UPDATE Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul prin care ia act de demisia lui Patriciu Achimaș-Cadariu din funcția de ministru al Sănătății, precum și pe cel prin care premierul Dacian Cioloș preia interimatul la această instituție.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 9 mai, decretul prin care ia act de demisia din funcția de Ministru al Sănătății a domnului Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu. De asemenea, Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru numirea domnului Dacian Julien Cioloș, prim-ministru al Guvernului României, ca ministru interimar al Sănătății”, informează Administrația Prezidențială.
UPDATE: Prim-ministrul Dacian Ciolos a convenit, împreună cu președintele Klaus Iohannis, să preia conducerea interimară a Ministerului Sănătății pentru a coordona direct și a asigura continuitatea măsurilor necesare în sectorul de sănătate.
UPDATE: „Am acceptat astazi demisia domnului Patriciu Achimas Cadariu din functia de ministru al Sanatatii. In perioada urmatoare voi inainta domnului Presedinte al Romaniei KLaus Iohannis propunerea pentru un nou ministru al Sanatatii”, precizează Dacian Cioloş într-un comunicat.
Patriciu Achimaş Cadariu şi-a înaintat demisia primului-ministru Dacian Cioloş, după scandalul dezinfectanţilor utilizaţi în spitale.
Ministrul Sănătăţii a avut, luni dimineaţă, o discuţie cu Dacian Cioloş, după o şedinţă cu specialiştii din domeniul medical la care cei doi au participat.
Demisia ministrului Sănătăţii are loc în plin scandal legat de dezinfectaţii diluaţi folosiţi în spitale şi livraţi de Hexi Pharma.
Vineri, în Bucureşti a avut loc un miting în care a fost cerută demisia ministrului Patriciu Achimaş Cadariu, iar sâmbătă premierul Dacian Ciloş a convocat la guvern o şedinţă cu specialiştii din sănătate, pentru a găsi o soluţie în această situaţie. Cadariu nu a participat la această şedinţă, deşi iniţial existaseră informaţii legate de prezenţa sa în guvern.
Un alt scandal care a marcat mandatul de şase luni al lui Cadariu a fost cel al copiilor disgnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic, mai mulţi bebeluşi pierzându-şi viaţa.
Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă. De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.
În urma acestor relatări, Parchetul General a început o anchetă, iar ministrul Sănătăţii a dispus un control la spitale. Jurnalistul Cătălin Tolontan a scris că verificările cerute de ministrul Sănătăţii „sunt gândite de acelaşi om a cărui asociaţie a primit sponsorizări de la producătorul de dezinfectanţi destinaţi spitalelor”.
În replică, Ministerul Sănătăţii a transmis că acţiunile de control pentru biocidele produse de Hexi Pharma se fac în colaborare cu Parchetul General, sunt urmărite în teren de reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică, iar la nivel central de către ministrul Sănătăţii, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii şi Inspecţia Sanitară de Stat.
Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au mai scris că Hexi Pharma cumpăra materia primă pentru substanţele dezinfectante cu un preţ de până la şapte ori mai mare decât cel de piaţă, printr-o firmă offshore înfiinţată de Dan Condrea în 2008. Condrea cumpăra substanţe la 11 euro kilogramul şi le revindea către Hexi Pharma la 73 de euro kilogramul, iar banii rămâneau în Cipru, în off-shore-ul C.P.S. Chemical & Pharmaceutical Solution Ltd.
Iniţiativa România a relatat că Hexi Pharma, firma acuzată că livrează spitalelor dezinfectanţi cu o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea înscrisă pe etichetă, a avut, în 2015, 20 de contracte cu Spitalul de Arşi, contrazicând astfel afirmaţiile patronului Hexi Pharma, care a negat existenţa unor asemenea contracte anul trecut.
Hexi Pharma a anunţat în 28 aprilie că a demarat o anchetă internă „pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii”, iar până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorităţi şi de către mass-media s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie.