„În acest moment nu vorbim despre meningită. Vorbim despre două cazuri de meningococemie, unul dintre ele cu interesare meningeală, dar restul de 18 cazuri nu au meningită. La ora actuală, avem 20 de cazuri internate, numai două au infecție meningococică și unul dintre ele și meningită. (…)Nu avem internați pacienți cu meningită. Ceilalți pacienți au fost internați pentru febră, dureri de cap, dureri de gât, dar dacă a fost infecție meningococică, (…) încă nu știm până nu definitivăm rezultatele bacteriologice, ea a fost stopată în primele ore. Există meningococemie clară, dar numai unul dintre cele două cazuri a fost confirmare cu laboratorul clară și acela are interesare meningeală, restul sunt angine febrile care pot fi infecții menigococice la debut sau nu, vom tranșa când vom avea rezultatele bacteriologice, în condițiile în care, de la 15 internați probele au fost trimise la București, în cursul zilei de ieri (luni-n.r.)„, a spus Ionescu.
Potrivit acesteia, pentru cinci dintre pacienți rezultatele sunt negative și aceștia urmează să fie externați după ce Institutul Matei Balș va comunica acest lucru în scris spitalului.
„Din ce știm verbal există cinci rezultate negative. Așteptăm în următoarele ore să primim pe fax rezultatele de la București și apoi să facem externarea. Am pregătit ieșirea și, în momentul în care avem rezultatele, vom face externarea, cel mai probabil azi, în jurul orei 15.00. Copiii sunt bine și sunt dornici să meargă acasă. Și la cei care mai rămân câteva zile în spital tratamentul s-a redus, iar la externare nu vor trebui să mai continue tratamentul„, a mai spus managerul spitalului.
Ramona Ionescu a precizat că numărul persoanelor care au venit la spital pentru a fi consultate a ajuns la 220, unele dintre acestea fiind contacți ai contacților.
„Am dori să oprim panica pentru că ajung să vină contacți ai contacților, ai contacților și tot așa, deci este fără rost și fără nici o indicație reală de profilaxie. Nu am declanșat planul alb care înseamnă o comisie formată din medici șefi de secție și întreg personalul, dar medici voluntari aflați în zilele lor libere au venit și au consultat alături de medicul de gardă. Și asistentele care au fost în ture libere au venit. Acum, cu noua legislație, avem posibilitatea să-i plătim pentru munca suplimentară„, a mai precizat sursa citată.
Un tânăr de 17 ani a decedat miercurea trecută la Spitalul Clinic de Copii Brașov,după câteva ore de la internare, bănuielile inițiale ale medicilor fiind de meningită. De joi până duminică, la Spitalul de Boli Infecțioase au fost consultate 201 persoane, din care doar 19 au rămas internate. Atât tânărul decedat, cât și cei care au fost internați participaseră la o petrecere de majorat în localitatea Tărlungeni, unii dintre ei deplasându-se apoi și la o discotecă din apropiere.
Citeşte şi O nouă ALERTĂ de RUJEOLĂ în Timiş. Aproape 100 de cazuri noi au fost confirmate în ultima săptămână