Pili a crescut într-o familie mare din Tanzania, fiind unul dintre cei 38 de copii ai tatălui său. „Tatăl meu se purta cu mine ca și când aș fi fost băiat și eram trimisă să am grijă de animale. Nu mi-a plăcut deloc acea viață”, povestește aceasta.
Citeşte şi Jaf la un magazin de bijuterii din Timişoara. Hoţii au furat aur, platină şi diamante
După ce a crescut s-a căsătorit, dar a avut parte de o căsnicie îngrozitoare, cu un soț care o abuza fizic, așa că la 31 de ani a hotărât să fugă de acasă. A ajuns într-un mic orășel minier, Mererani, din inima munților Kilimajaro, singurul loc din lume în care se extrag tanzanitele, pietre prețioase de o mie de ori mai rare decât diamantele.
„Nu am fost la școală așa că nu aveam prea multe oportunități. Femeilor nu le era permis accesul în mină, așa că am intrat ca bărbat, o persoană foarte puternică”, a povestit Pili care spune că după ce s-a îmbrăcat în pantaloni și și-a schimbat numele în Mjomba Hussein (Unchiul Hussein) nimeni nu a bănuit că ar fi femeie. „Mă comportam ca o gorilă, puteam lupta, vorbeam foarte urât, puteam purta un cuțit mare, la fel ca orice războinic Maasai. Nimeni nu știa că sunt femeie, pentru că tot ce făceam făceam ca un bărbat”, explică aceasta.
Timp de un an, Pili a lucrat între 10 și 12 ore pe zi în tunele minelor săpând după pietre prețiase și în cele din urmă a avut noroc și a găsit două tanzanite mari care au îmbogățit-o. Cu banii obținuți pe pietre le-a construit case fatălui, mamei și surorii ei gemene, iar pentru ea a cumpărat mai multe unelte și și-a angajat oameni care să sape în mină.
Totul mergea perfect pentru Pili până când o femeie din oraș a anunțat poliția că a fost violată de mineri, iar când autoritățile au ajuns în mină, adevărații violatori au indicat-o pe ea ca fiind vionvată.
Ajunsă la poliție nu a avut de ales decât să-și dezvăluie identitatea și a cerut o femeie care să o percheziționeze și să constate că nu putea fi ea violatorul. „Cei din mină nu au crezut nici după ce polițiștii le-au spus că sunt femeie. Nu le-a fost ușor să accepte asta până în 2001 când m-am căsătorit”, spune Pili.
Femeia povestește că nu i-a fost deloc ușor să își găsească un soț când toată lumea o știa drept bărbat. „În mintea lui era mereu întrebarea ‘Chiar e femeie?’ I-au trebuit cinci ani să se poată apropia de mine”, mărturiștește Pili.
Între timp ea și-a construit o carieră de succes având propria companie minieră cu 70 de angajați, dintre care trei sunt femei. Totuși, niciuna dintre acestea nu lucrează ca mineri. Ea spune că în prezent sunt mai multe femei în industria mineră decât atunci când a început ea, dar majoritatea fac alte munci. „Unele spală pietrele, altele sunt brokeri, altele bucătari, dar ele nu coboară în mină. Nu este ușor să pui o femeie să facă ce făceam eu”, spune femeia.
Cu banii obținuți din minerit, Phili a reușit să își tirmită la școală 30 de nepoți și strănepoți și spune că nu își încurajează fiica să îi calce pe urme. „Sunt mândră de ce am făcut, m-a îmbogățit, dar a fost foarte greu. Vreau să mă asigur că fiica mea merge la școală, că va avea o educație aleasă și că va putea să aibă o viață diferită de a mea”, mai spune femeia.