UPDATE: Bărbatul bănuit că ar fi tras în poliţiştii din Dallas, unde cinci agenţi au fost ucişi şi şapte au fost răniţi, a fost identificat, vineri, de presa americană ca fiiind Micah Johnson. Acesta este un bărbat de 25 de ani care trăia în Mesquite, o suburbie din Dallas, potrivit CBS News şi NBC News. Bărbatul a fost împuşcat şi ucis de către forţele de elită după ce se ascunsese într-o clădire din oraş.
UPDATE: Potrivit şefului Poliţiei, cele trei persoane aflate în custodie nu cooperează. Unul dintre suspecţi, Mark Hughes, s-a predat poliţiei după ce fotografia sa a fost difuzată pe reţelele de socializare. Fratele său, Cory Hughes, care a fost unul dintre organizatorii protestului a spus că Mark nu a fost implicat în atac şi nu a împuşcat pe nimeni.
UPDATE: Un al cincilea ofiţer de poliţie a murit în atacul armat care a avut loc în noaptea de joi spre vineri la Dallas, la un miting faţă de violenţa forţelor de ordine la adresa afro-americanilor, au anunţat forţele de ordine pe Twitter.
UPDATE: Autoritățile aviației civile americane au decis să restrângă zborurile deasupra orașului Dallas. „Niciun pilot nu poate opera o aeronavă în zona vizată” de această interdicție, potrivit unui comunicat publicat adresat piloților și companiilor aeriene. „Doar zborurile de intervenție sub direcția poliției din Dallas sunt autorizate în spațiul aerian”, precizează comunicatul.
UPDATE: Un al patrulea ofiţer de poliţie a murit la Dallas, după ce doi lunetişti au deschis focul asupra forţelor de ordine, în timpul unui protest faţă de uciderea a doi bărbaţi de culoare de către ofiţeri din Louisiana şi Minnesota, relateaza Associated Press.
Autorii atacului se află încă în libertate și au amenințat că ar fi plasat și o bombă în centrul orașului. Doi dintre ofiţerii răniţi sunt în operaţie, iar trei sunt stare critică, a declarat comandantul poliţiei din Dallas, citat de CNN.
Potrivit poliţiei, “doi lunetişti” au deschis focul asupra ofiţerilor, dintr-o “poziţie aflată la înălţime”. Niciunul nu a fost prins deocamdată.
Anterior, presa a scris că unul dintre suspecţi a fost prins, ia al doilea este căutat în continuare.
Un martor a declarat pentru ziarul local Dallas Morning News că a auzit între şase şi opt focuri de armă.
Mii de oameni au protestat în mai multe oraşe din Statele Unite, după ce poliţia a împuşcat recent doi bărbaţi de culoare.
Sute de manifestanţi s-au strâns în faţa şcolii din Minnesota unde lucra una dintre victime, Philando Castile, pentru a-i aduce un omagiu.
Circa 500 de oameni au luat parte la un protest şi la o slujbă religioasă şi la Baton Rouge, Louisiana, unde a fost ucisă de poliţişti a doua victimă.
Centrul Manhattanului (New York) a fost blocat joi de manifestanţi. Ei s-au strâns în Union Square Park, unde au scandat: “Oamenii uniţi, niciodată divizaţi!” şi “Ce vrem? Dreptate. Când vrem? Acum”.
Protestatarii au plecat apoi din parc şi au defilat pe bulevardul Fifth Avenue, în timp ce poliţia s-a străduit să asigure ordinea.
Mitinguri au avut loc şi la Chicago şi Washington.
Michael Houston, un student în vârstă de 20 de ani din Brooklyn, a declarat că furia şi lipsa de acţiune a autorităţilor l-au adus la protest.
“Este definiţia nebuniei. Cum putem să ne aşteptăm să fie ceva diferit când nu se schimbă nimic?”, a spus el.
Lawrence Amsterdam, în vârstă de 35 de ani, un alt student din Brooklyn, a criticat nedreptatea poliţiei. “Ar trebuie (ca un suspect – n.r.) să fie considerat nevinovat până când este dovedit dovedit. Dar, din câte văd eu, este ucide mai întâi şi pune întrebări mai târziu”, a subliniat el.
Miercuri, un ofiţer din Minnesota l-a ucis pe Philando Castile, care se afla în maşină cu iubita sa şi copilul acesteia, într-o suburbie din St Paul. După ce ofiţerul a deschis focul, femeia din vehicul a început să filmeze şi să transmită imaginile live pe Facebook.
Cu o zi mai devreme, Alton Sterling a fost împuşcat la Baton Rouge, în Louisiana, după ce a fost culcat la pământ de doi ofiţeri albi. Şi acest incident a fost filmat.