.
Jocurile au fost organizate pentru prima dată în 2014 la Londra, sub patronajul prințului Henry de Wales, din dorința de a încuraja și sprijini recuperarea fizică și reabilitarea militarilor răniți în teatrele de operații. La prima ediție au participat 400 de competitori din 13 țări. A doua ediție a jocurilor a fost organizată în 2016 în Statele Unite ale Americii, cu participarea a 500 de militari din 14 țări. România a participat doar ca observator.
Jocurile Paralimpice Invictus sunt organizate după criterii stricte. Sportivii acceptați în concurs trebuie să parcurgă proceduri de certificare riguroase, după standardele paralimpice, atât în ceea ce privește starea de sănătate și compatibilitatea dizabilității cu proba sportivă dorită, cât și îndeplinirea baremelor sportive de calificare în probă. Acest proces complex de certificare se va face prin secția paralimpică a CSA Steaua București, cu sprijinul Comitetului Paralimpic Român.
Selecția în vederea constituirii echipei Invictus România se va desfășura în perioada noiembrie 2016 — februarie 2017, sportivii selectați urmând să intre în programul strict de antrenament ce va dura până în septembrie 2017.