Numărul pentru SMS-uri de URGENŢĂ 113 este funcţional. Cine poate să îl folosească

Începând de luni, persoanele care au dizabilităţi de auz şi/sau vorbire pot să folosească numărul unic 113 pentru a cere ajutor atunci când se află în situaţii de urgenţă.
Iulian Tudor
28 oct. 2015, 07:51
Numărul pentru SMS-uri de URGENŢĂ 113 este funcţional. Cine poate să îl folosească

Numărul unic 113 pentru SMS-urile asociate apelurilor de urgenţă este funcţional începând de luni, 26 octombrie 2015. Persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire pot să folosească gratuit acest număr atunci când au nevoie, potrivit unui comunicat de presă al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Un SMS asociat unui apel de urgenţă este considerat „orice mesaj scurt, transmis ulterior unui apel de urgenţă, privind aceeaşi situaţie de urgenţă, către Serviciul de urgenţă 112, de o persoană cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire înregistrată la administratorul SNUAU (Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă – n. red.), care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie”, aşa cum prevede Legea nr. 132/2015, care a introdus în mod legal posibilitatea folosirii numărului 113.

Totusi, persoanele cu dizabilităţi pot să folosească numărul 113 doar după ce îşi înregistrează propriul număr de telefon în baza de date a Sistemului pentru apeluri de urgenţă.

Legea nr. 132/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 401 din 8 iunie şi a intrat în vigoare trei zile mai târziu, pe 11 iunie. Între timp, aşa cum STS a anunţat la acel moment, autorităţile s-au ocupat de implementarea tehnică a noului serviciu.

Persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire care au o urgenţă trebuie să sune mai întâi la numărul unic 112, potrivit comunicatului publicat de STS. Operatorul 112 va răspunde, dar nu va iniţia un dialog, ci va închide apelul, asta pentru că apelantul va fi identificat automat ca fiind o persoană cu dizabilităţi.

După închiderea apelului, persoana în cauză va primi imediat un SMS cu textul „Trimiteţi SMS la 113 cu urgenţa şi adresa incidentului„. Apelantul va răspunde prin SMS la 113, descriind pe scurt urgenţa şi indicând cu exactitate adresa (inclusiv judeţul).

Este posibili ca operatorul 112 să revină cu întrebări suplimentare după transmiterea SMS-ului apelantului. În această situaţie, se indică răspunderea scurtă şi cât se poate de exactă la întrebări. Operatorul 112 va transmite informaţiile obţinute de la apelant către agenţiile de intervenţie (poliţie, ambulanţă, pompieri, după caz), care vor acorda ajutorul necesar.

SMS-urile transmise de pe numere de telefon care nu sunt înregistrate în baza de date a persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire vor fi respinse automat.

Persoanele care vor transmite cu rea-voinţă, în mod repetat, SMS-uri la numărul 113 vor risca să fie amendate cu o sumă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. Aceeaşi sancţiune se va aplica şi pentru SMS-urile care aduc injurii operatorilor 112.

Persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire au la dispoziţie mai multe variante de înregistrare în baza de date a serviciului de urgenţă. Mai exact, este vorba de înregistrarea la birourile temporare sau la sediile STS, înregistrarea prin poştă şi înregistrarea online. Astfel, înregistrarea la birourile temporare de asistenţă la înregistrare sau la unul dintre sediile teritoriale STS (adresele şi programul acestora sunt disponibile aici) se face prin depunerea următoarelor documente:

  • cererea de înregistrare;
  • copia actului de identitate al persoanei cu dizabilităţi sau al reprezentantului legal al acesteia;
  • copiile actelor care atestă dizabilitatea;
  • copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal, dacă este cazul.

În cazul înregistrării prin poştă, în documentul de presă scrie că trebuie solicitat un exemplar al cererii de înscriere la unul dintre sediile STS sau la birourile temporare de asistenţă la înscriere. Totodată, cererea este disponibilă şi online, aici.

După completarea, semnarea cererii şi anexarea copiilor documentelor enumerate mai sus, beneficiarul serviciului de urgenţă trebuie să sigileze actele într-un plic şi să-l trimită la adresa Splaiul Independenţei, nr. 323A, sector 6, Bucureşti.

Înscrierea online se face pe site-ul www.112.ro, în subsecţiunea „Înregistrare” a secţiunii „Serviciul SMS 113”. Persoana în cauză trebuie să completeze formularul online, iar apoi să scaneze şi să încarce copiile documentelor menţionate mai sus.

Dacă persoana cu dizabilităţi apelează la un reprezentant legal, acesta trebuie să completeze şi formularul online destinat reprezentanţilor legali, care este disponibil în aceeaşi subsecţiune a site-ului. În acelaşi timp, acesta trebuie să încarce şi documentul prin care îşi dovedeşte calitatea de reprezentant legal.

Reprezentanţii STS notează că, dacă toate condiţiile de înscriere sunt îndeplinite, iar datele şi documentele transmise sunt corecte şi complete, un SMS de confirmare este transmis la numărul de telefon declarat în cererea de înregistrare. Din acel moment, beneficiarul serviciului de urgenţă poate folosi numărul unic 113.

Citeşte şi Linie telefonică gratuită pentru copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se scrie corect: altădată sau altă dată? Care este, de fapt, explicația specialiștilor
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Donald Trump numește un deputat din Florida ambasador în Panama pe fondul tensiunilor legate de Canalul Panama
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)