Obiectivele etapei a XVIII-a 2017 a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor vizează, printre altele, realizarea de studii, proiecte tehnice, execuţie lucrări, achiziţie echipamente şi dotări pentru „Dezvoltarea capabilităţii combaterii căderilor de grindină, coordonarea integrată a siguranţei spaţiului aerian şi extinderea domeniilor de activitate pentru intervenţii active în atmosferă şi aplicaţii în agricultură a Centrului Zonal de Coordonare MOLDOVA şi a Unităţii de Combatere a Căderilor de grindină Moldova 1 Iaşi cu grupurile de combatere din structură”, realizarea de studii, proiecte, execuţie lucrări, achiziţie echipamente şi dotări pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea, pentru Centrul Zonal de coordonare TRANSILVANIA-Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Mureş, pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Timiş şi pentru „Dezvoltarea capabilităţii de combatere a căderilor de grindină a Unităţii Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova”, potrivit Mediafax.
De asemenea, se urmăreşte realizarea de studii, proiecte tehnice, execuţie lucrări, achiziţie echipamente şi dotări pentru unităţile de Combatere a Căderilor de Grindină Oltenia şi Maramureşdar şiealizarea unui studiu privind concepţia de elaborare şi/sau achiziţie şi implementare a tehnologiei de creştere/uniformizare a precipitaţiilor. Totodată, programul vizează şi realizarea de programe experimentale prin experimente locale de mică amploare pentru creşterea/uniformizarea precipitaţiilor în regiunile: Banat, vestul Olteniei, sud-estul şi nord-estul României, dar şi realizarea de studii privind concepţia de sistem şi strategii de dezvoltare a sistemului şi a unităţilor din structură.
Etapa din acest an a Programului va beneficia de fonduri în sumă de 121 milioane lei, din care 100 milioane de lei credite de angajament şi 21 milioane de lei credite bugetare. Fondurile sunt asigurate prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.
Programul de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor a parcurs până acum 17 etape anuale de dezvoltare. Sistemul are rol de prevenţie şi asigură protecţia culturilor agricole valoroase şi a comunităţilor din zonele de intervenţie, faţă de pagubele provocate de căderile de grindină.