Nicuşor Dan: „Eu sunt suveranist, George Simion este total anti-suveranism și anti-patriotism”

Candidatul independent la prezidențiale, Nicuşor Dan, a participat la dezbaterea organizată de comediantul Micutzu, un eveniment care a devenit deja un reper al campaniei, în special prin refuzul repetat al liderului AUR, George Simion, de a se prezenta. În fața unui public tânăr și implicat, Nicușor Dan a abordat teme sensibile precum influența sistemului politic, formarea unei majorități guvernamentale și mecanismele de putere aflate la îndemâna președintelui.
Filip Stan
14 mai 2025, 17:59
Nicuşor Dan:
Răsturnare de situaţie la casele de pariuri: ce cote au acum George Simion şi Nicuşor Dan. Cine este favorit în cursa pentru Cotroceni

Nicuşor Dan, despre vize şi suveranism: Eu în niciun caz nu sunt izolaționist. Sunt suveranist pentru că art 1 din Constituție spune că statul român e suveran. Voi acționa în interesul românilor și al statului român.

România a îndeplinit condițiile tehnice pentru eliminarea vizelor. Contracandidatul meu, George Simion, nu numai că s-a bucurat că am ieșit din acest program, dar a și făcut presiuni ca acest lucru să se întâmple. Este total anti-suveranism și anti-patriotism.

Imediat ce România va avea un președinte legitim, o oarecare neîncredere care a apărut în administrația americană va dispărea. Cred că sunt toate premisele ca relațiile să se normalizeze între România și SUA.

Nicuşor Dan, despre o posibilă Coaliţie de guvernare: „Nu vreau alegeri anticipate, România nu-și permite asta. Pentru stabilitate economică doresc o majoritate din partide pro-occidentale, sunt patru, îmi doresc ca toate cele patru partide să formeze o majoritate, așa e cel mai stabil, pentru că ne trebuie niște măsuri curajoase.

O să chem aceste partide la un șir de negocieri astfel încât atunci când propun un premier să am garanția că o să intru într-un curs normal. Să ne uităm în trecut, la primărie, am avut majoritate USR – PMP – PNL, unii dintre ei făcând greșeli în trecut.

A fost o administrație care nu a fost coruptă. Ca primar am reușit în acord cu aceste partide să duc orașul în direcția corectă. Cred că, în echilibrul de putere între președinte și guvern, președintele are pârghii să ducă lucrurile în direcția corectă.

EXCLUSIV Mirel Palada, director SOCIOPOL: „Cursa dintre Nicuşor Dan şi George Simion e din ce în ce mai strânsă”. Surpriză la fotografia momentului şi ce prezenţă se estimează

Printr-o negociere foarte corectă, de la bun început, ăsta este principalul atu al președintelui, desemnarea premierului. În acea negocieri, președintele poate impune niște limite în activitatea viitoare a guvernului”

Nicuşor Dan, despre anularea alegrilor din decembrie: „Am văzut sistemul inclusiv în acest alegeri prezidențiale, am văzut un atac pe conturile de campanie la mine și la Victor Ponta fără ca AEP și BEC să facă ceva.

Este tot acest sistem de relații care duce rude ale politicilor în tot felul de poziții. Sistemul este cel care protejează mafia imobiliară la toate nivelurile, oameni din parlament, judecători ai CCR care judecă într-un fel.

George Simion dezvăluie care va fi funcția lui Călin Georgescu, după ce va deveni președinte: „Vom lăsa poporul să decidă”

Sistemul e în jurul nostru și eu de 20 de ani mă lupt cu acest sistem în instanță. În calitate de primar general am fost dat în judecată pe persoană fizică cu sume cerute de 50 de milioane de lei, de ’70 de milioane. Eu cred că procesul de alegeri a fost viciat, că decizia CCR a fost corectă, avem o primă dovadă, acel milion de euro cercetat de statul român și suspiciuni pentru o interferență cu sume mult mai mari. Experții spun că o campanie pe care a făcut dl Georgescu e una de milioane sau zeci de milioane de euro.

Este treaba statului român să vadă cine a plătit, cui și cum s-a făcut tehnic. Ar fi trebuit să avem răspunsurile în octombrie pentru a nu fi în situația rușinoasă de a anula alegerile. Este un eșec al administrației în ansamblul ei”, a spus Nicuşor Dan la Micutzu.

Nicuşor Dan, despre Diaspora şi forţa de muncă: „Eu mi-aș dori ca forța de muncă necesară să fie dată de români. În ce privește pactul european pentru migrație, UE înseamnă cooperare, uneori trebuie să participi la un efort comun. Când noi avem avantaje economice nete, dacă se pune problema unui pact european pentru migrație, trebuie să ne asumăm partea noastră.

Cunosc destul de bine problemele românilor, au plecat unii din nedreptate și mulți pentru că nu găseau condițiile economice pentru ei și familiile lor.

Nu toți doresc să se întoarcă. Mulți dintre ei au venit încercând să deschidă o afacere și planul lor a fost dat peste cap de lentoarea administrativă.

Este nevoie de un oficiu care să-i ajute și care să vadă problemele sistematice cu care ei se confruntă.

Mai este problematica consulară, reînnoirea actelor, problema predării în limba română pentru copiii lor, și cel mai important faptul că se simt abandonați de statul român. Pe piața forței de muncă suntem cam la 100 – 150.000 de locuri lipsă pe care le compensăm cu muncitori din țări asiatice.

Am discutat cu reprezentanții industriei agroalimentare, pe creșterea vacilor mulți fermieri noi sunt veniți din diaspora. Statul când a făcut scheme de stimulare economică nu le-a dus până la capăt, nu am stimulat sistematic centre de procesare lângă zone de producție.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
„George Simion, preşedinte? În prima zi se ocupă de Gigi Becali, în a doua de Călin Georgescu!” Avertisment fără precedent pentru patronul FCSB lansat în direct
Capital.ro
Marea dezvăluire despre Călin Georgescu. S-a detonat bomba despre familia sa
Playtech.ro
Cum să-i pui poprire pe conturi și proprietăți unui prieten care refuză să-ți dea banii înapoi!
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Un medic urolog explică de câte ori pe zi e normal să mergi la toaletă, în funcţie de vârstă
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Produse toxice, retrase din două mari hipermarketuri. Nu le consumați!
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Accident violent pe A1, în județul Arad. Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție, după ciocnirea a 3 vehicule
Cancan.ro
Mesajul pe care Giorgia Meloni i l-a transmis soției lui George Simion: 'Trebuie să vă ocupați de tot! Vestea bună e că...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
7.000 lei, plătiți la pensie. Casa de Pensii din România virează lunar banii. Cine îi va lua
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto
MediaFlux
PPC Energie, fosta ENEL, schimbare pentru toți clienții. Consumul de energie din locuință va fi monitorizat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce facultate din România le asigură studenților un loc de muncă încă din al doilea an