MOŢIUNEA de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, citită în Parlament. 222 de parlamentari au semnat moţiunea. VEZI DOCUMENTUL

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost citită duminică, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, puterea având nevoie de 233 de voturi pentru a-şi da jos propriul guvern, votul urmând să aibă loc miercuri. Documentul are puţin peste trei pagini şi se intitulează ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.
Iulian Tudor
18 iun. 2017, 05:25
MOŢIUNEA de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, citită în Parlament. 222 de parlamentari au semnat moţiunea. VEZI DOCUMENTUL

UPDATE 17.00 Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu va fi dezbătută şi votată în plenul reunit al Parlamentului, miercuri, de la ora 11.00, a nunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în plenul reunit de duminică.

Dragnea a făcut acest anunţ înainte de a declara închisă şedinţa plenului reunit în care a fost citită moţiunea de cenzură.

Plenul reunit de duminică a durat aproximativ un sfert de oră şi la şedinţă au participat doar 216 parlamentari, de la PSD şi ALDE. Moţiunea de cenzură a fost citită de Mihai Fifor.

Premierul Grindeanu nu a fost prezent la şedinţa plenului.

UPDATE 16.45 Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a început, duminică după-amiază, fiind citită moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, intitulată „România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.

Şedinţa a fost condusă de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. La prezidiu s-a aflat şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

La şedinţă şi-au înregistrat prezenţa 216 parlamentari.

Victor Ponta: Am convins mai mult de 14 parlamentari PSD să nu voteze moţiunea de cenzură

UPDATE 16.37. 222 de parlamentari PSD şi ALDE au semnat moţiunea intitulată „România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.

De la PSD, deputaţii Victor Ponta şi Alin Văcaru au refuzat să semneze. De asemenea, 11 deputaţi PSD nu au fost prezenţi duminică şi ar urma să semneze luni.

De la ALDE, lipsesc trei semnături.

Pentru ca moţiunea să treacă, este nevoie ca, miercuri, când va fi votul, 233 de parlamentari să voteze în favoarea acesteia.

UPDATE 16.29: 208 parlamentari PSD au semnat moţiunea împotriva Guvernului. 11 sunt absenţi din motive medicale, informează România TV.

Victor Ponta: Dacă moţiunea pică, Sorin Grindeanu va discuta joi cu PSD şi ALDE despre noul Cabinet

PSD şi ALDE au finalizat, duminică la prânz, textul moţiunii de cenzură, document care are puţin peste trei pagini şi care se intitulează „România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.

În moţiune se menţionează că, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coaliţia de guvernare a făcut o evaluare a activităţii Executivului, în urma căreia a decis să retragă sprijinul politic acordat Cabintelui. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au înţeles „corect reponsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale”, menţionează textul.

Documentul vorbeşte în continuare de „Guvernul” Ponta-Jianu-Grindeanu, pe care îi acuză de dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor.

Iniţiatorii susţin că nu este vorba despre o moţiune PSD-ALDE, ci despre „un act de responsabilitate politică pe care trebuie să îl facă Parlamentul României pentru a prezerva constituţionalitatea funcţionării democratice a statului, respectarea legii şi a votului cetăţenilor României”.

Vicepreşedintele Senatului, Nicolae Bădălau, a anunţat duminică, după Biroul Permanent de la Senat, că textul moţiunii de cenzură va fi trimis după şedinţa Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, la Guvern, prin intermediul poştei militare.

„Există o poştă specială, prin care se transmite. Dacă cei trei de la Guvern nu vin o săptămână la serviciu, probabil că se îmbolnăvesc mâine, că sunt doar trei, România stă şi Legislativul nu funcţionează? (…) România este guvernată în fiecare minut şi în fiecare secundă şi în fiecare zi, chiar şi în weekend. În weekend nu îşi ia nimeni concediu”, a declarat senatorul PSD Nicolae Bădălău.

Bădălău a fost întrebat dacă textul moţiunii va fi trimis cu poşta militară, răspunzând „sigur că da”, explicând că „aceasta este procedura între instituţiile statului”.

 

Pentru depunerea moțiunii este nevoie de 116 semnături, întrucât, conform Constituției, moțiunea de cenzură poate fi inițiată de o pătrime din numărul total al senatorilor și deputaților.

În Parlamentul României sunt 464 de parlamentari, iar pentru a trece o moțiune de cenzură este nevoie ca aceasta să întrunească 233 de voturi pentru.

Potrivit site-urilor Camerei Deputaților și Senatului, în ambele Camere PSD are 221 de parlamentari, iar ALDE 26 de parlamentari, în total 247 de aleși care fac parte din coaliția de guvernare.

În ceea ce privește partidele din afara arcului guvernamental, PNL numără 98 de parlamentari, USR — 43, UDMR — 30, PMP — 26, minoritățile—17, iar 3 parlamentari sunt neafiliați.

Citeşte şi Victor Ponta: Îi recomand Gabrielei Firea să ia o pauză din propaganda politică şi să-şi facă datoria conform fişei postului

Referitor la calendarul zilei de duminică, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a anunțat ședințe ale grupurilor parlamentare social-democrate și ALDE, de la 16,00, ședința Birourilor permanente reunite, iar de la 16,30, ședința de plen reunit în care va fi citită moțiunea de cenzură.

Liderul PMP, Traian Băsescu, a susținut, sâmbătă, că ”sub cupola Parlamentului a fost transferată lupta pentru putere și influență a clanurilor din PSD”, adăugând că, la o astfel de dispută internă, niciun alt partid parlamentar nu ar trebui să se afle în sală, potrivit Agerpres.

”La o astfel de dispută internă, niciun alt partid parlamentar nu ar trebui să se afle în sală. Doar așa PSD ar putea înțelege în ce situație ridicolă s-a pus singur”, a scris Băsescu, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii nu vor participa duminică la ședința Birourilor permanente reunite și nici la ședința Parlamentului în care va fi citită moțiunea de cenzură inițiată de PSD. „Duminica este zi de odihnă de la Dumnezeu. (…) Nu vom participa. Noi avem în cursul zilei de mâine etapa a doua a alegerii conducerii naționale, alegerea Biroului Politic. După alegerea Biroului Politic, voi convoca Biroul Politic luni pentru a hotărî care este poziția oficială a PNL față de grava criză în care se află România datorită majorității parlamentare”, a declarat Orban, după Congresul PNL.

De asemenea, parlamentarii UDMR nu vor participa la ședința Parlamentului în care va fi citită moțiunea, a anunțat liderul Uniunii, Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

”Noi vom lua o decizie legată de moțiunea de cenzură nu azi, nu mâine, nu poimâine. Vom lua o decizie probabil miercuri, înainte de vot, la ședința comună a grupurilor reunite. (…) Colegii noștri nu vor fi mâine la București, dacă va fi convocat Parlamentul, fiindcă nu se poate ajunge în București. Și fără noi se poate citi, se poate semna, se poate înainta o moțiune de cenzură”, a declarat Kelemen, la Cluj.

PACT a făcut un apel la partidele din opoziție — PNL, USR, PMP — și la reprezentanții UDMR și ai minorităților naționale să boicoteze ”rușinoasa moțiune de cenzură a PSD împotriva propriului Guvern”, fie prin abținere, fie prin neprezentare.

Conform art.113, alin. 3 din Constituție, moțiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere.

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Planta care te scapă de mirosurile neplăcute din bucătărie. Ajută la creșterea calității aerului din încăpere și are un aspect plăcut
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Revoluție în lumea telefoanelor. Dispar cartelele
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Ce conțin pachetele cu alimente, în 2025. O nouă categorie de români poate beneficia de acest ajutor de la stat
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Kaja Kallas avertizează că UE trebuie să-și intensifice cheltuielile pentru apărare
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!