„35,29% dintre români vor reveni în ţară pentru a-şi petrece sărbătorile alături de familie şi prieteni. Pe de altă parte, 64,70% dintre conaţionali vor călători în afara ţării, în cuplu sau alături de prieteni, pentru a se bucura de vacanţa de iarnă în marile oraşe europene, în destinaţii exotice sau pe alte continente„, potrivit unui studiu realizat de eSKY.ro.
Oraşul Londra este cea mai populară destinaţie pentru sărbători în afara ţării. Oraşul care a condus clasamentul şi anul trecut. Pe locul doi se situează Roma, cu o urcare de trei poziţii faţă de anul precedent, urmat de Milano, pe locul trei. Top zece cele mai populare destinaţii este completat de Madrid (urcare de două locuri faţă de 2014), Bruxelles (cu o scădere de trei locuri în preferinţele românilor), Paris (două poziţii mai jos), Bologna (nou în clasament), Dublin (acelaşi loc opt, ca şi anul trecut), Veneţia (nou în clasament) şi Dortmund (scădere de un loc).
Clasamentul pe ţări este condus de Italia (25,43%), cu oraşe precum Bologna, Veneţia, Napoli, Pisa, Catania, Bari, Florenţa şi Verona. A doua ţară populară pentru călătoriile din această perioadă este Marea Britanie (22,31%), cu oraşe precum Liverpool, Manchester şi Glasgow, urmată de Germania şi Spania, la egalitate (9,46%), plus Franţa (5,11%) şi Belgia (4,45%).
„Aşa cum ilustrează şi topul celor mai populare destinaţii, 94,88% dintre românii care vor călători în afara ţării au ales destinaţii europene pentru vacanţa de iarnă din acest an. Cu toate acestea, românii au ales în proporţie de 3,58% şi destinaţiile exotice din Asia, precum Dubai (Emiratele Arabe Unite), Tel Aviv (Israel), Bangkok (Thailanda), Puerto Princesa (Filipine), Hong Kong (Hong Kong) şi Kochi (India). America de Nord şi America de Sud au fost alese de 0,81% dintre români, aceştia urmând să îşi petreacă vacanţa de iarnă în locuri precum San Jose (Costa Rica), Mexico City (Mexic), New York (Statele Unite ale Americii), Sao Paulo (Brazilia) şi Toronto (Canada). În plus, 0,66% dintre călători vor descoperi continentul african, Cape Town (Africa de Sud) şi Zanzibar (Tanzania) fiind cele mai populare alegeri„, potrivit studiului.
Peste 56% dintre turişti au optat pentru city break-uri, în destinaţii precum Amsterdam (Olanda), Cologne (Germania), Copenhaga (Danemarca), Geneva (Elveţia), Vilnius (Lituania) şi Varşovia (Polonia). Pe de altă parte, în proporţie de 12,12%, românii se vor relaxa la plajă în această iarnă. Aceştia au ales destinaţii însorite precum Lisabona şi Madeira (Portugalia), Larnaca (Cipru), Luqa (Malta), Palma de Mallorca şi Tenerife (Spania), Marsh Harbour (Bahamas), Zanzibar (Tanzania), Phuket (Thailanda) şi Victoria (Seychelles).
Recordul pentru cele mai scumpe bilete de avion revin celor doi călători care îşi vor petrece vacanţele în Mexico City (Mexic), respectiv Phnom Penh (Cambodgia). Pentru prima călătorie s-a achitat suma de 1.147 euro, în timp ce pentru a doua, de 1.141 euro. La polul opus, cel mai ieftin bilet, în valoare de 44 euro, a fost rezervat de un călător ce se va relaxa în Bratislava (Slovacia) de Sărbători.
Cel mai hotărât călător şi-a planificat vacanţa în Cape Town (Africa de Sud) cu 268 de zile înainte, în timp ce călătorul cel mai spontan a ales cu doar 20 de zile înainte o vacanţă în Tirana (Albania).
În ceea ce priveşte oraşele alese pentru cazare, cele mai populare sunt Roma şi Sorrento (Italia), Dubai (Emiratele Arabe Unite), Amsterdam (Olanda), Viena (Austria), Kristiansand (Norvegia) şi Belo Horizonte (Brazilia). Cel mai scump sejur hotelier a fost achiziţionat de un călător ce îşi va petrece vacanţa în Sorrento: 1.504 euro pentru 11 nopţi. Cel mai ieftin, pe de altă parte, a fost rezervat pentru Amsterdam, în valoare de 95 de euro, pentru două nopţi. Cel mai decis călător a ales cu 348 de zile înainte un sejur de şapte nopţi în Dubai, pentru care a achitat suma de 777 euro, în timp ce călătorul cel mai spontan a ales cu doar 26 de zile în avans un sejur de şase zile în Milano, pentru care a achitat suma de 397 euro.
Citeşte şi Bugetarii nu vor primi tichete de masă şi prime de vacanţă nici în 2016