Comisia Europeană a propus oficial ca ora de vară să fie eliminată. Fiecare stat membru al Uniunii ar trebui să comunice, până în aprilie 2019, dacă intenţionează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă.
Ministerul Sănătăţii susţine că schimbarea nu este benefică. Specialiştii spun că organismul are nevoie de o săptămână pentru a se acomoda şi că cele mai afectate sunt persoanele cu depresii sau afecţiuni cardiace.
Oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora oficială de vară. Sunt afectaţi în special cei cu vulnerabilităţi psihoemoţionale, depresii, afecţiuni cardiovasculare.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spunea că 84% dintre europeni ar dori să păstreze ora de vară pe tot parcursul anului, însă românii doresc să rămână la ora de iarnă, conform unui studiu. Aleşii vor avea ultimul cuvânt.
Ultima schimbare obligatorie a orei va avea loc pe 31 martie 2019. Ideea decalării sistemului orar aparține omului de știință Benjamin Franklin. A fost propusă în secolul al XVIII-lea, ca măsură pentru economisirea energiei.