Senatorii Ioan Ghişe şi Mihai Alfred-Laurenţiu-Antonio au initiat un proiect de lege care prevede initiarea unui program de solidaritate sociala in favoarea pensionarilor cu venituri reduse.
Programul de solidaritate sociala consta in instituirea unei taxe aplicabila operatorilor economici, persoanelor juridice platitoare de impozit pe profit. „Cuantumul taxei de solidaritate sociala este de 1% din profitul anual al fiecarui operator economic. Taxa de solidaritate se plateste anual„, potrivit proiectului de lege.
Taxa de solidaritate sociala s-ar aplica operatorilor economici, platitori de impozit pe profit a caror cifra de afaceri anuala este mai mare de 4.400.000 de lei (aproximativ 1.000.000 de euro).
„Sumele acumulate din plata taxei de solidaritate sociala se constituie ca sursa a bugetului asigurarilor sociale de stat. Sumele vor fi utilizate pentru cresterea cuantumului tuturor pensiilor mai mici decat salariul minim pe economie”, se mai arata în initiativa legislativa.
VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE
Initiatorii proiectului de lege spun, in expunerea de motive, ca ultimele date si statistici indica existenta unor categorii de pensionari, atat in mediul rural, cat si in mediul urban, care in lipsa unor ajutoare semnificative din partea familiei sau a statului, se afla la limita de jos a saraciei.
„In cazul pensionarilor din Romania, limita de jos a saraciei este de mult depasita, aproximativ jumatate de milion de pensionari primesc pensia minima garantata de stat in cuantum de 400 de lei. (…) In aceste conditii, valoarea pensiei este insuficienta pentru acoperirea cheltuielilor cu cosul lunar minim de supravietuire, a cheltuielilor utilitatilor lunare si a cheltuielilor cu medicamentele. Conform standardelor Institutului Nalional de Statistica, cosul minim garantat de supravietuire depaseste 1.850 de lei. Intr-o perioada in care chiar si agentii economici cu o pondere semnificativa pe piata interna din Romania solicita si primesc ajutor de la stat, reglementarea unei modalitati de sustinere a pensioanrilor este absolut necesara”, se arata in expunerea de motive.
Prin aplicarea taxei de solidaritate sociala, „care nu va afecta veniturile intreprinderilor mici si mijlocii, marii operatori economici isi vor asuma fireasca obligatie morala de a oferi societatii romanesti un procent din profitul obtinut”.
Senatul este prima cameră sesizată. Termenul de adoptare tacită este 27 octombrie 2016.