NOUA GRILĂ DE SALARIZARE. Cu cât ar putea creşte salariile bugetarilor. REACŢIA sindicatelor

Cu două zile înainte de finalizarea legii salarizării, România TV a aflat care vor fi veniturile bugetarilor. Astfel, potrivit documentului obţinut de jurnalişti, un profesor cu 25 de ani de vechime ar putea ajunge la 5.700 de lei, iar un judecător va încasa 14.000 de lei lunar.
Iulian Tudor
08 feb. 2016, 07:49
NOUA GRILĂ DE SALARIZARE. Cu cât ar putea creşte salariile bugetarilor. REACŢIA sindicatelor

Ministrul Muncii, Ana Costea, va discuta săptămâna aceasta cu parlamentarii despre modificările aduse Legii Salarizării. Oficialul  va prezenta proiectul deputaţilor şi senatorilor din Comisiile de Muncă. Proiectul de lege prevede criterii de performanţă şi de evaluare pentru salariaţii bugetari şi ar urma să intre în vigoare în 2017.

Noua lege a salarizării. Cine va primi mai mulţi bani şi ale cui salarii ÎNGHEAŢĂ în următorii ani

Potrivit unui document obţinut de România TV, un profesor cu studii superioare şi cu 25 de ani vechime ar putea ajunge la un salariu brut de 5.700 de lei, tot atât va putea câştiga şi un funcţionar public din administraţia centrală. Un medic specialist la unităţile clinice va putea ajunge la un salariu de 5.600 de lei, iar un judecător ar putea primi un salariu lunar de peste 14.000 de lei.

La aceste salarii se pot adăuga şi sporuri. Lefurile bugetarilor vor creşte etapizat, în următorii 4-5 ani de la intrarea în vigoare a legii.

Guvernul trebuie să finalizeze proiectul de lege până la data de 10 februarie 2016, iar de la 1 ianuarie 2017 ar trebui să intre în vigoare.

„Salariile sunt bune, dar există o doză foarte mare de neîncredere vizavi de aplicarea legii în această formă”

Sindicatele spun că daca s-ar merge pe această variantă, „salariile sunt bune”, însă sunt neîncrezători că majorările salariale vor fi atât de mari, de vreme ce „Ministerul de Finanţe a vorbit de creşteri salariale care în 4-5 ani vor putea ajunge la maxim 12%”.

Grilele de salarizare au fost negociate cu partenerii de dialog social, federatii sindicale reprezentative pentru fiecare domeniu de activitate bugetara in parte. Sumele sunt in regula. Daca un cadru didactic va putea ajunge, dupa 20 de ani de activitate, la un salariu brut de 5.700 de lei, este diferenta majora fata de ce se intampla in momentul de fata, cand trebuie sa ai peste 40 de ani de vechime in invatamant ca sa pot ajunge la un salariu de maxim 3.300 de lei, brut.Daca s-ar aplica aceasta noua lege a salarizarii, sistemul ar putea deveni mai atractiv pentru cei care isi doresc o cariera didactica.

Ministrul Ana Costea, anunţ despre legea salarizării: E nevoie de criterii obiective şi să se elimine subiectivismul

Dar, atata vreme cat Ministerul de Finante vorbeste de cresteri salariale care in patru ani vor putea ajunge la maxim 12%, in cel mai fericit caz, a intra in vigoare o lege a salarizarii, care va fi aplicata etapizat, in 4-5 ani, cu cresteri salariale care, in medie, sunt de peste 70-80%, ridica un mare semn de intrebare vizavi de coerenta declaratiilor facute in ultima perioada.

Salariile sunt bune, daca s-ar merge pe aceasta varianta, insa, pe de alta parte, exista o doza foarte mare de neincredere vizavi de intrarea practica a legii respective. Degeaba se vorbeste ca ea va fi aplicata etapizat in 4-5 ani, cand pe de aşta parte, Ministerul Finantelor vine si spune cu totul si cu totul altceva. Ne intereseaza o declaratie transanta care sa clarifice aceasta problema„, a declarat la România TV preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Senatorul PSD Ovidiu Donţu a solicitat în mod expres Guvernului României adoptarea de urgenţă a Legii salarizării unitare. Ovidiu Donţu a spus că din punctul său de vedere, această lege ar trebui să fie prioritară pentru începutul acestui an. Donţu a cerut Guvernului să prezinte de urgenţă proiectul de Lege a salarizării unitare în Parlamentul României, spre dezbatere, astfel încât acesta să poată fi aprobat într-un timp cât mai scurt.

GRILĂ DE SALARIZARE pentru anul 2016 propusă de Guvernul Ponta

Din punctul meu de vedere acesta trebuie să fie primul proiect de lege pentru anul 2016. Actualul Guvern de tehnocraţi trebuie să se ocupe în mod special de Legea salarizării unitare şi asta pentru că fostul Guvern condus de Victor Ponta l-a lăsat 100% aplicabil. Trebuia doar preluat şi dus în Parlament. Noi vrem ca dezbaterea acestui proiect să intre în dezbateri cât mai repede, motiv pentru care somăm Guvernul să treacă de la vorbe la fapte şi să vină cât mai repede cu legea în Parlament. Creşterea economică record care a fost confirmată şi de instituţiile internaţionale trebuie să se regăsească în nivelul de trai al românilor„, a declarat senatorul.

Data de 10 februarie este un termen pe care Grupul de lucru pe Legea salarizării unitare s-a angajat să îl respecte chiar dacă va trebui să muncească zi și noapte pentru a termina proiectul, a declarat, recent, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ana Costea. Proiectul urmează să fie pus în dezbatere până la începutul lunii martie, după care va fi înaintat Parlamentului, astfel încât legea să poată fi promovată de Parlament în acest an.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Andreea Esca a vorbit despre plecarea de la Pro TV: Ce plan de rezervă are prezentatoarea
Fanatik.ro
Când se spală în Săptămâna Luminată, fără să fie păcat. Zilele în care nu ai voie să faci nimic
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au pomi în curte. Ce trebuie să facă neapărat în luna aprilie
Playtech.ro
37.000 de lei de la stat pentru o maşină nouă. Programul Rabla 2025, ghid de finanţare
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Legăturile secrete ale Vaticanului cu OZN-urile, dezvăluite: Succesorul Papei Francisc este îndemnat să spună „adevărul”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Trei luni de închisoare dacă nu îți plimbi câinele. Cea mai absurdă lege naște polemici intense
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Vârsta de pensionare pentru femei ar putea fi redusă cu 3 ani și jumătate: Ce condiții există
Cancan.ro
Ce a făcut Tudor Duma, zis Maru, cu corpul lui Rareș Ion, înainte să îl părăsească. Detalii inedite din anchetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă dublată pentru șoferi. S-a decis oficial majorarea tarifului. A intrat în vigoare de azi, 23 aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Fructul care îți curăță colonul, întărește inima și te scapă de pofta de dulce. Costă cât o pâine
MediaFlux
Zelenski l-a enervat iar pe Trump. Americanii au oprit brusc negocierile
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Parlamentul i-a cules de pe drumuri: partidul POT a umplut senatul și camera cu indivizi fără ocupație, fără venituri și fără rușine