ORA DE VARĂ 2017. În fiecare an, în ultima zi de duminică din luna martie trecem de la ora de iarnă, la cea de vară. Anul acesta ora se va schimba în noaptea de 26 spre 27 martie. Așadar, trebuie să ne dăm ceasurile cu o oră înainte, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00. Ceasurile se vor fixa cu o ora în avans tocmai pentru a beneficia de lumina naturală, care după echinocţiul de primăvară, apare mai devreme.
Acest raţionament a stat la baza introducerii orei de vară, pentru modificarea programului de lucru, ca muncitorii să se poată bucura de lumina naturală cât mai mult timp (încă de la începutul zilei). Cu toate că se schimbă ora de iarnă în ora de vară, se schimbă doar unitatea „orară” – intervalul de 60 de minute şi nu altceva.
Trecerea de la ora de iarnă la cea de vară se face în jurul orei 3 dimineaţa, care va deveni ora 4 dimineaţa. S-a ales ora 3 dimineaţa, deoarece este ora în care, se presupune, că la acea oră, majoritatea populaţiei doarme şi nu va fi perturbat nici un program. Orarul curselor de transport, aeriene, rutiere, maritime sau pe căi ferate, va funcţiona după ora modificată.
Te simţi obosită şi mai stresată ca de obicei? Schimbarea orei ar putea să te afecteze. Iată cum te influenţează trecerea de la ora de iarnă la cea de vară:
Vei dormi mai puţin cu o oră. Din acest motiv e posibil să te simţi mai obosită în primele săptămâni. Tot ce trebuie să faci este să ţii cont de ora la care mergi la somn şi să dormi minim 8 ore pe noapte. Celulele organismului se vor reface mai uşor şi îţi vor da energie pe parcursul zilei.
Vei fi mai predispusă bolilor. În această perioadă, viruşii circulă în aer şi trebuie să fii atentă la tot ce te înconjoară. E bine să consumi fructe şi legume pentru a-ţi vitaminiza corpul şi a-ţi creşte rezistenţa.
Vei simţi că nu mai ai timp să îţi îndeplineşti sarcinile. La început, ai impresia că timpul se comprimă. De fapt, trebuie să îţi păstrezi organizarea şi să faci faţă tuturor provocărilor zilnice.
Vei avea migrene. Dacă te confrunţi cu migrene, încearcă să îţi petreci timpul în aer liber, să mergi pe jos sau să faci o baie relaxantă. Te va ajuta să te simţi mai bine după o zi încărcată.
Vei fi predispusă la depresii. Pentru a nu-ţi accentua starea de anxietate, încearcă să vizitezi locuri noi care te vor încărca cu energie. Acordă-ţi un weekend doar pentru tine şi profită de vremea caldă.
Vei simţi nevoia de mai multă cafea. Atunci când dormi mai puţin, ai tendinţa să apelezi la băuturi care să te energizeze. Chiar dacă eşti iubitoare de cafea, ai putea să consumi mai multe fructe care îţi vor creşte rezistenţa la efort.
Schimbarea orei poate fi neplăcută, însă este foarte folositoare. Prin introducerea orei de vară, oamenii au urmărit să beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui şi să reducă folosirea luminii artificiale.
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, a fost supendată din 1943 dar a fost reintrodusă în 1979.
ORA DE VARA 2017. Toată lumea abia așteaptă primăvara, mai ales după ce am trecut printr-o iarnă foarte grea și geroasă. Zilele au început deja să fie ceva mai lungi, soarele răsare mai repede și apune mai târziu. Drept urmare, în scurt timp vom trece la ora de vară.
În fiecare an, în ultima zi de duminică din luna martie trecem de la ora de iarnă, la cea de vară. Așadar, trebuie să ne dăm ceasurile cu o oră înainte, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00.
Vom trece la ora de vară pe data de 26 martie 2017, iar în această zi vom fi nevoiți să dormim mai puțin cu o oră, față de cum ne-am obișnuit până acum.
ORA DE VARĂ 2017. Ca în fiecare an, ora se schimbă în ultima duminică a lunii martie. Ceasul se dă înainte cu o oră și ora 03:00 va deveni ora 04:00.
ORA DE VARĂ 2017. Anul acesta ora se va schimba în noaptea de 26 spre 27 martie.
ORA DE VARĂ 2017. Ceasurile se vor da înainte în același timp în toate țările Uniunii Europene.
ORA DE VARĂ 2017. Ziua de 27 martie 2017 va avea 23 de ore în loc de 24.
ORA DE VARĂ 2017. Ora se schimbă în 110 țări. România a început să schimbe ora din 1932.
România a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Între anii 1943-1979 practica trecerii la ora de vară a fost suspendată, conform libertatea.ro. Abia în anul 1997 România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil și în prezent.
Modificarea orei are consecințe serioase asupra psihicului și sănătății oamenilor, indiferent că este cea de vară sau de iarnă. Organismul are nevoie de o perioadă de acomodare. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale. Melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului, va suferi cele mai multe modificări.
Ba mai mult decât atât, în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal, conform studiilor. Trecerea la ora de vară favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane.
Medicii spun că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.
Un studiu australian din 2008 a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului, conform Mediafax.