Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de:
GHEORGHE DUMITRU, comisar şef de poliţie, adjunct al directorului Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti,
COSTEA NICOLAE, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti,
APOSTOL MARIAN, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti,
BRĂDIŞTEANU ŞERBAN ALEXANDRU, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca.
În sarcina celor patru inculpaţi s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului în legătură directă cu fapte de corupţie, prevăzută de art. 264 Cod penal, cu aplicarea art. 17 litera a din legea 78/2000.
În rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că există date şi indicii temeinice că cele patru persoane învinuite, prin atitudinea lor, au îngreunat şi au încercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fostului prim ministru Adrian Năstase.
UPDATE 19.00 Cei doi poliţişti, între care şi Nicolae Costea, precum şi medicii au calitate de învinuiţi, anunţă avocatul Nicolae Trăistaru. Ei sunt acuzaţi că nu şi-au îndeplinit îndatoririle de serviciu, de a pune mandatul de executare în aplicare, precum şi de favorizare a infractorului.
UPDATE 17.20 Medicii Şerban Brădişteanu şi Ioan Lascăr au plecat de la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), unde au avut loc audieri într-un dosar pentru favorizarea fostului premier Adrian Năstase, informează Mediafax.
UPDATE 15.30 Profesorul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică al Spitalului de Urgenţă Floreasca Bucureşti, a fost chemat şi el la DNA, pentru a fi audiat ca martor în cazul Adrian Năstase, potrivit România TV. Prof. Lascăr a făcut parte din echipa care l-a operat joia trecută pe Adrian Năstase, după ce acesta s-a împuşcat în gât, în timp ce încerca să se sinucidă.
UPDATE 15.00 Doi dintre poliţiştii audiaţi, marţi, la DNA au primit interdicţia de a părăsi ţara, relatează România TV.
UPDATE 12.35 Adjunctul şefului Poliţiei Capitalei, Gheorghe Dumitru, a plecat de la audierile de la sediul DNA.
UPDATE 11.10. Medicul Şerban Brădişteanu şi cei trei poliţişti au fost puşi sub urmărire penală în dosarul în care se fac cercetări privind favorizarea infractorului, informează România TV.
Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în cazul medicului Şerban Brădişteanu şi a trei ofiţeri de poliţie, pentru favorizarea infractorului, într-un dosar în care se fac cercetări privind îngreunarea executării pedepsei dispuse de instanţa supremă în cazul lui Adrian Năstase.
„Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de trei ofiţeri de poliţie şi faţă de un medic, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului săvârşită în legătură directă cu fapte de corupţie. Faptele care fac obiectul dosarului penal constituit se referă la îngreunarea executării pedepsei aplicate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fostului prim-ministru Adrian Năstase”, informează, marţi, DNA, într-un comunicat de presă.
CITEŞTE ŞI: Kovesi: Există suspiciuni în legătură cu diagnosticul lui Năstase VIDEO
UPDATE ora 10.45 Potrivit România TV, unul dintre cei trei poliţişti este adjunctul şefului Poliţiei Capitalei, Gheorghe Dumitru. El a fost ridicat din sediul Poliţiei.
Medicul Şerban Brădişteanu şi trei poliţişti sunt audiaţi, marţi, la DNA, într-un dosar în care se fac cercetări privind favorizarea infractorului, în legătură cu punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei în cazul lui Adrian Năstase.
Cei trei au fost aduşi la DNA cu mandat, printre poliţişti numărându-se, potrivit unor surse citate de Mediafax, şi unul dintre cei doi poliţişti care a mers la locuinţa lui Năstase din strada Zambaccian pentru a pune în executare mandatul de executare a pedepsei.
Procurorii DNA suspectează că între persoanele vizate în acest dosar au existat înţelegeri premergătoare legate de modul în care să se facă arestarea şi ulterior încarcerarea lui Năstase, în baza condamnării definitive în dosarul „Trofeul calităţii”.
CITEŞTE ŞI: REŢINEREA LUI NĂSTASE. Kovesi: Dacă poliţiştii nu au respectat procedurile, vor rămâne fără aviz
După ce Adrian Năstase s-a rănit şi după ce l-a dus la Spitalul de Urgenţă, echipajul de poliţie trebuia să încheie un proces verbal şi să îl anunţe imediat pe judecătorul responsabil cu executarea pedepselor de la Tribunalul Bucureşti, scrie romanialibera.ro. Procesul verbal nu ar fi fost încheiat, iar instanţa a fost anunţată nu miercuri noaptea, ci abia vineri seara, prin fax, iar informaţia a ajuns efectiv la destinatar abia luni dimineaţă.
Doctorul Şerban Brădişteanu ar fi suspectat de faptul că l-ar fi favorizat pe Adrian Năstase, deoarece după acordarea primului ajutor fostul premier trebuia trimis la spitalul Penitenciarului Rahova, dacă transportul nu i-ar fi pus în pericol viaţa. Or, încă din primele declaraţii ale medicilor a rezultat că fostul premier s-a împuşcat fără să îşi atingă vreun organ vital.
De altfel, faptul că liderul PSD a fost dus la spital fără oxigen şi fără perfuzii şi că a fost operat abia a doua zi reprezintă indicii că rana a fost superficială şi, ca atare, trebuia dus la Rahova.