Compania PPC (fosta Enel) lansează o ofertă specială, care presupune un nou preț oferit clienților, unul promoțional.
Oferta se numește PPC Energie Verde și prevede un preț promoțional de 0,722 lei/kWh pentru locuri noi de consum în portofoliul PPC, valabil pentru perioada 12 – 31 mai 2025.
Prețul final facturat, care se va aplica după ridicarea plafonării, adică de la 1 iulie 2025, va conține taxe și tarife reglementate.
Potrivit unei decizii luate de guvern, plafonarea tarifelor la energie electrică a fost prelungită cu trei luni, pentru perioada aprilie – iunie, astfel că, de la 1 iulie, furnizorii au libertatea de a-și actualiza tarifele.
Tot compania PPC anunța de curând o nouă ofertă de preț valabilă începând cu 1 iulie. Astfel, va fi un preț fix al energiei electrice – 0,885 lei/kWh, la încheierea contractului de electricitate PPC Simplu Online. Prețul final facturat va conține însă taxe și tarife reglementate.
Pentru oferta PPC Simplu Anual, prețul fix al energiei electrice este 0,834 lei/kWh , iar pentru PPC Relaxat, 0,817 lei/kWh.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, le recomandă românilor să caute pe site-ul Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) cele mai bune oferte mai bune la electricitate.
Burduja a mai spus că facturile, după 1 iulie, nu ar trebui majorate în mod semnificativ pentru consumatorii casnici.
În același timp însă, pentru prima dată, ministrul Energiei nu a exclus posibilitatea ca facturile la energie să crească de la jumătatea anului.
”Dacă nu se întâmplă alte lucruri bune, e posibil să plătim ceva mai mult. Noi sperăm să nu ajungem în scenariul ăsta și chiar dacă ajungem, pentru consumatorii vulnerabili, deci în sărăcie energetică, avem în ordonanță, că până la 15 iunie vom avea un mecanism și vor primi acel card de energie sau voucher și va compensa din eventuala creștere.
Dacă eu am un consum mic, de sub 100 kWh pe lună, am acel plafon de 0,68, deci pe mine mă costă pe lună undeva la 40 de lei curentul. Atât mă costă în momentul ăsta. Dacă nu sunt vulnerabil, pe noile prețuri, de exemplu pe oferta pe care vă spuneam, o să mă coste în jur de 60 de lei.
Pare rezonabil, adică totuși pentru a plăti factura la curent pe lună, pare rezonabil dacă nu sunt un consumator în sărăcie energetică vulnerabil. Dacă am un consum astăzi de peste 300 kWh pe lună, am prin lege un plafon de 1,3 lei per kWh. Deci e posibil să văd chiar o mică ieftinire în facturi, nu semnificativă, dar nu va fi un dezastru.
Dacă sunt undeva între pe la 250 de kWh pe lună sau 280 de kWh pe lună, da, o să fie o mică creștere, dar, încă o dată, eu cred că pentru românii care au într-adevăr probleme cu plata facturilor va exista categoric acest mecanism de sprijin, e prevăzut în ordonanță. Pentru ceilalți poate va fi ceva în plus, dar n-ar trebui să fie o povară atât de mare”, a spus Sebastian Burduja, la Antena 3.
După expirarea plafonării, facturile la electricitate ar urma să crească semnificativ. Actualele oferte concurențiale ale principalilor furnizori de electricitate, făcute la un preț final cu tot cu taxe, sunt cuprinse între 1,45 și 1,6 lei/KWh. Singura excepție este Hidroelectrica, la care, în pofida majorării cu 60 la sută a energiei active, prețul este de de 1 – 1,1 lei/KWh, notează profit.ro.