Procurori DNA – Secția de combatere a corupției efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție și în legătură cu protejarea patrimoniului cultural național mobil, comise în perioada 2011-2015. Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 10 locații situate în municipiul Iași, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice, se arată într-un comunicat DNA.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Potrivit unor surse judiciare, instituţia unde au loc percheziţii este Parchetul Tribunalului Iaşi, de unde procurorii au ridicat documente din mai multe birouri, printre care şi cel al procurorului Emilian Eva, fost procuror la DNA Iaşi, cel care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu. De asemenea, procurori au făcut percheziţii şi la locuinţa lui Emilian Eva, acesta urmând să fie adus la DNA Central, împreună cu alte persoane, pentru audieri.
Potrivit unor surse citate de România TV, Emilian Eva este suspectat că a vândut ilegal peste două sute de tablouri în valoare de 300.000 de euro. Procurorul vindea tablourile prin intermediul unor anunţuri postate pe internet. Surse citate de ziaruldeiasi.ro susţin că o parte dintre tablourile scoase la vânzare ar fi fost false. Tablourile erau procurate de un medic şi puse în vânzare prin case de licitaţii sau magazine on-line. Este vorba despreNicolae Dan Tesloianu, medic la Spitalul Sf. Spiridon şi cunoscut colecţionar de artă în Iaşi.
Emilian Eva, fost procuror la DNA Iaşi, în prezent procuror la Parchetul Tribunalului Iaşi, a devenit cunoscut după ce l-a trimis în judecată, în decembrie 2008, pe Dan Voiculescu, condamnat în baza probatoriului la 10 ani de închisoare.
Potrivit ziaruldeiasi.ro, în octombrie 2014, procurorul Emilian Eva a fost sancţionat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cu diminuarea indemnizaţiei cu 20 la sută pe o perioadă de cinci luni, pentru modul în care a anchetat un dosar de corupţie al unor interlopi ieşeni. Prin aceeaşi decizie a fost sancţionat disciplinar şi procurorul Sorin Mihail Călin, care a primit un avertisment.
Inspectorii judiciari au stabilit că Emilian Eva şi Sorin Călin au avut manifestări care „au adus atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu” şi şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.
Emilian Eva a mai fost cercetat disciplinar de CSM în 2009, după ce unul dintre colegii lui l-a reclamat pentru că l-ar fi rugat să-i înmâneze copii după un raport de constatare dintr-un dosar şi i-a cerut detalii din acest dosar în care figura primarul din Dumeşti, cu care are o relaţie strânsă de prietenie. În acest caz, Eva a fost găsit nevinovat.
Tot nevinovat a fost găsit şi în cadrul unei alte cercetări disciplinare, din 2012, în care era acuzat de „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”. Această cercetare a survenit după ce procurorul ieşean Vasili Pretula l-a acuzat pe Emilian Eva că a cerut emiterea unor autorizaţii de interceptare a mai multor telefoane, între care şi cel al fiicei lui Pretula, care nu avea nicio legătură cu faptele cercetate de DNA.