Românii se tem de majorarea cursului de schimb şi de creşterea ratelor, scrie digi24.ro. Mai precis, 21% dintre cei care au participat la studiu, faţă de doar 17% în urmă cu doi ani. Nu au uitat nici de criza financiară, 2 din 5 români o enumeră printre temeri.
Citeşte şi Lidia Fecioru despre bolile aduse de tristeţe: „Lipsa bucuriei duce la diabet”
Frica este de înţeles. Indicele care stabileşte rata creditelor în lei s-a dublat din toamnă până acum. Leul este tot mai des călcat în picioare de moneda europeană, iar estimările sunt pesimiste.
Alexandra Smedoiu – vicepreşedinte CFA: „Cursul de schimb va creşte undeva spre 4,7 lei pentru un euro până la finalul acestui an, în ce priveste rata inflaţiei va ajunge la nivel analizat în jur de 4 – 4,5 la sută. Previziunile merg chiar şi spre 4 la sută, vorbim de indicatorul ROBOR, o creştere de punct procentual la ROBOR înseamnă însă o creştere de 25 la sută a ratei”.
În faţa acestor proiecţii, tot mai mulţi se îndoiesc că statisticile sunt suficiente pentru o viaţă bună.
Ionuţ Dumitru – preşedintele Consiliului Fiscal: „Este de neacceptat să ai un boom economic, creştere economică de 7% şi să ai încasări din accize şi impozit pe profit mai mici”.
28 de procente dintre români se tem că rămân fără serviciu. Numărul lor este mai mic cu patru la sută, conform studiului făcut de un fond de investiţii, dar nu din cauza încrederii în politica economică a statului, arată alte cifre. 70 de procente dintre cei chestionaţi îşi planifică mai bine cheltuielile şi mulţi încep să pună conştincioşi bani de-o parte.
Citeşte şi Legea dării în plată: 8.000 de români şi-au dat casele băncilor ca să scape de credite
Dragoş Neacşu – reprezentantul unui fond de investiţii: „Generaţia 18-24 ani preferă să aibă banii cash”.
38% dintre cei chestionaţi se bazează pe al doilea loc de muncă pentru câştiguri suplimentare, faţă de 31% acum doi ani. Investiţia într-o pensie privată este o opţiune pentru 25% dintre români.