O hartă animată în 3D a Căii Lactee, realizată cu ajutorul satelitului Gaia

Satelitul european Gaia a cartografiat în 3D aproape 1,7 miliarde de stele din galaxia noastră, Calea Lactee, iar pentru 1,3 miliarde dintre ele oamenii de ştiinţă au reuşit să determine distanţa acestora în raport cu Terra, au anunţat miercuri reprezentanţii Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), citaţi de AFP.
Iulian Tudor
25 apr. 2018, 15:09
O hartă animată în 3D a Căii Lactee, realizată cu ajutorul satelitului Gaia

„Acest ansamblu de date este foarte bogat şi noi credem că ele vor revoluţiona astronomia şi cunoştinţele noastre despre Calea Lactee”, a declarat pentru AFP Uwe Lammers, unul dintre cercetătorii care participă la programul Gaia din cadrul ESA.

„Cu ajutorul Gaia, putem cu adevărat să reconstituim întreaga istorie a Căii Lactee. E ca şi cum am face arheoastronomie (…) pentru a reconstitui cu adevărat istoria Universului”, a declarat Gunther Hasinger, directorul departamentului de Ştiinţe din cadrul ESA, cu ocazia unei prezentări a datelor transmise de GAIA, ce a avut loc miercuri la Salonul aeronautic ILA din Berlin.

Lansat la sfârşitul anului 2013, satelitul european, care analizează sursele luminoase din galaxia noastră, este poziţionat la o altitudine de 1,5 milioane de kilometri în raport cu Terra. Gaia realizează 500 de milioane de măsurători pe zi. Datele sunt transmise la sol şi analizate de un consorţiu din care fac parte 450 de oameni de ştiinţă din 20 de ţări.

Gaia, care a început să funcţioneze în 2014, a permis deja alcătuirea unei prime versiuni a catalogului de măsurători în septembrie 2016. Acea versiune a stabilit poziţiile în care se află 1,1 miliarde de stele din Calea Lactee, însă satelitul nu determinase distanţa lor faţă de Terra decât pentru 2 milioane dintre astre şi, în plus, făcuse acest lucru într-o manieră lipsită de acurateţe.

„Era doar un aperitiv”, a rezumat pentru AFP Frederic Arenou, cercetător la CNRS din Franţa şi la Observatorul Paris-PSL.

„Acum, însă, avem parte de un veritabil foc de artificii”, a estimat Francois Mignard, director de cercetare emerit în cadrul CNRS la Observatorul de pe Coasta de Azur, coordonatorul echipei franceze din cadrul misiunii Gaia.

„Cunoaştem distanţa faţă de aceste stele, deci vom cunoaşte luminozitatea lor intrinsecă, vom cunoaşte vârsta lor, evoluţia lor”, a explicat Frederic Arenou.

Noile date, culese de Gaia timp de 22 de luni, între iulie 2014 şi mai 2016, au fost publicate online miercuri, iar acest catalog este de acum înainte disponibil spre consultare pe internet.

Specialişti din lumea întreagă s-au declarat „foarte entuziasmaţi” să descopere aceste date şi să poată să înceapă să le prelucreze, a subliniat Anthony Brown, profesor la Universitatea Leiden din Olanda, membru al consorţiului prezent la evenimentul organizat la Berlin.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se plantează, de fapt, în luna ianuarie. Abia atunci o să ai o recoltă frumoasă. Toți românii care stau la curte trebuie să știe
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Furtuna de zăpadă a făcut ravagii. Imagini apocalitpice. Sute de mii de oameni, fără curent electric
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia importă aeronave din străinătate, încălcând sancțiunile internaționale
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)