OSCAR 2016. Măsuri ISTORICE luate de Academia Americană de Film, după scandalul de rasism

Academia americană de Film ia măsuri de urgență pentru diversitate etnică și reprezentare egală a sexelor, ca urmare a scandalului iscat de faptul că în acest an la Premiile Oscar nu a fost nominalizat niciun actor de culoare.
Romania TV
23 ian. 2016, 09:20
OSCAR 2016. Măsuri ISTORICE luate de Academia Americană de Film, după scandalul de rasism

Academia americană de Film, instituția care decernează prestigioasele premii Oscar, a fost criticată intens în ultima perioadă de timp pentru lipsa diversității membrilor săi și a anunțat vineri o serie de măsuri de urgență pentru a se deschide mai mult către femei și minoritățile etnice.

„Academia a adoptat niște măsuri istorice pentru a-și spori diversitatea” în special prin „dublarea până în anul 2020 a numărului femeilor și a reprezentanților minorităților etnice din rândul membrilor săi”, conform comunicatului.

Academia americană de Film, ai cărei membri sunt în marea lor majoritate bărbați albi între două vârste, a declanșat noi polemici după ce a nominalizat doar actori albi pentru ediția din anul acesta a premiilor Oscar.

OSCAR 2016: Care sunt nominalizările din acest an. Printre posibilii premianţi se află şi un român

Mai multe personalități ale lumii cinematografice au decis să boicoteze din acest motiv ceremonia ce va avea loc la 28 februarie. Astfel regizorul Spike Lee, care a primit anul trecut un Oscar pentru întreaga carieră, dar și actorul Will Smith și soția sa, Jada Pinkett-Smith, nu vor participa la ceremonia din acest an.

Nominalizată în 2016 la categoria „Cea mai bună actriță în rol principal”, Charlotte Ramplig a catalogat drept „rasism față de albi” decizia cineastului american de culoare Spike Lee de a boicota gala Oscarurilor, din 28 februarie, în semn de protest împotriva lipsei candidaților de culoare pentru al doilea an consecutiv. „Acesta este rasism în sens invers, rasism împotriva celor albi. Nu se poate ști niciodată dacă așa este, dar este posibil ca actorii negri să nu fi meritat să ajungă pe lista scurtă”, a susținut ea, într-o intervenție la postul francez de radio Europe 1.

Charlotte Rampling se opune categoric și ideii avansate de Spike Lee de a se institui cote astfel încât minoritățile să poată ajunge mai ușor la Oscaruri. „De ce trebuie să facem categorii? Oricând va putea veni cineva care să spună #Ești prea nu știu cum, prea negru, prea alb sau mai puțin frumos…Și atunci ce facem, catalogăm ca să facem tot felul de noi minorități?”, a mai spus vedeta de 69 de ani, recompensată cu numeroase premii de-a lungul carierei sale de actriță, cântăreață și fotomodel.

„Există mulți actori negri. Până la urmă, nu poți vota în favoarea unui actor pe motiv că este negru. Nu poți să spui #îl voi vota, nu e bun, dar e negru#”, a explicat, la rândul lui, veteranul interpret Michael Caine, de 82 de ani, în cursul unui interviu pentru BBC Radio 4.

Deținător a două premii Oscar, Michael Caine a recomandat artiștilor de culoare să „aibă răbdare”, amintind că și el a făcut același lucru timp de „mulți ani” pentru a ajunge printre laureații prestigioaselor premii acordate anual de Academia Americană de Film.

În 2015, lipsa persoanelor de culoare de pe lista nominalizărilor a provocat nemulțumiri, concretizate pe rețelele sociale prin mesaje purtând eticheta #OscarsSoWhite (Oscaruri atât de albe), iar după anunțarea nominalizărilor din 2016, joia trecută, discuțiile legate de acest subiect s-au reaprins, cu o forță sporită, cu hashtag-ul actualizat, #OscarsStillSoWhite (Oscarurile în continuare atât de albe).

Spynews
Dacă stai la bloc, trebuie să știi că nu mai plătești această taxă
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
El e românul din Teleorman care și-a transformat curtea într-un paradis exotic. Are bananieri, dar și palmieri, iar locul arată incredibil
Capital.ro
Proprietarii de locuințe vor plăti ÎN PLUS. Obligația e trecută direct în lege
Playtech.ro
Se schimbă vremea în România. Vin ploile și vijeliile. Meterologii au emis cod galben
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
3 trucuri prin care să te răcorești pe timp de caniculă, fără aer condiționat. Puțini oameni știu că aceste sfaturi chiar funcționează
Spynews
Natura se dezlănțuie! Pe lângă codul roșu de caniculă, meteorologii anunță furtuni puternice cu grindină. Care sunt zonele vizate | FOTO
Evz.ro
Valea Oltului s-ar putea redeschide mai devreme. CNAIR dă speranțe șoferilor
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru ţinuta făcută din dantelă 3D
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Țeapa pe care riscă să o ia românii care merg la mare în Bulgaria! Riscă amenzi usturătoare dacă nu fac acest lucru
Capital.ro
Cutremur total în Europa. Ungurii au dat cărțile pe față: Va crește radical
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Diana Șoșoacă: Prima transmiune live în Parlamentul European
MediaFlux
UCRAINA ATACĂ RUSIA! NATO și-a dat ACORDUL
Shtiu.ro
60 de grade în vara anului 1931 la București. '60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi', titrau ziarele vremii