„Suntem exact la momentul la care începe votul în diaspora, mai exact în emisfera sudică, în Noua Zeelandă. Invit românii, şi în special românii din diaspora, să voteze în număr cât mai mare. Chiar vorbim despre direcţia în care va merge România după aceste alegeri. Am speranţa că românii din Occident vor înţelege momentul şi vor vota în consecinţă pentru o direcţie pro-occidentală a României”, a declarat Nicuşor Dan într-un mesaj adresat alegătorilor din afara țării.
Potrivit datelor disponibile, în primele zece minute de la deschiderea urnelor în Noua Zeelandă au votat deja patru persoane, un număr mai mare decât în primul tur, când după o oră de la deschiderea urnelor votaseră doar trei alegători.
Pe lângă apelul electoral, Nicușor Dan a abordat și tema comunicării instituționale, criticând lipsa de transparență din partea președintelui în exercițiu, Klaus Iohannis, în timpul mandatului său. Acesta a susținut că absența dialogului public a creat un teren fertil pentru dezinformare și a promis că, în cazul în care va deveni președinte, va adopta o abordare radical diferită.
„Sunt absolut de acord cu critica făcută acestei instituții pentru ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani. Din păcate, lipsa de comunicare chiar și pe subiectele pe care statul român s-a comportat corect cum ar fi războiul din Ucraina, această lipsă de comunicare a lăsat spațiu pentru tot felul de teorii”, a afirmat candidatul.
El a invocat experiența sa ca primar general al Capitalei pentru a susține că transparența și comunicarea constantă sunt posibile din partea unui lider ales.
„Vă invit să vă uitați la trecut: ca primar am avut conferințe săptămânale de presă, în care am răspuns la toate întrebările”, a spus Nicușor Dan.
Candidatul a adăugat că președintele trebuie să aibă capacitatea de a media tensiunile din societate, însă pentru aceasta este esențială câștigarea încrederii populației.
„Chestiunea esențială este alta: în ce măsură președintele are puterea de a media diferendele din societate, dar asta necesită încredere, iar încrederea se câștigă foarte greu”, a explicat el.
Întrebat dacă Administrația Prezidențială va avea din nou un purtător de cuvânt, după o perioadă îndelungată în care această funcție a fost vacantă, Nicușor Dan a răspuns: „Da, probabil că da”.
Funcția de purtător de cuvânt al Președinției a rămas neocupată după demisia Mădălinei Dobrovolschi, în timpul mandatului lui Klaus Iohannis, o absență care a contribuit la percepția de izolare a instituției prezidențiale în spațiul public.
Un român aflat de 8 ani în Noua Zeelandă a fost primul votant în turul 2 al alegerilor prezidenţiale, la secţia deschisă în Auckland. El este Business Intelligence Analyst şi se află în Noua Zeelandă din 2017.
La o oră de la deschiderea secţiei de votare, în Auckland şi-au exercitat dreptul de vot 6 români.
La primul tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat în 4 mai, la secţia de votare din Auckland şi-au exercitat dreptul de vot 168 de cetăţeni români. Dintre aceştia, 115, reprezenrând 68,45%, au votat cu Nicuşor Dan, 15 (18,33%) au votat cu George Simion, iar 14 (8,33%) au votat cu Crin Antonescu. Elena Lasconi a obţinut 11 voturi, iar Victor Ponta – 9.
Cristian Terheş, Lavinia Şandru, Sebastian Popescu, John – Ion – Banu – Muscel au obţinut câte un vot.
Votul în străinătate pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale începe joi, la ora 22:00, ora României, odată cu deschiderea secţiei de votare din Auckland, Noua Zeelandă. Procesul de vot în străinătate se încheie duminică, la ora locală 21:00, fără a depăşi ora 21:00 a României. Pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, au fost înfiinţate 965 de secţii de votare în străinătate, având la bază propunerile formulate de Ministerul Afacerilor Externe, cu 15 secţii de votare mai multe decât în cazul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare desfăşurate în anul 2024.