UPDATE Camera Deputaţilor a votat marţi OUG 14, CU 292 de voturi pentru şi o abţinere, trei parlamentari nexeprimându-şi dreptul de vot, informează Mediafax.
De asemenea, deputaţii au aprobat Legea pentru respingerea OUG 13, cu 291 de voturi pentru şi 3 abţineri, un deputat neexprimându-şi dreptul de vot.
Din sală a lipsit de la vot preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şedinţa de plen fiind condusă de vicepreşedintele Petru Vlase.
După exprimarea votului, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a afirmat că este nevoie acum şi de demisia Guvernului Grindeanu.
„Asta este soluţia ca partenerii noştri internaţionali să aibă încredere, să primească cu optimism şi speranţă că România este un partener loial, solid. (…) Aţi încheiat epopeea, nu uitaţi, faceţi presiune pe Guvernul dumneavoastră, că tot şi-a recunoscut la Bruxelles greşeală, să demisioneze”, le-a spus raluca Turcan parlamentarilor, potrivit News.ro.
Camera Deputaţilor este forul decizional la aceste legi.
UPDATE Legea de respingere a ordonanţei de urgenţă 13, de modificare a codurilor penale, a fost aprobată, marţi, şi în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.
Raportul favorabil Legii de respingere a OUG 13 a fost adoptat în comisie cu 21 de voturi ”pentru” şi 3 abţineri.
Legea urmează să meargă în plen, unde va primi votul final.
Ambele ordonanţe de urgenţă privind justiţia care au provocat dezbateri publice intense se vor afla, marţi, pe agenda deputaţilor. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor se întruneşte, de la ora 9.45, pentru a stabili ordinea de zi a şedinţei de plen. Dacă până la acea oră, Comisia juridică va fi trimis Biroului raportul privind Legea de aprobare a OUG 14/2017, aceasta va putea fi trecută pe ordinea de zi şi chiar votată în plen.
Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 14, care abrogă OUG 13 de modificare a codurilor penale, a fost aprobată în unanimitate de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, luni după-amiază.
Discuţiile din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor au durat mai puţin de 4 minute. Preşedintele Comisiei, Eugen Nicolicea, a citit forma legii, aşa cum a ieşit ea din Senat, şi şi-a întrebat colegii dacă au observaţii de făcut. Cum nimeni nu a luat cuvântul, Nicolicea a supus la vot Legea de aprobare a OUG 14, aceasta fiind adoptată în unanimitate de către deputaţii jurişti.
În ce priveşte OUG 13/2017, proiectul de lege de respingere a ei a fost adoptat, luni, în plenul Senatului, cu 110 voturi favorabile, nouă abţineri şi un vot împotrivă, cel al senatorului PSD Ecaterina Andronescu.
Fiind un proiect aflat în procedură parlamentară de urgenţă, legea adoptată de Senat va ajunge marţi, de la ora 9.30, în dezbaterea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, însă punerea ei pe ordinea de zi a şedinţei plenului de marţi este puţin probabilă din cauză că este nevoie de timp pentru redactarea raportului şi, ulterior, de o şedinţă a Biroului Permanent care să aprobe punerea pe ordinea de zi a plenului.