Potrivit acestuia, în jur de un milion de carduri se află încă în circuitul poștal sau au fost returnate caselor de asigurări de sănătate.
„Tipărirea și distribuirea cardului va continua pentru persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani și/ sau dobândesc calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Până în prezent au fost validate în sistem peste 120.000 de carduri de sănătate”, a afirmat Ciurchea.
El a spus că la începutul anului 2015, după o perioadă în care vor fi rezolvate problemele legate de modul de funcționare a cardurilor, decontarea serviciilor medicale se va face doar în baza cardului de sănătate.
Ciurchea a mai afirmat că de la 1 februarie anul viitor, cel mai probabil, folosirea cardului va fi obligatorie.
El a precizat că, după momentul în care cardul va deveni obligatoriu, dacă furnizorii de servicii medicale nu-l vor folosi, CNAS nu le va deconta acestora serviciile.
CARDUL DE SANATATE functioneaza dupa acelasi principiu de utilizare a unui card bancar. Fiecare pacient are un cod PIN, iar de fiecare data dupa o procedura medicala, doctorul inscrie in sistemul electronic serviciul de care a beneficiat pacientul. Pe fata, cardul de asigurari de sanatate contine numele persoanei asigurate, codul sau de asigurat, numarul documentului si data expirarii.
Pe verso scrie ca „persoanele asigurate au obligatia prezentarii documentului national de asigurari de sanatate in vederea acordarii serviciilor medicale si ca acesta nu este transmisibil. „Documentul poate fi folosit numai impreuna cu un document de identitate”.
CARDUL DE SĂNĂTATE: De când e obligatoriu şi cum îl activezi
Cardul vine de la CNAS lipit de o foaie care contine unele informatii explicative, precum si un formular care trebuie depus la medicul de familie, care il va parafa si semna. Tot medicul de familie este si cel care activeaza cardul. „Pentru a deveni functional, el trebuie sa fie activat. Pentru aceasta, medicul va va solicita personalizarea pinului (codului) format din 4 cifre. Va rugam sa retineti acest cod si sa nu il divulgati. Veti tasta personal acest pin ori de cate ori veti solicita un serviciu medical sau eliberarea de medicamente”, se arata in notele explicative care insotesc cardul.
Cabinetele medicale nu sunt insa inca dotate cu cititoare, chiar daca medicii de familie sustin aceasta masura. „Cititoarele nu costa 5 euro, asa cum a spus reprezentantul CNAS; ele costa mult mai mult daca dorim sa nu se strice din prima zi (blocand astfel posibilitatea de a oferi bolnavilor cele necesare), dupa cum si mentenanta acestora implica unele costuri”, se mentioneaza intr-un comunicat al Societatea Nationala de Medicina Familiei.
„Este prevazut foarte clar, cititoarele de carduri le cumpara toti cei care furnizeaza servicii medicale iar preturile, ca sa nu se mai sperie nimeni, asa cum erau in 2010, 2011 – 450 de euro, acum cititoarele de card pot fi alese, sunt pe site-ul Casei de Asigurari, sunt intre cinci euro, cel mai ieftin este cinci euro – si nu cred ca puteti sa-mi spuneti ca un furnizor de servicii medicale nu poate sa-si permita achizitionarea lui – pana la cel mai scump, de 80 de euro. Deci, lucrurile sunt mult mai rezonabile, sunt foarte bine explicate. inteleg ca exista reticenta din partea unora care nu vor sa introducem niciodata acest sistem. Imi pare rau pentru ei, trebuie introdus sistemul’, a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, citat de Agerpres.
1. Prezentarea cardului va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2015
Pe măsura prezentării la consultații, pacienții posesori de card trebuie să îl aibă obligatoriu la ei, ocazie cu care va fi activat.
De asemenea, pacientii vor trebui să-și știe codul PIN ales, altfel cardul de asigurat se poate bloca.
“Din respect pentru suferința bolnavilor și pentru meseria noastră, nu vom accepta perturbarea activității cabinetelor pentru a activa cardurile pacienților care nu au nevoie de consultație”, au precizat reprezentanții Societății Națională de Medicina Familiei și ai Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.
2.Cardul de asigurat are rolul de a valida consultațiile, internările, eliberarea de medicamente compensate și toate serviciile medicale și farmaceutice din întregul sistem medical care are contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cabinete medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorări imagistice, spitale, farmacii etc.
Românii primesc de vineri CARDURILE de SĂNĂTATE. Iată cum vor fi distribuite
De la 1 ianurie 2015, de fiecare dată când vor solicita servicii medicale asigurate de CNAS, pacienții le vor primi doar în baza cardulului, atât la medicul de familie cât și la orice alt cabinet, spital sau farmacie.
3. Copiii nu au card, iar medicii vor folosi cardul părinților
Încă nu se știe însă cum se va rezolva situația copiilor ai căror părinți sunt plecați din țară, sau dacă părinții sunt neasigurați, ori în situația în care copiii sunt institutionalizați.
4. Gravidele care nu plătesc contribuțiile de sănătate vor fi asigurate doar pe perioada sarcinii
Deși o bună parte dintre asigurați au primit deja cardul de sănătate, implementarea sistemului lasă nereglementate o serie de situații, după cum avertizează medicii de familie.
Printre acestea se numără faptul că nu se știe cum vor fi rezolvate urgențele pacienților neasigurați, care nu au card.
De asemenea, nu este reglementată nici situația în care pacientul își pierde cardul și prezintă în schimb doar o adeverință. Și asta pentru că, din pinct de vedere tehnic, adeverința nu poate ține loc de card.