România va achiziţiona rachete aer-aer de la compania Raytheon. „Compania Raytheon (…) a primit un contract în valoare de 634.204.347 de dolari pentru producţia Lotului 31 al Sistemelor avansate de rachete aer-aer cu rază medie de acţiune (AMRAAM). Contractul este pentru producţia de rachete de tip AMRAAM şi a pieselor componente. Sistemul AMRAAM include rachetele, piese şi echipamentele telemetrice. Sistemele vor fi fabricate în Tucson, Arizona, urmând să fie finalizate pe 31 ianuarie 2020”, informează Departamentul american al Apărării într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.
„Acest contract implică vânzări de echipamente militare în străinătate, în Japonia, Coreea de Sud, Maroc, Polonia, Indonezia, România, Spania, Turcia, Bahrain şi Qatar”, precizează Pentagonul.
În plus, compania Raytheon a primit un contract în valoare de 25.766.768 de dolari, adiţional unui acord semnat anterior (FA8675-15-C-0022), privind instrumente speciale şi echipamente de testare, pentru Loturile 28-30 ale Sistemelor AMRAAM. „Acest contract implică vânzări de echipamente militare în străinătate, în Norvegia, Japonia, Coreea de Sud, Maroc, Australia, Marea Britanie, Polonia, Indonezia, România, Spania, Turcia şi Qatar”, menţionează Pentagonul.
Pe de altă parte, sistemele Patriot vor intra în dotarea Forţelor Terestre şi Forţelor Aeriene ale Armatei României în a doua parte a anului 2019, primul sistem urmând să fie operaţional la jumătatea anului 2020.
Legea prin care Armata va achiziţiona şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot cu echipamentele necesare a fost a promulgată pe 27 noiembrie de preşedintele Klaus Iohannis.
În luna noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, cu 279 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere, proiectul de lege prin care Armata va achiziţiona şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot cu echipamentele necesare.
Membrii Guvernului Tudose au aprobat, în şedinţa din 8 noiembrie, proiectul de lege prin care Armata va achiziţiona şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot cu echipamentele necesare, valoarea contractului fiind de 3,9 miliarde de dolari, fără TVA.
Primul sistem va fi cumpărat până la sfârşitul acestui an, fiind deja primită scrisoarea de acceptare de la partea americană, valoarea acestui fiind de 764.780.000 de dolari fără TVA.