DNA: Nicuşor Constantinescu, pus sub acuzare într-un nou dosar pentru abuz în serviciu UPDATE

Fostul preşedinte al Consiliul Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a ajuns, vineri dimineaţa, la DNA Constanţa. Procurorii au dispus începerea urmăririi penale față de Nicușor Constantinescu pentru săvârșirea infracțiunii de abuz. Şeful CJ Constanţa este acuzat că în perioada 2007-2013 şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi a făcut plăţi nelegale către o firmă pentru realizarea de lucrări de cadastrare, majoritatea fictive, a drumurilor judeţene şi comunale din Constanţa, fraudând bugetul local cu peste 11 milioane de lei.
Iulian Tudor
23 sept. 2016, 06:35
DNA: Nicuşor Constantinescu, pus sub acuzare într-un nou dosar pentru abuz în serviciu UPDATE

UPDATE: Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Constanța au dispus începerea urmăririi penale față de Nicușor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

În același dosar, sunt urmăriți penal Titi Cenușă, fost arhitect șef în cadrul CJ Constanța, precum și Ioan Ichim, administrator al unei societăți comerciale.

Potrivit DNA, în perioada iulie 2007 – aprilie 2013, Nicușor Constantinescu și Titi Cenușă, prin acțiuni concertate, și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul derulării unui acord de asociere în vederea participării la procedura de achiziție publică — „Documentație cadastrală și înscriere în cartea funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța și realizarea soluțiilor geospațiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere”.

Procurorii susțin că Nicușor Constantinescu și Titi Cenușă au coordonat acțiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferențial, lucrările de cadastrare a drumurilor județene și comunale din județul Constanța către o societate administrată de Ioan Ichim.

Frauda în dauna bugetului județului Constanța s-a realizat prin efectuarea, de către Nicușor Constantinescu, în mod coordonat, a unor plăți nelegale în valoare totală de 11.621.345 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de Ioan Ichim (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor județene).

Restul plăților au fost făcute din bugetul CJ Constanța în mod indirect, prin alocări bugetare către 45 de comune, care la rândul lor au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiași societăți comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale).

Anchetatorii mai arată că lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive).

Toate aceste lucruri s-au produs în condițiile în care societatea administrată de Ioan Ichim nu a predat niciodată beneficiarului produsele care au făcut obiectul procedurii de achiziție publică organizată de CJ Constanța, iar niciuna dintre situațiile de plată/decont rectificativ, anexată facturilor, nu cuprinde, în condițiile legii, cantitățile și prețurile unitare ale serviciilor de cadastru care au fost achiziționate în baza acordului.

UPDATE: Fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost adus vineri dimineață la Serviciul Teritorial Constanța al DNA, fiind audiat într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu și plăți ilegale către o firmă din București, angajată pentru efectuarea cadastrului drumurilor județene.

La ieșirea de la audieri, avocatul Marius Mocanu, apărătorul lui Nicușor Constantinescu, a explicat că este vorba despre ancheta penală din dosarul ‘Geotop 2001’, privind presupuse ilegalități în contractarea, prestare și plata serviciilor pentru efectuarea cadastrului drumurilor de interes local din județ.

‘Este un dosar mai vechi, din 2013, care a fost transferat pentru soluționare la DNA Constanța (de la structura centrală—n.r.) și care vizează efectuarea unor lucrări de cadastru în ceea ce privește drumurile județene și respectiv drumurile comunale din județ. În principiu, este vorba de acuzații privind plăți nelegale în ceea ce privește derularea acestui acord cadru privind realizarea cadastrală pentru drumurile comunale și județene. Astăzi ni s-a adus la cunoștință în mod oficial acuzația, s-au comunicat înscrisuri ce stau la baza rapoartelor de acuzații și urmează ca în următoarele săptămâni, după studierea dosarului, să formulăm o declarație în fața procurorului de caz’, a declarat avocatul Marius Mocanu.

 

La rândul său, Nicușor Constantinescu a afirmat că, în baza unei hotărâri din anul 2013 a Consiliului Județean, a derulat procedurile de achiziție a serviciului pentru cadastrarea domeniului public și privat al județului, condiție de bază pentru accesarea fondurilor europene.

„Sunt acuzat de abuz în serviciu, ca și în celelalte dosare. Sunt nevinovat! Fără cadastru nu se pot lua bani europeni la drumurile județene”, a spus Constantinescu, înainte de a urca în duba penitenciarului.

În 2007, CJ Constanța a încheiat un contract cu firma Geotop 2001 din București, pentru realizarea cadastrului județului Constanța. Adminstrația județeană urma să plătească firmei bucureștene 8.435.827 de lei, fără TVA, iar prestatorul urma să furnizeze serviciile de specialitate pentru întocmirea documentației cadastrale și înscrierea în Cartea Funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța. Suma respectivă urma să acopere costurile realizării Soluției geospațiale pentru gestiunea căilor de transport.

Anterior adjudecării licitației de către Geotop 2001, CJ Constanța a realizat un Acord de asociere — parteneriat cu 45 de primării din județ, pentru a putea fi realizată cadastrarea și pe teritoriul acestor unități administrativ teritoriale, asociere motivată de necesitatea participării la procedura de achiziție publică ‘Documentație cadastrală și înscriere în Cartea funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța și realizarea soluțiilor geospațiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere’.

Nicuşor Constantinescu a fost dus cu ambulanţa Penitenciarului Poarta Albă, la sediul DNA Constanţa, pentru audieri. Fostul şef al CJ Constanţa a declarat, la intrarea în sediul DNA Constanţa, că probabil va fi audiat în legătură cu plângerea penală pe care a depus-o împotriva procurorilor care i-au administrat dosarele.

Probabil că audierea de azi (vineri – n.r.) este răzbunarea a faptului că am făcut plângeri penale împotriva procurorilor DNA Constanţa şi a judecătorilor care au făcut abuz în serviciu, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă şi teroare şi drept urmare a plângerii mi s-a facut un nou dosar penal„, a declarat fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, potrivit Mediafax.

Joi, Nicuşor Constantinescu a scris, pe Facebook, că vineri urmează să fie adus la DNA Constanţa. ”În 21 septembrie 2016, am fost citat de urgenţă de aceeaşi procurori DNA Constanţa pe care i-am reclamat, să fiu adus sub escortă la DNA Constanţa pe 23 septembrie 2016, ora 9, fiind cercetat de urgenţă, într-un nou dosar penal în calitatea de suspect într-un nou dosar 209/P; 2013 pentru abuz in serviciu!!!”, a scris Constantinescu.

Nicuşor Constantinescu, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în dosarul Centrului Militar Zonal, a depus o plângere penală împotriva procurorilor care au întocmit actele de urmărire penală în dosarele sale, dar şi a judecătorilor care l-au condamnat.

În plângerea penală, pe care Nicuşor Constantinescu a înainta-o către procurorul general al României, acesta îl acuză pe procurorul Andrei Bodean şi pe procurorul-şef Sorin Constantinescu de represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, supunere la rele tratamente, tortură şi abuz în serviciu.

„Faptele sunt realizate în mod direct, de către ambii procurori, prin ticluirea, producerea de probe nereale împotriva mea, (…) luarea măsurii de inculpare pentru faptele reţinute prin ticluirea de probe nereale, aplicarea măsurii reţinerii, motivarea prin argumente ticluite a cererii de aplicare a arestului preventiv. (…) Faptele si actele mai sus menţionate au fost de natură de a afecta grav şi iremediabil starea de sănătate fizică dar, mai cu seamă, starea de sănătate psihică a subsemnatului în calitate de subiect pasiv al infracţiunilor menţionate„, scrie Nicuşor Constantinescu în plângerea penală, datată în 17 septembrie.

Mai mult, fostul preşedinte al CJ Constanţa cere să fie cercetaţi şi judecătorul Iulia Cezara Suciu de la Tribunalul Constanţa, cea care l-a condamnat cu executare, în primă instanţă, dar şi „judecătorii care au pronunţat încheierile de şedinţă cu aplicarea măsurilor privative de libertate şi, respectiv, care au pronunţat decizia penală de condamnare definitivă ai Curţii de Apel Constanţa, Dan Iulian Năstase şi Andreea Ianca”.

Cei trei judecători sunt acuzaţi de fostul şef CJ de represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, supunerea la rele tratamente, tortură şi abuz în serviciu.

Constantinescu s-a constituit parte civilă în acest dosar şi solicită daune materiale şi morale în sumă totală de 100.000.000 de euro, pentru care trebuie să răspundă în mod solidar cei cinci magistraţi.

Cer Parchetului să aprobe începerea urmăririi penale împotriva suspecţilor detaliaţi în prezenta plângere penală, să mi se comunice ordonanţa de începere a urmăririi penale, atât la adresa din municipiul Constanţa (…) cât şi la adresa locului de detenţie, din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în condiţiile în care până la soluţionarea definitivă a plângerii penale voi fi menţinut în stare de detenţie”, mai scrie Nicuşor Constantinescu.

CITEŞTE ŞI: Alina Bica este avocatul fostului baron de Constanţa, Nicuşor Constantinescu

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Este bine sau nu să porți ochelari de soare iarna. Cât de des îi poți utiliza pentru a nu avea probleme cu vederea
Capital.ro
Proprietarii de locuințe, taxați în plus de la 1 aprilie. Se plătește cu 750 lei mai mult pe lună
Playtech.ro
Vârsta maximă până la care poți lua un credit. Regulile impuse de bănci
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Buletinele cu cip, anunț oficial. Românii care vor intra în posesia lor în 2025
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marele cântăreț al României a murit sărac și orb. Nu merita această soartă. A fost artistul inimilor noastre
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
VIDEO Ultimele imagini cu copilul de 4 ani ucis de câini pe câmp. Yanis a plecat cu trotineta din fața casei
substantial.ro
O femeie de 77 de ani a fost găsită moartă într-o fântână abandonată din Dolj
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR. DECIZIE de ultimă oră în Coaliție
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre