Paşte 2014 Dacă în Germania sau Austria este un lucru obişnuit să vezi nu doar crenguţe împodobite festiv de Paşti, ci copaci întregi, în România, în special în zona Transilvaniei, tradiţia îşi are locul mai mult în casele saşilor şi maghiarilor.
Bistriţenii au descoperit această tradiţie în urmă cu 12 ani, când primăria şi Forumul Democrat German au reluat organizarea târgului de Paşti al saşilor – Ostermarkt, eveniment organizat în săptămâna dinaintea Învierii Domnului, după calendarul catolic. Tarabele pline de ouă decorative cu şnur i-au intrigat pe mulţi dintre vizitatorii târgului, care au aflat că acestea sunt folosite pentru împodobirea „pomului de Paşti”.
Vezi: MESAJE DE PASTE 2014. FELICITARI DE PASTE 2014. URARI SI SMS-uri DE PASTE 2014
De atunci, mulţi bistriţeni au început să îşi creeze propria colecţie de ouă încondeiate, însă ideea a prins cel mai mult în rândul proprietarilor de florării, care au găsit astfel o metodă inedită de a-şi decora vitrinele în preajma sărbătorilor pascale. Un astfel de pom împodobit tronează în fiecare an şi lângă scena pe care au loc spectacolele de Ostermarkt, din apropierea Bisericii Evanghelice din Bistriţa.
Pomul de Paşti este cel mai adesea format din crenguţe înmugurite de salcie sau salcâm japonez, tăiate la aceeaşi dimensiune şi aranjate într-o vază sau un bol suficient de rezistent pentru a le susţine greutatea. Pe aceste crenguţe se aşază ouă de Paşti, fie golite de conţinut şi vopsite, fie confecţionate din plastic sau material textil, la care se adaugă alte decoraţiuni, cum ar fi iepuraşi, fluturi, puişori şi alte simboluri ale primăverii. Potrivit Agerpres, în comerţ pot fi găsite ouă de ciocolată special concepute pentru a fi atârnate pe crenguţe, care îi motivează şi mai mult pe copii să participe la împodobirea pomului de Paşti.
Odată împodobit, pomul este aşezat în încăperea în care vor fi primiţi musafirii în cele trei zile de sărbătoare. Variante mai mici ale pomului de Paşti pot fi confecţionate şi aşezate în centrul mesei în jurul căreia se adună familia, pentru a ciocni câte un ou şi a gusta din drobul de miel pregătit după reţeta casei. De altfel, pomul de Paşti este perceput ca un simbol al comuniunii şi bucuriei, în timp ce oul simbolizează viaţă.
Citeşte şi: RETETE DELICIOASE DE PASTE: Cozonac pufos TUTORIAL VIDEO
Fie ca de Inviere sa primesti lumina sfanta in casa si in inima, credinta si bucurie in suflet! Paste Fericit !
Un ingeras din cer coboara, se roaga-n taina, apoi zboara. De acolo de sus el ne trimite: Un zambet bland, o raza calda si trei cuvinte: Hristos a Inviat !