ORA DE VARĂ 2018, schimbări importante în Parlament. Cum vor fi afectaţi toţi românii în martie

ORA DE VARĂ 2018. Românii afectați de trecerea la ora de vara din fiecare an ar putea să scape de acest chin. Un proiect de act normativ înregistrat recent la Senat pentru dezbatere ar putea să elimine trecerea la ora de vară. Acest proiect apare în aceeași perioadă în care Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene efectuarea unei analize amănunțite privind practica trecerii la ora de vară, practică întâlnită în toate țările membre ale Uniunii Europene.    
Filip Stan
02 mart. 2018, 16:35
ORA DE VARĂ 2018, schimbări importante în Parlament. Cum vor fi afectaţi toţi românii în martie

ORA DE VARĂ 2018Propunerea legislativă pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr.20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, înregistrată recent la Senat pentru dezbatere, ar putea aduce schimbări privind ora folosită pe timp de vară. Pentru a se aplica, aceasta are nevoie de votul Parlamentului, de promulgare prin decret prezidențial și de publicarea în Monitorul Oficial.

Concret, propunerea legislativă prevede renunțarea la trecerea la ora de vară, România urmând să folosească, inclusiv pe timpul verii, Timpul Legal Român.

ORA DE VARA 2018, decizie de ultimă oră, ora nu se mai schimbă în martie. Decizia, luată de Parlamentul European

Trecerea la ora de vară înseamnă ca, în perioada cuprinsă între lunile martie și octombrie, ceasurile să fie date înainte cu o oră, astfel încât ora 03:00 să devină ora 04:00. În ultima duminică a lunii octombrie se revine la Timpul Legal Român.

Notă: Nu există o oră de iarnă, ci doar una de vară, astfel că “a trece la ora de iarnă” este o expresie folosită incorect. Perioada ce urmează orei de vară se numește Timp Legal Român și acoperă lunile de iarnă.

Inițiatorii își motivează propunerea prin faptul că „această modificare a orei legale nu doar că nu generează economii din punct de vedere energetic, dar creează un puternic disconfort asupra marii majorități a populației generând de asemenea perturbări ale transportului feroviar și aerian”.

„Potențialele efecte negative inclusiv asupra sănătății populației ale modificării bianuale ale orei au fost subliniate inclusiv la nivelul Parlamentului European, solicitându-se prin vot majoritar la nivelul Consiliului European pentru revizuirea regimului actual al orei de vară”, amintesc inițiatorii proiectului de act normativ.

Într-adevăr, acum câteva săptămâni, în urma unei solicitări a Parlamentului European, Comisia Europeană a demarat un amplu proces de evaluare a avantajelor și dezavantajelor trecerii la ora de vară a țărilor din Uniunea Europeană. Parlamentul European a luat această măsură în condițiile în care în atenția acestuia a ajuns o petiție semnată de către 70.000 de cetățeni finlandezi, care solicită eliminarea practicii de trecere la ora de vară.

Susținătorii trecerii la ora de vară aduc ca argument faptul că, în această perioadă, se face o economie importantă de energie. Pe de altă parte, cei ce nu susțin această măsură consideră că, pe termen lung, această practică ar genera probleme medicale importante.

Studiile efectuate anterior indică, în perioada folosirii orei de vară, o creștere a numărului de accidente rutiere și a problemelor legate de somn, iar economia de energie adusă ca argument pentru păstrarea practicii de trecere la ora de vară nu este relevantă.

Pentru că deocamdată nu există o decizie privind renunțarea la trecerea la ora de vară, în acest an, românii vor face această trecere în ultima duminică a lunii martie, adică ziua de 25 martie va fi cea mai scurtă din an.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Locul straniu în care cei mai mulți dintre locuitori sunt daltoniști. De ce suferă oamenii de această afecțiune
Capital.ro
LEGE pentru proprietarii de câini și pisici care stau la bloc. Trebuie înscrise la întreținere?
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! Sunt 100 de posturi disponibile!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
IPS Teodosie, amendă drastică. Reacția autorităților
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO 2024? „Familia mea are nevoie mai mare de mine”
Capital.ro
Românii care stau la curte au interzis. Poliția vine direct la poartă și te amendează
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Alina Gorghiu: Consultările privind alegerile prezidențiale au fost un pretext al PSD pentru amânare
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! NU se DAU AMENZI până la 1 IANUARIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?