Bătrâna are în cont suma de 14 miliarde de lei vechi şi, cu toate acestea, primea şi 142 de lei pe lună de la stat ca venit minim garantat. Totul a fost descoperit de Curtea de Conturi, care a luat la puricat beneficiarii de ajutoare sociale din judeţ, iar zilele trecute i-a venit rândul şi Paraschivei Briceag din Muşăteşti. De fapt, bătrâna nu era marea evazionistă sau fraudatoare a bugetului de stat, ea fiind doar o victimă a propriilor copii, scrie universulargesean.ro.
De fapt, Curtea de Conturi a descoperit că la Finanţe s-a plătit, pe numele Paraschivei Briceag, un impozit pentru o dobândă de 7.500 de lei, la un cont bancar. Prin calcul, a reieşit că respectivul depozit are o valoare de peste 14 miliarde de lei vechi. Inspecţia Socială a declanşat, la cererea Curţii de Conturi, verificarea persoanei în cauză, care, se dovedeşte, că a beneficiat, în paralel cu imensa sumă din cont, şi de plata venitului minim garantat vreme de peste doi ani şi jumătate.
Însă, potrivit inspectorului social din Muşăteşti, Paraschiva Briceag este o femeie de 75 de ani, cu un venit de doar 350 de lei, dintre care 142 îi primea de la stat şi cea care a făcut-o miliardară fără ştirea ei este chiar fiica sa.
„Bătrâna este ca vai de ea, şi bolnavă, şi amărâtă. Depozitul pe numele ei l-a deschis fiica sa, care e arhitectă sau aşa ceva, în altă parte, în alt judeţ. Din informaţiile noastre, fata bătrânei a avut o situaţie mai complicată, un divorţ, şi aşa a pus banii pe numele maică-sii, fără ca aceasta să ştie. După ce ni s-a trimis cerere de la AJPIS să vedem situaţia, a şi venit fata Paraschivei Briceag să rezolve problema şi a fost dispusă să plătească tot ce mama ei a primit ca ajutor social de la stat. Ba, mai mult, nici nu voia să îi spună bătrânei ce s-a întâmplat, ce a făcut ea! Are de dat înapoi vreo 30 de milioane de lei vechi, pentru că Paraschiva Briceag a fost găsită pe lista de asistaţi sociali şi pe 2012, cum era cererea, dar şi pe 2013 şi ce s-a scurs până acum din 2014! Dar o să plătească şi sperăm să se rezolve problema cu bine!”,a declarat asistentul social din Muşăteşti.
Conform legii însă, la sume de peste 1.000 de lei debit, cumulat cu alte condiţii, Agenţia Naţională de Prestaţii şi Inspecţie Socială ar putea cere şi deschiderea unui proces penal pentru fraudă.