Obiceiuri culinare dăunătoare pentru sănătate

Pentru a avea o sănătate de fier, este important să acorzi o atenţie deosebită alimentaţiei. Iată ce obiceiuri culinare dăunătoare este bine să eviţi.
Alina Costache
05 nov. 2015, 19:23
Obiceiuri culinare dăunătoare pentru sănătate

Pe altarul gustului este sacrificata intotdeauna sanatatea. Exista cazuri de alimente sanatoase care nu sunt apreciate din pacate deloc sau doar cand sunt degradate, degenerate culinar. Trecerea si respectiv revenirea la alimente sanatoase se face extrem de greu sau deloc daca ani de zile a primat gustul. Obiceiurile gresite pot da dependenta psihica, astfel apare o educatie gresita ce poate sari si peste generatii. Toate bolile civilizatiei isi au izvorul sau declansarea dar mai ales intretinerea in obiceiurile culinare dezastruoase si in alimentele nesanatoase. Alimentele nu trebuie sa fie fade si fara gust. Ele trebuie sa aiba gust dar nu va prima, acesta din urma, in defavoarea sanatatii”, a declarat medicul Calin Marginean, potrivit produsebiomag.ro.

Potrivit medicului, cel mai puternic gust se obtine frigand sau prajind in grasimi. „Porcul are un gust mai puternic decat vita, iar o ceafa de porc prajita cu o portie de cartofi prajiti, alaturi de o portie de muraturi, dublata de un vin, ca gust sunt impecabile. In schimb, din punct de vedere al sanatatii sunt o catastrofa si le contraindic„, spune acesta.

Ca si o regula generala e bine de stiut ca alimentele sanatoase nu te provoaca. Daca treci pe sub un geam unde tocmai s-a pregatit o friptura cu cartofi prajiti, mirosul iti va muta nasul si imediat vei intoarce capul. De cealalta parte, daca un mic dejun este compus din lapte de soia, cereale, fructe, pudra de roscove, nuci si scortisoara, sansele sa intoarca capetele trecatorilor din dreptul geamului tau sunt minime. Pentru ca alimentele sanatoase nu muta nasul, nu atata, nu excita, nu irita si nu forteaza simtul gustativ”, susţine medicul Calin Marginean.

Citeşte şi Alimente pe care medicii le mănâncă la micul dejun

Medicul vorbeste si despre obiceiul pe care il au multi dintre noi, si anume obiceiul de a gati asa cum au gatit si parintii nostri, chiar daca acest stil culinar nu este cel mai sanatos.

Foarte multe persoane sustin faptul „pai daca asa a gatit si mama, asa o sa gatesc si eu”. Intra-devar si mama si tata au avut hipertensiune, diabet, pietre la fiere si alte boli. Colesterolul poate fi scazut si prin consumul de paine integrala. De asemenea, nivelul zaharului din sange poate fi controlat si mentinut aproape constant consumand cereale integrale. Aceste cereale integrale reduc si cantitatea de estrogen din sange mai ales la femei. Acesta este un lucru foarte important pentru ca sansa de a contacta cancer de san sau cancer de uter este diminuata semnificativ. De asemenea, in curele anticancer, dar mai ales in cancerul de colon folosirea cerealeleor integrale este extrem de recomandat”, explică medicul.

Un alt obicei culinar daunator este consumul de muraturi.

„Cum se face murarea? Se pune in special otet si cantitati semnificative de sare. Muraturile aduc aciditate in corp. Daca apare aciditate in corp, corpul nostru este bazic, el va lua frumos calciu din coloana vertebrala si din oase sub forma de bicarbonat de calciu, dar si hidroxid de calciu, va tampona acidul adus de muraturi si corpul va putea functiona. Si vom pierde astazi calciu, maine, si tot asa. Asa vom ajunge sa facem osteoporoza, cancer, scaderea tolerantei la efort si multe alte boli„, a precizat medicul.

Mai mult, in urma consumului de alimente acide putem pierde si cupru, un metal important antianemic. Cuprul nu intra in structura hemoglobinei, insa el este un metal care se opune reumatismului cronic degenerativ. Totodata, prin consumul acestui tip de alimente, putem pierde din organism si mangan, magneziu si zinc.

„Prin urmare apare substanta proalergica histamina care determina efecte catastrofice in corp. Curge nasul, apare stranutul, edem glotic, socul anafilactic, se poate face ulcer peforat din cauza acestei histamine sau o putenica criza de astm. Histamina poate sa ramana in corp pana la 2 luni si metabolizarea ei se face spre niste substante foarte periculoase numite nitrozamine, care sunt cancerigene”, a declarat medicul.

Atunci cand ne referim la dulciuri, „in tot sangele avem echivalentul unei lingurite de zahar sau glucoza„. „Consumul acestor dulciuri abate atentia de la consumul fructelor de sezon deturnand atentia de la sanatate, indeptand-o spre boli precum cancer, diabet zaharat, infundarea vaselor (arteroscleroza), cataracta, obezitate, carii dentare, artroza, hipertensiune. Consuma mineralele si vitaminele organismului. Copiii care consuma dulciuri concentrate racesc foarte des„, a precizat doctorul Calin Marginean.

Citeşte şi Obiceiuri alimentare sănătoase care-ţi vor schimba viaţa

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Cătălin Scărlătescu a învins Antena 1! Judecătorii au decis câți bani trebuie să primească
Fanatik.ro
Cum a reușit un român să cheltuie de 6 ori mai puțini bani pentru vacanța în Grecia. Metoda bărbatului a generat mari controverse în mediul online
Capital.ro
Ungurii, STĂPÂNII Europei. Noua alianță în care au intrat. Împreună, blochează tot
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe câmp! Bikini-ul minuscul nu i-a putut acoperi POSTERIORUL apetisant
DailyBusiness
Servicii medicale gratuite pentru români! Ce se modifică de la 1 iulie
Adevarul
Un nou caz de sclavie în Argeş. Imagini cutremurătoare de la ferma unde erau ţinute cele şapte victime | VIDEO
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Soții Dolănescu, tarif de lux la cântări. Cât încasează pentru fiecare spectacol
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
Previziunea-șoc a 'noului Nostradamus' pentru 2024. Urmează evenimente apocaliptice: 'Ce-i mai rău abia acum începe'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 27 iunie 2024. Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE. Iată ce premii sunt puse în joc la extragerea din această seară
Capital.ro
Se CONFISCĂ totul pe loc. Legea pe care o uită mulţi. Nu mai scapi, de acum
StirileBZI
Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
stirilekanald.ro
Și-a ucis fratele! „Trebuie să mai omor pe...”
substantial.ro
Nicușor Dan discută despre formarea majorității în Consiliul General
MediaFlux
FACTURILE se MAJOREAZĂ cu 20% de la 1 IULIE! Milioane de români, AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?