„Locul este mai puțin cunoscut, noi îi zicem „la Mama Bătrână”. Este acolo un ochi de apă care nu îngheață niciodată, iar hainele se spală fără detergenți dacă folosești apă de acolo. Locul este înconjurat de pământ mișcător. Sunt povești pe care le-am auzit de la ai mei că acolo au căzut care, căruțe și animale care n-au mai putut fi scoase. Este o mlaștină de care ne feream când eram copii, pentru că ne mai jucam câteodată prin apropiere, iar dacă băgam o botă n-o mai puteam scoate. Trebuia să-i dăm drumul, altfel ne trăgea și pe noi”, își amintește Leontina Prodan, o fiică a satului stabilită acum la Timișoara, scrie voceatransilvaniei.ro.
„Îmi amintesc cu drag de aceste locuri și de mlaștina din grădina lui badea Loti, unde ne trimetea mama să aducem apă pentru spălat, iar tata ne povestea că în timpul războiului ar fi intrat o căruță în mlaștina. Mlaștina ne-a furat multe bâte lungi și găseam o mare plăcere în asta”, își amintește o altă localnică.
Victor Turian, până nu demult profesor la școala din sat, spune că există și dovezi ale „sacrificiilor” cerute de misteriosul ochi de apă. „Chiar acum un nepot de-al meu a făcut ceva săpături în zonă și a dat de un schelet de cal”, spune profesorul.
O posibilă explicație pentru cealaltă ciudățenie a tăului – faptul că apa lui nu îngheață niciodată – ne-a oferit-o profesorul Aurel Medve, fost director al școlii din Năpradea.
„Este posibil ca tăul ar fi alimentat de un izvor de mare adâncime, care a fost descoperit în zonă pe vremea Ungariei, când s-a forat acolo pentru a extrage petrol. Fiind un izvor de mare adâncime, temperatura este constantă și ușor mai ridicată, ceea ce ar putea explica faptul că nu îngheață”, spune profesorul.
Citeşte şi NU E GLUMĂ! Locuri din lume unde MOARTEA ESTE INTERZISĂ
În pericol de dispariție
Locul, încă nedescoperit suficient, este în pericol să dispară, crede Leontina Prodan. „Locul este blocat de un lut foarte tare și greu. Eu am găsit o bucată din acest lut în urma unor inundații, când s-a mai desprins din mal, altfel nu poate fi săpat. Din păcate acolo este acum balastiera, s-a creat o mare prăpastie, iar dacă zidul este afectat de utilajele care lucrează este posibilă scurgerea de mâl negru și gros…Am rugat pe cineva de la Grădina Botanica din Jibou să cerceteze acest loc. Am adus și la cunoștința prefectului despre acest loc. în legătură cu balastierele. Ni s-a spus, sec, că „avizele și actele sunt în regulă”, spune ea.