Parlamentul European a aprobat de urgenţă propunerea CE de redistribuire a 120.000 de migranţi

Parlamentul European a aprobat joi în procedură de urgență și cu amplă majoritate propunerea făcută în 9 septembrie de Comisia Europeană și care presupune redistribuirea a 120.000 de azilanți aflați deja pe teritoriul Italiei, Greciei și Ungariei către alte state membre.
Alina Costache
17 sept. 2015, 09:13
Parlamentul European a aprobat de urgenţă propunerea CE de redistribuire a 120.000 de migranţi

Rezoluția a fost aprobată cu 372 de voturi pentru, 124 împotrivă și 5 abțineri. Comisia Europeană a salutat joi Parlamentul European, pentru ‘viteza sa de reacție’, potrivit AFP. ‘Calea este acum deschisă pentru ca în Consiliu (de miniștri de interne ai UE) să se adopte propunerea noastră’ la 22 septembrie, a reacționat executivul european într-un comunicat, făcând presiuni asupra statelor membre ‘să ia deciziile necesare’.

Procedura de urgență, stipulată în articolul 154 din Regulamentul de procedură, a fost propusă de președintele legislativului european Martin Schulz și aprobată de plen la deschiderea sesiunii, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Germania vrea să faciliteze procedura de expulzare a străinilor, pe fondul valului masiv de imigranţi

Actuala criză a refugiaților ne obligă (…) să acționăm rapid„, a spus miercuri Martin Schulz, susținut de președintele comisiei pentru libertăți civile, Claude Moraes, care i-a invitat pe deputați „să arate solidaritate europeană în ceea ce privește criza refugiaților” în votul de joi.

Înaintea votului de joi, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că ‘este foarte recunoscător Parlamentului European pentru că a înțeles urgența situației’. ‘Acum, Consiliul trebuie să acționeze. Este un imperativ umanitar. Nu este vorba să se deschidă toate frontierele, dar nu putem uita cine suntem și care sunt valorile noastre. Nu putem să ne prefacem că nu-i vedem pe cei care fug din calea războiului’, a spus Timmermans.

România, Ungaria, Cehia și Slovacia sunt statele membre care resping fățiș sistemul de cote obligatorii propus de Comisia Europeană.

Înainte de decizia Parlamentului European circula ideea potrivit căreia Comisia Europeană era pregătită să renunţe la ideea cotelor obligatorii pentru repartizarea a 120.000 de imigranţi extracomunitari între statele membre ale Uniunii Europene, în favoarea unui sistem voluntar preferat de ţările est-europene. În timp ce miniştrii europeni de Interne se pregătesc pentru o nouă reuniune extraordinară la 22 septembrie, diplomaţii speră să evite un nou eşec.

Obiectivul nostru este să menţinem unitatea Europei„, a declarat miercuri, în faţa parlamentarilor de la Bruxelles, comisarul european pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos.

Schema obligatorie nu mai este o opţiune„, a declarat un alt oficial din cadrul Comisiei, care a subliniat că „ceea ce contează este să se menţină numărul total de 120.000” de imigranţi.

Ungaria, România, Slovacia, Cehia şi Polonia au fost principalii oponenţi ai sistemului de cote obligatorii, argumentând că acestea vor atrage mai mulţi imigranţi în Europa şi le vor tulbura societăţile. Ungaria a respins schema de repartizare chiar dacă ea, alături de Grecia şi Italia, ar trimite solicitanţi de azil în alte state europene în loc să primească alţii.

Citeşte şi Violenţe la graniţa dintre Serbia şi Ungaria. 14 poliţişti răniţi în confruntările cu imigranţii

Dacă Ungaria nu vrea să fie parte, putem redistribui solicitanţii de azil din alte ţări”, a declarat un oficial din CE. „Cu siguranţă nu există un deficit de refugiaţi în Europa în acest moment„, a adăugat acesta.

Sancţiunile financiare pentru ţările care nu vor să accepte cotele obligatorii de refugiaţi sunt considerate o altă posibilitate de compromis. Planul propus de preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, prevedea penalizări de până la 0,002% din PIB-ul ţării care decide să nu participe la schema de repartizare. Pentru o ţară ca Polonia, aceasta ar însemna mai puţin de 10 milioane de euro. Însă Germania a propus reducerea fondurilor europene în valoare de miliarde de euro pentru ţăile care refuză cotele obligatorii.

DailyBusiness
VAL de SCUMPIRI în industria agricolă și alimentară. Cum ne va aștepta 2025
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Superalimentul care joacă un rol major pentru sănătate. Nu expiră și reduce inflamația din corp
Capital.ro
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Desert din strămoși. Cornulețe cu umplutură delicioasă
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Interdicție la bloc. Amendă de 30.000 de lei pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Se scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie 2025! Care este cauza creșterii prețurilor
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Aviz pentru românii ce călătoresc în Belgia: Manifestație a fermierilor la Bruxelles pe 13 noiembrie
MediaFlux
PRIGOANĂ și-a PREZIS MOARTEA? Indicații CLARE privind ÎNMORMÂNTAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia