Scopul concursului Seismic Design Competition 2016 este de a concepe o structură rezistentă la seism transpusă printr-o machetă din lemn de balsa care să reziste la trei cutremure generate de o masă seismică, scrie voceatransilvaniei.ro. Reprezentanții Universității Tehnice, care reprezintă România la competiția internațională din San Francisco, promovează interesul pentru ingineria seismică în scopul evoluției acesteia, iar proiectul urmărește protejarea societății împotriva dezastrelor naturale.
„Structura a rezistat la cutremurele care sunt în competiție. Ulterior, au fost niște cutremure generate artificial pe masa vibrantă, din afara competiției, doar pentru spectacol ca să vedem cum se rupe structura și să vedem care sunt elementele care cedează în caz de cutremur artificial. Sunt cutremure mai puternice decât cele existente până la ora actuală. Cutremurul generat artificial este de 9,18 pe scara Richter, fiind un cutremur artificial, care nu s-a întâmplat niciunde în lume”, a declarat asist. dr. ing Bianca Pârv.
Citeştze şi Clădirile din Bucureşti cu RISC RIDICAT DE PRĂBUŞIRE în caz de CUTREMUR. Lista actualizată
Structura are o greutate de 800 de grame, fiind rodul a 500 de ore de muncă. În cadrul proiectării, trebuie să fie luate în considerare cerințe precum rezistența structurală, fără colaps, eficiența economică, iar accelerația și deplasarea trebuie ținute sub control pentru a avea un comportament cât mai puțin distructiv la toate nivelurile clădirii.
„Este un sistem structural care poate fi adoptat la clădirile înalte. Însă, lemnul de balsa este exclus, nu poatefi folosit la o clădire de 28-30 de etaje. Ca și material nu, dar ca sistem structural, da! Studenții învață sistemele structurale ale clădirilor înalte, unde au nevoie de elemente, vedem unde se rupe structura, unde am avea nevoie de elemente pentru a îmbunătăți această structură”, a mai precizat Bianca Pârv.
Costurile de participare ajung, în acest an, la 22.330 euro. Echipa dispune de o parte din bani, însă este nevoie de sponsorizare suplimentară pentru completarea sumei.
„Avem nevoie de sponsori, pe lângă Universitatea Tehnică care ne susține financiar pentru această competiție. Costurile sunt foarte ridicate; cei 13 studenți trebuie să se deplaseze, să se cazeze, iar costurile depășesc 20.000 euro. Avem deja o parte din bani, dar mai avem nevoie. Avem sponsori care ne-au susținut și în anii trecuți și care ne-au contactat și în acest an ca să ne susțină, mai ales că au văzut că avem rezultate foarte bune”, a mai precizar cadrul didactic universitar.
Echipa SDC 2016 este formată din studenți ai Universității Tehnice. Nouă dintre aceștia reprezintă Facultatea de Construcții, anul IV, iar trei reprezintă Facultatea de Arhitectură și urbanism, anul III și V.