UPDATE: Ministerul Sănătăţii anunţă că a verificat situaţia persoanelor prezentate de Colegiul Fizicienilor Medicali din România şi nu a identificat nereguli în ceea ce priveşte pregătirea şi activitatea acestora.
„Ministerul Sănătății a verificat situația persoanelor prezentate și nu a identificat nereguli în ceea ce privește pregătirea și activitatea acestora.
Majoritatea persoanelor sunt posesoare de premise CNCAN cu diferite nivele de exercitare.
Mai mult, unele dintre aceste persoane nu mai lucrează din diferite motive în unitățile sanitare, așa cum fals s-a prezentat (ex concediu de maternitate, contracte pe perioade determinată).
Unul dintre inginerii menționați, care lucrează într-unul din spitalele bucureștene nu este angajat pe post de fizician medical, și nu lucrează cu pacienții, așa cum fals s-a prezentat. Este inginer specializat pe parte tehnică și asigură raportările în relația cu CNCAN.
În ceea ce privește cazurile de falși fizicieni care profesează fără drept în domeniul oncologiei și radiologiei, Ministerul Sănătății atrage atenția că astfel de informații transmise în spațiul public fără o verificare temeinică aduc mari deservicii sistemului medical, precum și pacienților care se află în prezent sub tratament medical.
Din primele verificări, comunicarea Colegiului Fizicienilor Medicali conține o serie de inexactități și neadevăruri.
Astfel, conform legislației în vigoare, respectiv Ordinului 1272/2006 pentru aprobarea Normelor privind expertul în fizică medicală,
“Art. 7 – Educaţia şi pregătirea profesională a fizicianului medical cuprinde trei nivele:
– Primul nivel. Fizicianul medical debutant trebuie să aibă cel puţin licenţa în fizică sau echivalent (matematică, informatică, chimie fizică, inginerie electronică, electrică sau mecanică etc.).
– Al doilea nivel. Fizicianul medical are pregătire în fizica medicală pe care o dobândeşte prin cursuri teoretice, seminarii, lucru sub supravegherea unui expert în fizica medicală şi practică clinică. Pentru acest nivel este necesar un minimum de 2 ani de lucru ca fizician medical debutant.
– Al treilea nivel. Pentru a deveni expert în fizică medicală, fizicianul medical trebuie să aibă pregătirea clinică sub supravegherea unui expert în fizica medicală minimum 3 ani în plus faţă de cei 2 ani ca fizician medical debutant, să aibă un grad universitar sau echivalent superior, masterat sau doctorat, în domeniu, să aibă absolvit un curs de radioprotecţie postuniversitar avizat de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, denumită în continuare CNCAN, de nivel 3, potrivit unuia sau mai multor domenii, şi să fie posesor al unui permis de exercitare nivel 3, emis de CNCAN pentru expert în fizică medicală pentru domeniul corespunzător”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii susţine că nu a primit nicio sesizare din partea Colegiului Fizicienilor Medicale cu privire la nereguli privind persoane care profesează în unitățile sanitare fără drept în domeniul oncologiei și radiologiei medicale
„În data de 18 decembrie 2018, Ministerul Sănătății a primit doar din partea domnului Marin Bodale o solicitare prin care cere informații despre modul de desfășurare a unui concurs pentru ocuparea unor funcții contractuale într-un departament din Ministerul Sănătății.
De altfel, Ministerul Sănătății i-a solicitat domnului Bodale să retransmită sesizarea pe care pretinde că a trimis-o către MS la începutul anului 2017 sau 2018, conform declarațiilor domniei sale, dar până la această ora nu s-a primit nimic.
Subliniem încă o dată și solicităm verificarea temeinică a oricăror informații apărute în spațiul public pentru a nu induce nesiguranța și neîncrederea pacienților în sistemul de sănătate și profesionalismul celor care practică”, se mai arată în comunicat.
Vicepreşedintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România, Marin Bodale, a susţinut că opt falşi fizicieni lucrează în spitalele din România. Printre aceştia se află, potrivit unui comunicat de presă transmis de Marin Bodale, vicepreşedinte Colegiul Fizicienilor Medicali din România, şi Mihail Teodor Dumitrache, angajat în Comisia de Oncologie a Ministerului Sănătăţii şi în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” Bucureşti. Bodale îl acuză pe Dumitrache că în 2015 a obţinut titlul de doctor în fizică, tiltlu care nu-i conferă dreptul de a practica fizica medicală clinică.
„Am identificat un numar de 8 persoane care practica fara procedura necesara. Chiar persoane din strainatate care nu au venit cu o recunoastere clara. 7 din ei cu siguranta mai practica. Acreditarea, ca procedura, trebuie data de Ministerul Sanatatii. Am solicitat un dialog cu Ministerul Sanatatii de multi ani si cu Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, nu au dorit sa vina si sa reglementeze aceasta profesie foarte clar. Le lipsesc cursuri de fizica nuclerara, fizica aplicata in radiologie, etc. Programa de fizica medicala e pe site-ul ARACIS. Au primit acreditare desi nu au aceste cursuri. Viata pacientilor este pusa in pericol, la fel ca si viata si sanatatea personalului medical. Cei in cauza lucreaza la Spital militar, au lucrat la Institutul Oncologic Bucuresti, la Rosiorii de Vede, la Blaj, Institutul Oncologic Iasi, Spitalul Bacau. Colegiul a incercat sa trimita de mai multe ori informari la MS. In cazul de la Bacau, spitalul a zis ca fac ce doresc, MS nu a raspuns”, a spus vicepreşedintele pe Moldova al Colegiului Fizicienilor Medicali din România, Marin Bodale, la Digi24.
Printre aceştia s-ar afla şi Mihail Teodor Dumitrache, angajat în Comisia de Oncologie a Ministerului Sănătăţii şi în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” Bucureşti. Bodale îl acuză pe Dumitrache că în 2015 a obţinut titlul de doctor în fizică, tiltlu care nu-i conferă dreptul de a practica fizica medicală clinică.
Reacţia conducerii Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central ” Dr. Carol Davila”
„Mihai Teodor Dumitrache a fost angajat prin concurs la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” în cadrul Centrului de Boli Oncologice/ Secţia Radioterapie, începând cu anul 2015. Acesta deține titlul de doctor în Fizică, este expert în fizică medicală și este și coordonator grup fizicieni medicali.
Mihai Teodor Dumitrache deţine de asemenea, permis nivel 3 emis de CNCAN pentru expert fizică medicală (domeniul radioterapie), permis nivel 2 emis de CNCAN pentru desfășurarea de activități în domeniul nuclear (AP, SI), precum și autorizație de liberă practică emisă de Ministerul Sănătății (fisier pdf.CV), (fisier pdf. Permis nivel), (fisier pdf. OMS-127 din 2018-privind-aprobarea-componenței-nominale-a-Comisiei-de-oncologie).
Mihai Teodor Dumitrache este membru al:
AAPM (The American Association of Physicists in Medicine, din 2017)
Comisia de Oncologie a Ministerului Sanatatii OMS nr. 127/29.01.2018 (2017-prezent)
Membru in Grup Tehnic de Lucru al Ministerului Sanatatii pentru Radioterapie OMS nr.
395/01.04.2015 (2015-prezent) pentru proiectul „Health Sector Reform – Improving Health
System Quality and Efficiency Project” (Ministry of Health – World Bank – IBRD 8363-RO) (2015-prezent)
Societatii Fizicienilor Medicali din Romania (din 2014)
ESTRO (European Society for Radiotherapy and Oncology, din 2010)
Societatii Romane de Radioterapie (din 2010)”, a precizat conducerea Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central ” Dr. Carol Davila” într-un comunciat de presă.