Nelu Tătaru: „O revenire la viaţa de dinainte de pandemie, posibilă la sfârşitul verii”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi seară, că o revenire la viaţa "completă" de dinainte de pandemie este posibilă spre sfârşitul verii, "dar cu anumite obiceiuri pe care le-am preluat".

RomaniaTV.net
02 iun. 2020, 19:46
Nelu Tătaru: „O revenire la viaţa de dinainte de pandemie, posibilă la sfârşitul verii”

CORONAVIRUS ROMANIA. „În condiţiile în care avem o evoluţie normală, condiţiile de distanţare sunt respectate, avem mall-urile, în condiţiile în care avem o evaluare normală evitând aglomeraţiile populaţionale, se pot deschide. Încep competiţiile sportive, la început fără spectatori, le putem extinde într-un timp doi. În acest moment avem concertele în aer liber, până la 500 de oameni cu distanţare, putem mări acest număr. Bazinele de înot în exterior, putem să ne gândim. Dar toate aceste lucruri sunt în contextul evoluţiei noastre epidemiologice. Suntem de-abia la începutul celei de-a doua perioade de relaxare, evaluarea, cel puţin la o săptămână, ne poate face să putem da termenul pentru următoarele măsuri de relaxare sau care sunt acestea”, a explicat Tătaru la TVR 1.

Nelu Tătaru: Este foarte posibil ca deschiderea mall-urilor să se facă etapizat 

Cât priveşte perspectivele pentru această toamnă, el a precizat că se ia în calcul „inclusiv” o convieţuire cu virusul, „poate la un nivel foarte jos, cu transmitere comunitară foarte mică”.

„Încă colectăm aceste date şi studiul de seroprevalenţă ne va da şi un răspuns. Gestionăm, pe vară, inclusiv o convieţuire cu virusul, poate la un nivel foarte jos, cu transmitere comunitară foarte mică. Va trebui să gestionăm şi un număr din populaţia României, care sunt imunizaţi. Cu cât acest număr este mai mare, ne gândim la un episod doi mai facil sau aproape inexistent. Cu cât numărul din populaţie care este imunizat este mai mic, ne gândim la un al doilea episod poate mai accentuat. Nu ţine doar de noi. Vom avea o circulaţie, noi trebuie să gândim gradul nostru de imunizare, transmiterea comunitară şi afluxul de cetăţeni români sau străini care vin în România din anumite focare. Acestea sunt toate cele trei lucruri pe care va trebui să le gestionăm din toamnă-iarnă”, a arătat ministrul Sănătăţii. 

Tătaru: Nu pot fi luate în acelaşi timp măsuri de relaxare lăsând acasă sau în comunitate persoane infectate

Bolnavii asimptomatici trebuie internaţi în spital până la un rezultat negativ al testelor de coronavirus şi nu pot fi luate în acelaşi timp măsuri de relaxare lăsând acasă sau în comunitate persoane infectate care încă pot fi transmiţătoare de COVID-19, a declarat marţi seară, la TVR 1, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Citeşte şi Nelu Tătaru: „Suntem pe o transmitere comunitară scăzută în ultima perioadă”

„Bolnavii asimptomatici sunt internaţi în spital până la negativare. Deci pot fi şi mai mulţi, pot fi şi mai puţini. În condiţiile în care gândim că am limitat transmiterea în comunitate şi o avem doar în instituţii, prin spitale, haideţi să o păstrăm doar în spitale. Nu putem face măsuri de relaxare, în acelaşi timp, lăsând şi acasă sau în populaţie persoane infectate care încă pot fi transmiţătoare. Dacă vrem să ajungem la o viaţă cvasi-normală, cu toate libertăţile pe care le vrem, nu putem expune aceste libertăţi”, a precizat Tătaru.

Despre deschiderea after-school-urilor, grădinițelor și creșelor pe perioada verii

Potrivit ministrului Sănătăţii, este posibil ca pe parcursul verii să fie deschise after-school-urile, grădiniţele şi creşele private „în condiţiile în care contextul epidemiologic o va permite”. „După 12 iunie se termină anul şcolar, părinţii nu vor mai putea rămâne acasă cu copiii şi atunci trebuie să ne gândim şi la acest lucru”, a adăugat ministrul Sănătății.Alte 119 de noi cazuri de infectare cu coronavirus au fost raportate marți în România, fiind cel mai mic număr de îmbolnăviri raportate în 24 de ore, în ultimele două luni. Bilanțul a ajuns la 19.517. Numărul pacienților vindecați, de la începutul epidemiei, este de 13.526, potrivit datelor furnizate de Grupul de comunicare Strategică.