Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:
* Nicușor-Mircea Mihai —director comercial în cadrul C.N. Romarm SA, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, și complicitate la cumpărare de influență;
* Cristian Mihai Ion Bratu, șef al Serviciului Inspecție Generală Anticorupție din cadrul Romarm și membru al comisiei de control, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
* Aura Claudia Mariș, care susține că ar fi reprezentantă a unei asociații nonprofit ce sprijină persoanele cu dizabilități, cu privire la săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.
Directorul comercial Romarm, reţinut de DNA
DNA precizează că, în perioada noiembrie 2014 — noiembrie 2015, Claudia Aura Mariș și o altă persoană au derulat, prin intermediul a două societăți comerciale, dar și al asociației a cărei reprezentată susține că ar fi inculpata, un circuit financiar prin care au vândut Societății Fabrica de Arme Cugir câteva zeci de mii de genți speciale (K4 și K5), la suprapreț.
La data de 22 decembrie 2015, Fabrica de Arme Cugir a organizat o licitație având ca obiect achiziționarea acelorași tipuri de genți, de această dată asociația reprezentată de Mariș fiind clasată pe locul al treilea.
Inculpata se afla în relații de amiciție cu Nicușor-Mircea Mihai, Fabrica de Arme Cugir fiind una dintre filialele Romarm.
”În aceste condiții, Claudia Aura Mariș, împreună cu inculpatul Mihai Nicușor-Mircea, a demarat o adevărată ofensivă pentru a-l determina pe directorul general al Fabricii de Arme Cugir să rezilieze contractul încheiat cu câștigătorul licitației. De asemenea, cei doi exercitau presiuni pentru a-l determina să cumpere apoi, de la asociația inculpatei, cel puțin 12.000 genți (ce fuseseră achiziționate de către societatea controlată de inculpată anterior organizării licitației)”, arată DNA.
Procurorii susțin că, pe 21 și 22 ianuarie, Aura Claudia Mariș s-a deplasat personal la Cugir unde a încercat în mod insistent și agresiv să-l determine pe director să cumpere gențile respective, fără a reuși acest lucru.
”Pe de altă parte, inculpata, atât personal, cât și prin intermediul altor persoane, a depus la sediul C.N. Romarm mai multe documente care au avut ca urmare trimiterea, la Fabrica de Arme, a unei echipe de control conduse de inculpatul Bratu Cristian Mihai Ion, pentru a verifica, printre altele, și modul în care s-au derulat procedura de licitație pentru achiziționarea genților, dar și contractul subsecvent. Scopurile urmărite de inculpatul Mihai Nicușor-Mircea, transmise lui Bratu Cristian Mihai Ion și acceptate de acesta, au fost revocarea din funcție a directorului, astfel încât noua persoană ce i-ar fi urmat la conducere să poată demara o nouă procedură de achiziție pentru gențile licitate în decembrie 2015, iar câștigătoare să fie declarată inculpata Mariș Claudia Aura”, susțin procurorii anticorupție.
DNA precizează că, la instigarea lui Nicușor-Mircea Mihai, echipa de control a întocmit un raport în care a denaturat realitatea situației din fabrică, identitatea vinovaților și normele aplicabile, raport care a avut ca urmare demiterea directorului general al fabricii pentru fapte comise de alte persoane.
În același context și în același scop, în perioada februarie — martie 2016, cu ajutorul moral al directorului comercial Nicușor-Mircea Mihai, Aura Claudia Mariș i-a promis unei persoane din conducerea fabricii de armament (denunțător în cauză) o sumă de bani, pentru ca acesta să se folosească de influența asupra noului director general, astfel încât să îl determine să achiziționeze gențile respective.
”Astfel, la data de 7 martie 2016, inculpata Mariș Claudia Aura i-a oferit denunțătorului suma de 3.000 lei, promițându-i totodată că, dacă va reuși să-l determine pe noul director al fabricii să permită achiziționarea a 20.000 de genți de la Asociație, după ce va primi contravaloarea acestora, îi va mai remite o sumă de 6.000 lei. În aceeași zi, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, spun procurorii.
În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor sume de bani ce aparțin lui Nicușor-Mircea Mihai și Aurei Claudia Mariș.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse.