Când se schimbă ora? Ei bine, România trece la ora de vară în noaptea de 24 spre 25 martie 2018. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00. În consecinţă, în noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi mai puţin cu o oră.
Începând cu data de 25 martie 2017, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 3.00 devenind ora 4.00. Până acum trecerea la ora de vară nu a modificat mersul trenurilor în vigoare, circulaţia urmând a se efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor. Până la ora 3, trenurile au circulat după ora de ora de iarnă, iar la ora 3, ceasul se da înainte cu o oră, devenind ora 4. De la ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 3.00, care devine ora 4.00, îşi vor continua mersul până la staţia de destinaţie, iar în cazul când orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4.00-5.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.
ORA DE VARĂ 2018. Când se schimbă oră, din weekend vom dormi mai puţin de o oră
CÂND SE SCHIMBĂ ORA DE VARĂ ŞI DE CE. Scopul trecerii la ora de vară este acela de a ne bucura de mai multă lumină naturală pe parcursul zilei, deoarece ziua tinde să devină mai mică decât noaptea. Astfel, schimbând ceasurile pe ora de vară se va întuneca mai târziu cu o oră. Totodată, acest obicei ajută la economisirea energiei electrice deoarece programul de lucru coincide mai mult cu ziua de lumină.
VACANŢA DE PAŞTE: Elevii stau acasă ÎN PLUS o săptămână. EDU.RO a anunţat STRUCTURA ANULUI ŞCOLAR
Deputatul PMP, Marius Paşcan, a iniţiat un proiect legislativ prin care propune renunţarea la ora de vară, motivând că aceasta are efecte negative asupra sănătăţii populaţiei şi că perturbă transportul feroviar şi aerian.
„Introdusă în anul 1916, ca o necesitate impusă de condiţiile economice generate de Primul Război Mondial, ora de vară a avut drept scop crearea unei economii în privinţa consumului de energie electrică şi termică”, potrivit expunerii de motive.
Iniţiatorul precizează că studiile efectuate în ultima perioadă au relevat faptul că această modificare a orei legale nu generează economii din punct de vedere energetic şi provoacă un puternic disconfort asupra marii majorităţi a populaţiei.
Totodată, modificarea orei generează perturbări ale transportului feroviar şi aerian, spune iniţiatorul.