Pericolele cuptorului cu microunde. Iată la ce trebuie să fii atent

Este foarte comod să ne încălzim mâncarea la microunde. În primul rând este rapid. Cu toate acestea, cuptorul cu microunde nu este sănătos. Iată care sunt pericolele cuptorului cu microunde.
Alina Costache
01 mai 2018, 08:36
Pericolele cuptorului cu microunde. Iată la ce trebuie să fii atent

Fiecare cuptor cu microunde este construit dintr-un magnetron, adică un tub care are ca obiectiv să convertească curentul electric din gama de 60 HZ în raze electromagnetice de 2450 Mhz (este vorba de unde electromagnetice cu lungimi de undă intermediare între infraroșu și unde de radiodifuziune).

Căldura se datorează vibrării moleculelor de apă care se află în alimente. Astfel rezultă o reîncălzire sau o coacere a alimentelor. S-a făcut studii științifice care au stabilit că razele care provin de la microunde modifică substanțele nutritive ale alimentelor, iar aceste schimbări se produc când alimentele ajung în sângele consumatorilor. Mai mult, alimentele încălzite la microunde își pierd vitaminele.

Un studiu arată că folosirea cuptoarelor cu microunde este legată de dezvoltarea cancerului la copii, la 30% dintre cazuri. Utilizarea micorundelor a fost interzisă în Uniunea sovietică în 1976. Scopul principal pentru care cuptorul cu microunde este folosit este acela de distrugere a bacteriilor. Când folosim microundele însă nu toată suprafața este încălzită la fel, deci în anumite părți bacteriile nu sunt distruse.

Dacă ai un cuptor vechi, debarasează-te de el! De ce? Fiindcă acestea nu mai sunt etanșe și pot scăpa radiații care îți pot afecta sănătatea. Cel mai bun sfat ar fi să renunți definitiv la acest tip de aparat. Dacă, totuși, nu te poți debarasa, măcar diminuează pe cât posibil folosirea lui zilnică pentru a micșora pericolele cuptorului cu mircounde.

Sfaturi utile care îți oferă o anume protecție:

Ai grijă la recipientele sau ambalajele pe care le introduci în cuptor. Anumite ambalaje eliberează produse chimice care îți pot afecta sănătatea.

Reîncălzește bine alimentele la temperatură ridicată cu scopul de a ucide toate bacteriile.

Nu lăsați copiii să folosească cuptorul sau să stea în picioare în fața lui.

Stai la minimum 1,8 m departe de cuptor când funcționează.

Nu încălzi apă sau lichide prea mult timp. După ce se aude semnalul sonor de terminare, mai așteaptă 20 de secunde înainte de a deschide aparatul dacă ai încălzit lichide.

Nu utiliza cuptorul mai mult de 3 minute când încălzești ceva.

Nu folosi cuptorul dacă ușa nu se închide bine, este deformată sau chiar defectă. Expunerea la scăpările de radiații electromagentice este un real pericol pentru sănătatea ta și a familiei tale.

Nu reîncălzi niciodată laptele copilului într-un astfel de cuptor. Folosește cuptorul clasic sau unul electric, sau dispozitive electrice speciale.

Nu lăsa cuptorul să funcționeze niciodată gol.

Manșoanele care asigură etanșeitatea trebuie menținute curate. Șterge cuptorul cu apă și detergent special sau unul blând. Nu folosi detergenți agresivi, pentru cuptoarele cu gaz.

Nu încălzi alimentele semipreparate în ambalajele cumpărate fiindcă unele conțin aluminiu care poate trece în alimente.

Nu utiliza alimente din metal fiindcă pot duce la defectarea cuptorului deoarece undele sunt reflectate.

Nu găti pui umpluţi în cuptorul cu microunde pentru că umplutura e posibil să nu atingă temperatura necesară distrugerii microorganismelor. Pe de altă parte în cazul alimentelor umplute (gogoşi cu gem, macaroane umplute cu brânză) umplutura se poate încălzi la temperaturi peste cea de fierbere şi poate produce arsuri grave dacă alimentele nu sunt lăsate să se răcească înainte de fi consumate.

Nu găti ouă întregi fiindcă explodează. Poți găti doar omletă.

Când încălzești mâncarea la microunde trebuie acoperită, dar lăsat un spațiu pentru ieșirea aburului.

Dacă vei găti la microunde, folosește recipiente rotunde sau ovale pentru a preveni arderea alimentelor în colțurile vasului.

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Cătălin Scărlătescu a învins Antena 1! Judecătorii au decis câți bani trebuie să primească
Fanatik.ro
Cum a reușit un român să cheltuie de 6 ori mai puțini bani pentru vacanța în Grecia. Metoda bărbatului a generat mari controverse în mediul online
Capital.ro
Se CONFISCĂ totul pe loc. Legea pe care o uită mulţi. Nu mai scapi, de acum
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe câmp! Bikini-ul minuscul nu i-a putut acoperi POSTERIORUL apetisant
DailyBusiness
Schimbare uriașă pentru clienții Băncii Transilvania! Iată ce este nou!
Adevarul
Un nou caz de sclavie în Argeş. Imagini cutremurătoare de la ferma unde erau ţinute cele şapte victime | VIDEO
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Soții Dolănescu, tarif de lux la cântări. Cât încasează pentru fiecare spectacol
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
Previziunea-șoc a 'noului Nostradamus' pentru 2024. Urmează evenimente apocaliptice: 'Ce-i mai rău abia acum începe'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 27 iunie 2024. Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE. Iată ce premii sunt puse în joc la extragerea din această seară
Capital.ro
Devin proprietari și pe terenuri. S-a dat lege în România. Decizia a venit joi, 27 iunie
StirileBZI
Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
Și-a ucis fratele! „Trebuie să mai omor pe...”
substantial.ro
Nicușor Dan discută despre formarea majorității în Consiliul General
MediaFlux
FACTURILE se MAJOREAZĂ cu 20% de la 1 IULIE! Milioane de români, AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?