ORA DE IARNA „Bucuraţi-vă de o oră în plus de somn cât puteţi” a fost concluzia specialiştilor de la Glasgow University, Marea Britanie, care avertizează că efectul schimbării de oră dispare în câteva zile, potrivit dailymail.co.uk.
ORA DE IARNA „Cei mai mulţi dintre participanţii la studiu au declarat că se simt mai energici şi mai fericiţi decât înaintea trecerii la ora oficială de iarnă. Însă efectele aparent benefice ale unei ore în plus de somn dispar rapid, mulţi spunând că se simt mai rău ca atunci când dormeau mai puţin.
ORA DE IARNA. „Trecerea la ora de iarnă le poate oferi un scurt răgaz pentru odihnă acelora care au probleme cu somnul, dar şi celor care dorm bine de obicei, efectele în cazul primilor fiind temporare”, spune Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow.
Totuşi, explică profesorul Espie, calitatea somnului scade semnificativ odată ce corpul se obişnuieşte cu noul program, iar procesul se accentuează pe măsură ce se instalează iarna.
În general, trecerea de la ora de vară la ora de iarnă nu ridică mari probleme, însă pot să apară diverse stări până când organismul se adaptează la această schimbare.
„Pentru organism, orice schimbare este un factor stresor. Trecerea în sine la ora de iarnă este un efort cu care organismul se poate adapta relativ uşor, însă acest lucru depinde şi de particularităţile fizice şi psihice ale fiecărui organism în parte. În cele mai multe cazuri sunt necesare câteva zile pentru adaptare”, ne spune Lena Rusti, psihoterapeut la Clinica Mentarex.
Astfel că în aceste câteva zile de adaptare a organismului la această schimbare unele persoane pot să se confruntă cu simptome precum:
1. O stare permanentă de oboseală şi lipsa de energie
2. Stări de depresie
3. Somnolenţă în timpul zilei
4. O stare mai accentuată de anxietate şi stres
5. Îţi dă peste cap toată rutina zilnică, lucru care poate să fie agasant pentru o persoană meticuloasă.
Prima menţionare legată de această idee de schimbare a orelor apare în anul 1784 şi a fost făcută de Benjamin Franklin. Însă, abia în timpul Primului Război Mondial a fost implementată, după ce în anul 1895 a fost propusă de George Vernon Hudson. Primul oraş din lume care a folosit acest sistem a fost Brandon din Manitoba, Canada, trecând la ora de vară pe 17 aprilie 1916.