Mai multe oraşe din lume au scos moartea în afara legii, în ultimii 15 ani. Pare că este o glumă, dar în fiecare caz există un motiv bine întemeiat pentru această situaţie.
Sellia este o aşezare medievală din sudul Italiei în care locuiesc 537 de oameni. În 1960, numărul de locuitori era de trei ori mai mare, iar astăzi majoritatea rezidenţilor au peste 65 de ani. În consecinţă, şi legile din Sellia au căpătat o formulare pe alocuri medievală. Luna trecută, ca reacţie la criza demografică pe care o traversează localitatea, primarul Davide Zicchinella a semnat o ordonanţă, care menţionează expres că „este interzis să te îmbolnăveşti între limitele oraşului” şi reiterează că „este interzis să mori”.
Persoanele care refuză să se conformeze tuturor controalelor medicale necesare pentru a se supune acestei legi se pot aştepta la o amendă de 10 euro pe an, scrie The Guardian.
„Nu pot interzice moartea direct prin lege. Nu poţi reglementa prin lege ceva imposibil. Dar intenţia mea este să lupt împotriva morţii”, justifică măsura primarul din Sellia. După cum a declarat şi la semnarea documentului oficial, ordonanţa care-i poartă semnătura trebuie privită ca un semnal de alarmă: „Am instituit această măsură, nu ca o glumă, ci ca un demers extrem de serios, pentru că Sellia, la fel ca multe alte oraşe din sudul Italiei, este supus depopulării. Locuitorii care nu au grijă de ei aşa cum trebuie sau care adoptă obiceiuri împotrivă sănătăţii lor vor fi pedepsiţi prin obligarea la plata mai multor taxe”.
Sellia nu este primul oraş din lume care scoate moartea în afara legii.
Insula Itsukushima (Japonia)
Se află la aproximativ 20 km de Hiroshima și are o suprafață de 4 km lățime și 10 km lungime. Aici sunt interzise nașterile, dar și moartea. Insula este considerată sacră în religia shintoistă şi, de asemenea, aici este interzisă tăierea arborilor, astfel că o bună parte a teritoriului său este acoperit de o pădure luxuriantă. Nici o naştere sau moarte nu a mai avut loc pe această insulă din 1878, pentru că femeile gravide, bătrânii sau bolnavii sunt mutaţi de aici când li se apropie sorocul. Mai mult, pe insulă a avut loc o luptă în 1555, iar comandantul celor care au câştigat bătălia a ordonat ca până şi pământul udat de sânge să fie mutat de pe insulă cu bărcile, iar clădirile au fost curăţate în întregime.
Citeşte şi S-a aflat de ce a murit Bobbi Kristina, fiica regretatei Whitney Houston
Sarpourenx (Franţa)
Localitatea se află în sud-vestul Franţei, nu departe de Orthez. Pe 13 februarie 2008, primarul Gérard Lalanne a luat o decizie incredibilă, interzicând moartea pe teritoriul comunei sale, familiile posibililor decedaţi fiind ameninţate cu sancţiuni severe. El a luat această decizie absurdă motivând că în cimitirul din localitate nu mai există locuri. O decizie similară luase în 2007 şi primarul comunei Cugnaux (în apropiere de Toulouse), care a interzis decesul pe raza localităţii a persoanelor care nu dispun de un cavou rezervat în prealabil în cimitirul din Cugnaux.
Longyearbyen (Norvegia)
Aici nimeni nu are voie să moară din cauză că oraşul este unul dintre cele mai nordice din lume, temperaturile sunt foarte scăzute, iar corpul uman nu regăsește condițiile necesare pentru a se descompune. De altfel, în ultimii 70 de ani, nimeni nu a fost înmormântat în acest oraș.